Τρ. Μαρ 19th, 2024

Λαμπρές εκδηλώσεις για τα 107 χρόνια από την απελευθέρωση των Σερρών

Με πανηγυρική λαμπρότητα τιμήθηκε το πρωί της Δευτέρας, 29 Ιουνίου 2020, η 107η Επέτειος Απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών.

Αν και τα περιοριστικά μέτρα, που εξακολουθούν να ισχύουν λόγω κορωνοϊού, δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή της καθιερωμένης παρέλασης, Σερραίοι κάθε ηλικίας συμμετείχαν στο εορταστικό κλίμα της ημέρας.
Στις εκδηλώσεις, δυναμικό «παρών» έδωσε και το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών, με προεξάρχοντα το Δήμαρχο Σερρών, Αλέξανδρο Χρυσάφη, ενώ συμμετείχαν στελέχη της Δημοτικής Αρχής, καθώς και Επικεφαλής και Δημοτικοί Σύμβουλοι απ’ τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις.

Στις 10:00 π.μ., τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, με τη συμμετοχή κληρικών από ολόκληρη την πόλη.

Στη συνέχεια, παρουσία πολλών επισήμων, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας απ’ την κα Αθηνά Καντάνη, η οποία είπε ότι, τιμώντας τους ηρωικούς αγωνιστές, επιβάλλεται να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, διότι, με τις θυσίες τους, μας χάρισαν το αγαθό της ελευθερίας.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στον αδριάντα του Εμμανουήλ Παππά, στην Πλατεία Ελευθερίας. Μεταξύ άλλων, στεφάνια κατέθεσαν: ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, ως Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, Δημήτρης Κούκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών, Δημήτρης Μικρός, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, Σωτήρης Δημητράκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών, Βασίλης Κατιρτζόγλου, και ο βουλευτής Σερρών της «Ελληνικής Λύσης», Κώστας Μπούμπας.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις, το «παρών» έδωσαν επίσης ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο βουλευτής Σερρών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Λευτέρης Αβραμάκης, και ο Δήμαρχος Βισαλτίας, Αθανάσιος Μασλαρινός.

Τέλος, σε δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ για τη σημερινή μέρα, ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, είπε τα εξής: «Είναι μια ευλογημένη μέρα για την πόλη των Σερρών. Μετά από 107 χρόνια, γιορτάζουμε σήμερα την Απελευθέρωσή της, έπειτα από 530 χρόνια τουρκικού ζυγού και πολύμηνης κατοχής της απ’ τους Βουλγάρους.

Ο τόπος μας, πλήρωσε αυτήν την Απελευθέρωση με αίμα και στάχτη. Ο Γκαίτε, είπε ότι, οι λαοί που δεν θυμούνται, είναι υποχρεωμένοι να περνούν πάντα τα ίδια. Εμείς, δεν ξεχνούμε και θα θυμόμαστε όλα αυτά τα πράγματα. Οι Σερραίοι, περήφανοι, αγωνίστηκαν κι έδωσαν το αίμα τους για να ελευθερωθούμε.

Φέτος, λόγω του κορωνοϊού, δεν είχαμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε με τη λαμπρότητα που πρέπει την Απελευθέρωση της πόλης μας. Μέσα μας όμως, όλοι οι Σερραίοι, υπερήφανοι, νιώθουμε αυτό το αίσθημα ευγνωμοσύνης για τους προγόνους μας.