Κυ. Ιούν 16th, 2024

Μπακογιάννης σε δήμαρχο Κωνσταντινούπολης: Να προστατέψουμε την Αγία Σοφία που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Το μήνυμα ότι η προστασία της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης της βελτίωσης των σχέσεων Αθήνας και Κωνσταντινούπολης έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στον ομόλογο του της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε συζήτηση που είχαν στο πλαίσιο του «5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών» με συντονιστή τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε χαρακτηριστικά: Επιθυμώ να συνεργαστώ με τον Δήμαρχο για να βελτιώσουμε και να χτίσουμε τις σχέσεις μας. Και πιστεύω ότι η Αγία Σοφία μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο σημείο εκκίνησης. Η Αγία Σοφία δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι θέμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων Η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και ανήκει σε ολόκληρο τον κόσμο. Για την ακρίβεια είναι ένα σύμβολο διαπολιτισμικού διαλόγου, ένα σύμβολο θρησκευτικής ελευθερίας, ένα σύμβολο της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ πολιτισμών. Και είναι σημαντικό για όλους μας να έχουμε τη μεγάλη τιμή να διαθέτουμε μεγάλα πολιτιστικά μνημεία στις πόλεις μας και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να προστατέψουμε αυτήν την κοινή κληρονομιά, και να διασφαλίσουμε ότι θα την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είμαι χαρούμενος που ακούω τον συνάδελφο μου, τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης να είναι θετικός στην συνεργασία.

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από την χώρα μας αλλά και ειδικότερα από τον Δήμο της Αθήνας τόνισε μεταξύ άλλων: Στην χώρα μας η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά. Οι αποφάσεις ελήφθησαν γενναία και έγκαιρα. Αυτές οι αποφάσεις έδιναν προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή έναντι όλων των άλλων. Σε ότι αφορά τον Δήμο Αθηναίων προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε το διάστημα αυτό για να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολύ καιρό. Να δώσω κάποια παραδείγματα. Η πόλη της Αθήνας είχε την ευκαιρία να αναδιαρθρώσει πολύ γρήγορα όλες τις υπηρεσίες της και ουσιαστικά να μπει στην ψηφιακή εποχή, που σημαίνει ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες μας. Στον κοινωνικό τομέα , παραδώσαμε ένα νέο σύγχρονο κέντρο αστέγων, ένα νέο κέντρο για τους τοξικοεξαρτημένους που αναζητούν καταφύγιο, να δημιουργήσαμε ένα κοινωνικό πρόγραμμα με τίτλο «βοήθεια στο σπίτι plus» για να διασφαλίσουμε ότι οι συνάνθρωποι μας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δεν θα είναι μόνοι. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι όλοι μας νομίζω κατά τη διάρκεια της καραντίνας καταφέραμε να επαναξιολογήσουμε τον τρόπο ζωής μας και να δώσουμε προτεραιότητα στο κοινωνικό σύνολο.

Σε ότι αφορά την πορεία του τουρισμού στην πόλη το επόμενο διάστημα ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε, μεταξύ άλλων: Η Ελλάδα και η Αθήνα δεν είναι μόνο ένας όμορφος προορισμός, δεν είναι μόνο τα αξιοθέατα της, δεν είναι μόνο η ιστορία της. Είναι και ότι μπορούμε να έχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για την υγεία των επισκεπτών μας. Γι’ αυτό, παρότι αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη περίοδο, είμαι αισιόδοξος. Δεν νομίζω ότι όλα έχουν χαθεί. Αλλά αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο αυτό το καλοκαίρι. Αφορά το επόμενο και το μεθεπόμενο καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχει ένας αγώνας ταχύτητας μεταξύ των πόλεων. Κοιτάξτε τι γίνεται στο Μιλάνο, στη Ρώμη, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη. Όλες οι πόλεις αλλάζουν και εξελίσσονται γιατί θέλουν να προσελκύσουν τρία πράγματα. Να προσελκύσουν το ανθρώπινο ταλέντο, να προσελκύσουν επενδύσεις και επίσης να προσελκύσουν τουρισμό. Η Αθήνα έχει ξεκινήσει αυτή την αλλαγή. Ξεκίνησε σήμερα με τον Μεγάλο Περίπατο. Η Αθήνα συμμετέχει σε αυτόν τον αγώνα δρόμου.

Μιλώντας για τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Ακολουθούμε ένα καινούριο μοντέλο δημοσίων έργων στην Ελλάδα, με το οποίο ουσιαστικά ζητάμε την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην καθημερινότητα τους, όχι μόνο στην θεωρία αλλά και στην πράξη.