Πε. Μαρ 28th, 2024

Χιωτάκης: Με την υγεία των πολιτών του Δήμου Κηφισιάς δεν πρέπει να παίζει κανένας

Ανακοίνωση αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στον δήμο Κηφισιάς εξέδωσε ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου, Νίκος Χιωτάκης.

Ο Νίκος Χιωτάκης σχολίασε το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 116 κρούσματα της νόσου, επισημαίνοντας ότι «με την υγεία των πολιτών του δήμου Κηφισιάς δεν πρέπει να παίζει κανένας».

Επιπλέον ο Νίκος Χιωτάκης εξαπέλυσε πυρά κατά της δημοτικής αρχής τονίζοντας ότι «Ξεπερνώντας την ανεπάρκειά της η Διοίκησης του Δήμου, που δείχνει ξαφνιασμένη, οφείλει πλέον να αναλάβει δράση. Οι εκ των υστέρων διαπιστώσεις δεν ωφελούν».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Όλοι οι Έλληνες ζήσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση υγειονομικής πανδημίας, που μας υποχρέωσε να ζήσουμε ουσιαστικά για περισσότερες από 40 μέρες κλεισμένοι στα σπίτια μας, μακριά από αγαπημένα πρόσωπα και συνήθειες, από τη δουλειά μας κι έχοντας το δικαίωμα να κάνουμε ελάχιστες και μόνον αναγκαίες μετακινήσεις.

Σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση “καταφέραμε” να αναδειχθούμε δεύτερος στην Ελλάδα Δήμος, όσον αφορά την καταγραφή κρουσμάτων στον covid-19.

Αυτή η θλιβερή διάκριση, οφείλει να μας κινητοποιήσει. Κινητοποίηση σημαίνει αναζήτηση ευθυνών, δράσεις και όχι εκ των υστέρων διαπιστώσεις.

Υπάρχει καταρχήν ευθύνη, γιατί έπρεπε να περάσουν 42 μέρες για να ενημερωθούμε όλοι μας, Δήμος και Δημοτική Αρχή και κατ’ επέκταση και οι συμπολίτες μας, για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στο Δήμο Κηφισιάς.

Είναι προφανές ότι δεν υπήρχε καμία συνεργασία μεταξύ του Δήμου μας και των αρμόδιων κρατικών αρχών και η ευθύνη για αυτό ανήκει σε όλα τα μέρη.
Εμάς όμως πρέπει να μας απασχολεί ότι δεν υπήρξε η ευαισθησία, η αγωνία από πλευράς Διοίκησης του Δήμου μας, να αναζητήσει από τους αρμόδιους στοιχεία που να αφορούν την εξέλιξη της επιδημίας στα προάστιά μας.

Κι όταν αυτά δημοσιοποιήθηκαν , έδειξε αιφνιδιασμένη κι έσπευσε να αποδώσει ευθύνες καταρχήν σε αυτούς που «πάρταραν» το προηγούμενο διάστημα και στη συνέχεια στα νέα παιδιά, που «κυκλοφορούσαν αγκαλιά» αντί να διώχνει μακριά το ένα το άλλο.

Θεωρώ ότι πρέπει η δημοτική αρχή να σοβαρευτεί .

Δεν θα την κατηγορήσω ότι ευθύνεται για την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά για αδιαφορία και προφανή ανεπάρκεια να ανταποκριθεί στις ευθύνες της και να αξιοποιήσει τα όπλα που διέθετε.

Στο διάστημα που προηγήθηκε δεν έκανε, με τη δημοτική αστυνομία, αποτελεσματικούς ελέγχους , σε συνεργασία και με την αστυνομία, για την εφαρμογή των μέτρων.
Μπορεί να μας πει η Διοίκηση του Δήμου πόσα πρόστιμα επέβαλε η Δημοτική Αστυνομία, από τη μέρα που άρχισε η εφαρμογή των μέτρων, σε βάρος αυτών που δεν τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας, που κυκλοφορούσαν χωρίς τις απαραίτητες βεβαιώσεις ή συμμετείχαν σε συναθροίσεις με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων από όσους προέβλεπε ο νόμος;

Μιλά ο κ. Δήμαρχος για διοργανώσεις πάρτι στο Δήμο εκ των υστέρων, αλλά δεν έκανε τίποτε εφόσον ισχυρίζεται ότι γνώριζε, για να τα αποτρέψει.

Και θέλει ξαφνικά να αισθανθούμε όλοι οι πολίτες υπόλογοι και κυρίως η πλειοψηφία των συμπολιτών μας, που πειθάρχησε με τις οδηγίες της Πολιτείας και συμπεριφέρθηκε υπεύθυνα.

Ξεπερνώντας την ανεπάρκειά της η Διοίκησης του Δήμου, που δείχνει ξαφνιασμένη, οφείλει πλέον να αναλάβει δράση. Οι εκ των υστέρων διαπιστώσεις δεν ωφελούν.

Από σήμερα ο Δήμος με τη δημοτική αστυνομία, οφείλει να κάνει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα, σε αυτόν που δεν τηρεί τα μέτρα, δεν φοράει μάσκα, σε αυτόν που είναι δίπλα στον άλλον, γιατί απ’ ότι φαίνεται, μέχρι τώρα απλώς «αγνάντευε».

Οι πολίτες, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του Δήμου Κηφισιάς, είναι νομοταγείς και υπεύθυνοι και βεβαίως κανείς δεν ήταν εσκεμμένα φορέας του ιού. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν άκουσα να γίνεται κανένα «πάρτυ», ούτε καμία μαζική συγκέντρωση και αν κάποιος το έβλεπε ή έβλεπε τους «νέους να κάθονται ο ένας πάνω στον άλλον στα παγκάκια,» θα έπρεπε να επιβάλει τον νόμο. Τίποτα άλλο.

Ο Δήμος οφείλει επίσης να ζητήσει επίσημα στοιχεία και να συνεργαστεί με τις αρμόδιες κρατικές αρχές και τον ΕΟΔΥ.

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι πολλά και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μόνον όσοι καταγράφηκαν δηλώνοντας ως τόπο κατοικίας την πόλη μας. Αυτός όμως δεν είναι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων.

Αν θυμηθούμε τη δήλωση του κυρίου Τσιόρδα στις 18 Μαρτίου, όπου με καταγεγραμμένα 480 κρούσματα υπολόγιζε ότι οι ασθενείς είναι στην πραγματικότητα περίπου 2.500 με 3.000 χιλιάδες, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε ότι και στην Κηφισιά τα κρούσματα είναι περίπου πενταπλάσια από όσα αναφέρθηκαν.

Το ζητούμενο είναι και τι θα κάνει ο Δήμος Κηφισιάς από δω και πέρα, τώρα που γνωρίζει. Φτάνουν πια οι διαπιστώσεις και οι παραινέσεις. Οφείλει να εφαρμόσει το νόμο με περισσότερους ελέγχους κι αν δεν μπορεί, να απαιτήσει τη συνδρομή του Κράτους και της Αστυνομίας.

Με απλές ανακοινώσεις και ρίξιμο των ευθυνών στους άλλους, το πρόβλημα δεν θα λυθεί αλλά θα διογκωθεί και η επιστροφή στην κανονικότητα θα ναρκοθετηθεί.

Με την υγεία των πολιτών του Δήμου Κηφισιάς δεν πρέπει να παίζει κανένας.