Πε. Μαρ 28th, 2024

Πλήθος εκδηλώσεων «Ζήσε Αθλητικά» σε όλη τη χώρα

Η 2η Σύνοδος όλων των Διοικήσεων των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων της χώρας, τα οποία εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, πραγματοποιήθηκε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και περισσότερους από 100 συμμετέχοντες, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη στην ιστορία και πανηγυρική είχε διεξαχθεί πριν την κρίση με τον κορωνοϊό, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά. Σκοπός της τότε ήταν ο καλύτερος συντονισμός και η προτεραιοποίηση των δράσεων, σε κρίσιμους τομείς λειτουργίας και ουσιαστικής αξιοποίησης των αθλητικών εγκαταστάσεων. Έτσι ώστε, με άμεσο τρόπο, να λύνονται ζητήματα της καθημερινότητας, να υπάρξει ακόμα καλύτερη σύνδεση των αθλητικών υποδομών με την κοινωνία, αλλά και μεσομακροπρόθεσμα να μεγιστοποιηθεί το όφελος για τους αθλουμένους και τους πολίτες.
Σκοπός της σημερινής τρίωρης Συνόδου ήταν η πανελλαδική προετοιμασία για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των αθλητικών υποδομών και οι προτάσεις για την κλιμάκωση δράσεων μόλις επιτραπεί η αθλητική δραστηριότητα από την ειδική επιτροπή των επιστημόνων.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού συνεχάρη τους προέδρους και τα μέλη των διοικήσεων, τακτικά και αναπληρωματικά, τα οποία παρότι προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους, δουλεύουν επαγγελματικά και με συνέπεια, τιμώντας την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού και τη δική του. Σημείωσε ότι εκπροσωπούν διοικητικά και ως «δορυφόροι» την αθλητική πολιτική στα μέρη τους και πρέπει να αποτελούν σημείο αναφοράς για τις κατά τόπους, αθλητικές δράσεις αφήνοντας θετικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία με τη δραστηριότητα και τη διαχείριση των αθλητικών υποδομών.

Στη συνέχεια, ο κ. Αυγενάκης, αναφέρθηκε αναλυτικά στα γρήγορα αντανακλαστικά του Υφυπουργείου και στη σειρά προληπτικών ενεργειών που έγιναν προτού καν κλιμακωθεί στη χώρα μας ο Covid-19 (απολυμάνσεις εγκαταστάσεων, επιστολή σε Δήμους να πράξουν το ίδιο, πρόβλεψη για κεκλεισμένων των θυρών αγώνες, μέριμνα εξαίρεσης των προετοιμαζόμενων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τα μέτρα απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων προτού καν να το ζητήσει η ΔΟΕ) και ζήτησε την ίδια επαγρύπνηση και ταχύτατα αντανακλαστικά από όλους όταν θα επιτραπεί η επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων στη χώρα.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού στάθηκε και στις διαδικτυακές καμπάνιες του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά» του Υφυπουργείο Αθλητισμού, που προωθούν τις βασικές αρχές του αθλητισμού, τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη και επιβραβεύτηκαν από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε χτεσινή τηλεδιάσκεψη με Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές. Στις δράσεις για την αιμοδοσία ανά την επικράτεια (ήδη διεξήχθησαν σε Ιωάννινα, Άγιο Κοσμά, Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, ΣΕΦ και θα ακολουθήσουν ΟΑΚΑ, Πάτρα, Λάρισα και Κομοτηνή), αλλά και στις δημοπρασίες αθλητικών ενθυμίων Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών, που ξεκίνησαν με τη φανέλα του Νίκου Γκάλη και τα γάντια του Μιχάλη Ζαμπίδη και συνεχίζονται με ενθυμήματα των Τσιτσιπά, Σάκκαρη, Ράτζα κ.ά. Τα έσοδα από τις δημοπρασίες, ως γνωστόν, θα κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό για την ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας στον αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό.

Αναφορά έγινε και στη συμφωνία με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση για τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ, μέσω των οποίων θα απορροφηθούν στα ΕΑΚ 249 εργαζόμενοι, διαφόρων ειδικοτήτων και 350 γυμναστές σε 147 δήμους.
Ο κ. Αυγενάκης, κατόπιν, επανέλαβε το σύνθημα «να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία» και ο λόγος πέρασε στις διοικήσεις για προτάσεις και παρατηρήσεις επί πακέτου δράσεων μόλις ο αγώνας ενάντια στον κορωνοϊό καταστεί νικηφόρος, τόσο για την περαιτέρω αναβάθμιση των εγκαταστάσεων προς όφελος της αθλητικής οικογένειας όσο και για να «ανοίξουν» περισσότερο στις τοπικές κοινωνίες:
Επιγραμματικά, αποφασίστηκαν τα εξής:
* Γενναία έκπτωση των ΕΑΚ προς τα ερασιτεχνικά σωματεία για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων τους πρώτους μήνες λειτουργίας μετά τον κορωνοϊό
* Περιοδείες αθλητών ανά την επικράτεια, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά», με εκδηλώσεις στα ΕΑΚ, σε επιμέρους δήμους κάθε νομού και σε σχολικές μονάδες με έμφαση στην εξοικείωση της κοινωνίας και σε λιγότερο δημοφιλή αθλήματα
* Δωρεάν χρήση των εγκαταστάσεων από ΑμεΑ
* Τηλεημερίδα για την επανεκκίνηση του αθλητισμού, τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη ως βασικές αξίες του, την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών
* Ψηφιακός μετασχηματισμός όλων των υποδομών της ΓΓΑ
* Φιλοξενία των Επιχειρησιακών, Εργασιακών και Κλαδικών πρωταθλημάτων
* Καλοκαιρινά αθλητικά καμπ για μικρά παιδιά
* Εβδομάδα κοινού και εβδομάδα μαθητών, με δωρεάν χρήση των εγκαταστάσεων
* Street Games

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, συνοψίζοντας, αναφέρθηκε:
* Στο πρόγραμμα ανακύκλωσης που θα εφαρμοστεί σε κάθε εγκατάσταση, με τα έσοδά του να χρηματοδοτούν το πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά»
* Στον «Πέλοπα», που σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ δημιουργείται το μητρώο κάθε αθλητικής υποδομής στη χώρα μας
* Στην κουλτούρα της νέας ποιότητας ζωής που καλλιεργείται (άθληση, υγιεινή διατροφή, όχι κάπνισμα και αλκοόλ)
* Και σε άλλες πρωτοβουλίες του Υφυπουργείου με ευρωπαϊκά και εγχώρια προγράμματα υπό σύσταση, τα οποία θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα της αθλητικής οικογένειας και της κοινωνίας, δίνοντας μεγαλύτερη ώθηση στον μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Οι διοικήσεις των δύο αθλητικών κέντρων, τέλος, μετέφεραν τη μεγάλη ικανοποίηση των τοπικών αθλητικών κοινοτήτων για την ένταξη όλων των φορέων τους στα Μέτρα Στήριξης για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και στάθηκαν στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η Πολιτεία δείχνει τέτοια άμεση μέριμνα, ενώ εξήραν και την αποτελεσματικότητα, γενικότερα, των μέτρων της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν οι διοικήσεις από:
* Ολυμπιακό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης»
* Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
* Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά
* Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης
* Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο Θεσσαλονίκης
* Παμπελοποννησιακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Πατρών
* Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου
* Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων
* Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Λάρισας
* Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων
* Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας
* Πανθρακικό Εθνικό Στάδιο Κομοτηνής
* Παπαχαραλάμπειο Εθνικό Στάδιο Ναυπάκτου
* Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας
* Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου