Πα. Μαρ 29th, 2024

Κατασκευή ΧΥΤΥ στην Τήνο- Για πρώτη φορά ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Μετά τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης της απαιτούμενης εδαφικής έκτασης για την κατασκευή ΧΥΤΥ και μονάδας κομποστοποίησης διασφαλίζεται η χρηματοδότηση με κοινοτικά κονδύλια και επιταχύνονται οι διαδικασίες για να αποκτήσει το νησί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Τήνου θα προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή και λειτουργία Χ.Υ.Τ.Υ. συνολικής χωρητικότητας τουλάχιστον 144.000m3 καθώς επίσης και μονάδας κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων, δυναμικότητας 300 τόνων/έτος για τις ανάγκες της τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων του Δήμου Τήνου.

Ο Χ.Υ.Τ.Υ. έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσει σε δύο φάσεις. Η εγκατάσταση θα γίνει εντός γηπέδου 80 στρ. περίπου στην περιοχή Κοσίνι του Δήμου Τήνου και προβλέπεται να εξυπηρετήσει το νησί για 45 έτη . Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η απόκτηση της απαιτούμενης εδαφικής έκτασης, οι υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου, οι συνδέσεις με δίκτυα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ), οι εργασίες αρχαιολογικού χαρακτήρα, καθώς και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για την ανάπτυξη του δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και την προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης στο Δήμο Τήνου.

Ο Δήμος Τήνου με αίτησή του το 2016 είχε υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 7.470.188,92€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Παράλληλα με το συγκεκριμένο έργο προωθούνται πολιτικές πρόληψης,
επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης, ανάκτησης και ασφαλούς τελικής διάθεσης. Συγκεκριμένα ο Δήμος Τήνου θα διασφαλίσει την ικανοποιητική τροφοδότηση της νέας Μονάδας Κομποστοποίησης, καθώς και τη συμπληρωματική λειτουργία των συστημάτων διαλογής στην πηγή των οργανικών αποβλήτων και στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών, μέσω προγραμματικών συμβάσεων που έχουν ήδη συναφθεί μεταξύ του Δήμου Τήνου και φορέων εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων (όπως η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. και η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “Καλλονή – Κελιά”).

Επιπλέον θα διευρύνει τη συνεργασία με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, για την παραγωγή και αξιοποίηση στις εργασίες του Δήμου υψηλής ποιότητας κομπόστ.

Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος Τήνου Γ.Σιώτος τόνισε: «Με τη σημερινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου κατέστη δυνατή η απαλλοτρίωση – που διαφορετικά θα χρειαζόταν τρία χρόνια- και διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των έργων από το ΕΣΠΑ, που μπορεί να γίνει μόνο μέχρι το τέλος του έτους. Η Τήνος το νησί που διακρίνεται για το σεβασμό του στο περιβάλλον και την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά επιτέλους, θα αποκτήσει μετά από δεκαετίες, ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων με το Χώρο Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και τη Μονάδα Κομποστοποίησης του Δήμου Τήνου.

Στόχος μας τώρα να διαμορφώσουμε μία νέα περιβαλλοντική συνείδηση και να καταφέρουμε μέσω της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης να μειώσουμε τα απορρίμματα που θα καταλήγουν στο χώρο ταφής, κάτι για οποίο θα πραγματοποιήσουμε στοχευμένες δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των κατοίκων και των επισκεπτών μας. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τα άλλα έργα υποδομής που προγραμματίζουμε θα αναδείξουν το νησί μας σε ένα πρότυπο ανάπτυξης, ένα ξεχωριστό τόπο να ζεις, αλλά και να επισκεπτείς».