Πε. Μαρ 28th, 2024

Στο παράρτημα του ΕΛΓΑ Λάρισας ο δήμαρχος Ελασσόνας

Τον προϊστάμενο του τοπικού παραρτήματος του ΕΛΓΑ Ν. Λάρισας κ. Μιχάλη Λιόντο επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας προκειμένου να ενημερωθεί για τις αποζημιώσεις των αμυγδαλοπαραγωγών, καθώς υπάρχει πρόβλημα με μειωμένη παραγωγή αμυγδάλου κατά το 2019 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ελασσόνας, η οποία δεν έχει επιφέρει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις στους παραγωγούς και υπάρχει ήδη πρόβλημα με τον παγετό που σημειώθηκε και φέτος στις αρχές Μαρτίου.

Ο προϊστάμενος του παραρτήματος κ Λιόντος ενημέρωσε τον δήμαρχο πως η αρμόδια Επιτροπή που απαρτίζεται από εκπροσώπους της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΕ Λάρισας και του Υποκαταστήματος του Οργανισμού ΕΛΓΑ Λάρισας συνεδρίασε και αποφάνθηκε ότι με βάση τα απολογιστικά στοιχεία παραγωγής του 2019 η ζημία ανέρχεται σε ποσοστό μείωσης 80%. Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να γνωμοδοτήσει υπέρ της κατάρτισης προγράμματος ΠΣΕΑ 2019 με βάσει το πόρισμα της επιτροπής.

Σε δήλωση του ο δήμαρχος κ. Γάτσας τόνισε: «Η περιοχή της Ελασσόνας, μια περιοχή που στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, έχει πάρα πολλούς αμυγδαλοπαραγωγούς και οι ανησυχίες τους είναι δικαιολογημένα έντονες, καθώς η παραγωγή τους ήτανε πολύ μικρή ώστε να καλύψει τα έξοδα τους και να ενισχύσει το εισόδημα τους. Όπως με έχουν ενημερώσει το ποσό των 80 ευρώ ανά στρέμμα ως ενίσχυση de minimis είναι πολύ μικρό, ενώ η ζημία με γνώμονα τα συγκριτικά στοιχεία που παραθέτει η επιτροπή εκτιμάται πολύ μεγαλύτερη για το 2019, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα ανέρχεται στα 300 ευρώ. Για το λόγο αυτό ζητάμε από το αρμόδιο Υπουργείο την στήριξη άμεσα των παραγωγών και ελπίζουμε σε επίσπευση των απαραίτητων ενεργειών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ήδη έχω αποστείλει σχετικό έγγραφο προς τον Οργανισμό για την διευκόλυνση τους».

Τον δήμαρχο κ. Ν. Γάτσα στην συνάντηση συνόδευαν ο πρόεδρος του Οργανισμού Παραγωγών Κελυφωτών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας κ. Ζήσης Τσιόγκας με τον αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Γαλάρα καθώς και ο γεωπόνος του οργανισμού κ. Αστέριος Νάνος.