Πε. Μαρ 28th, 2024

Aλλάζουν όλα στους δήμους – Οι τομές του υπ. Εσωτερικών για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης

*Του Κώστα Παπαχλιμίντζου

O εκλογικός νόµος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι το δεύτερο κατά σειρά νοµοσχέδιο που, όπως έχουν αποκαλύψει τα «Π», θα δίνει τη δυνατότητα εκλογής δηµάρχων και περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο µε ποσοστό 40%, ενώ παράλληλα θα καταργεί την απλή αναλογική.

Το τρίτο αφορά τη µεταφορά σηµαντικών αρµοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου, µεταξύ άλλων, υπάρχει η σκέψη ακόµα και να υπαχθούν τα νοσοκοµεία στην αρµοδιότητα των ΟΤΑ.

Με το νέο νοµοσχέδιο Θεοδωρικάκου συστήνεται Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασµού Τοπικού και Περιφερειακού Επιπέδου, ως ανώτατου συµβουλευτικού οργάνου του υπουργού Εσωτερικών, µε εισηγητικές αρµοδιότητες.

Προβλέπεται, επίσης, η σύσταση Αναπτυξιακών Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου θα ανατίθεται η εκτέλεση και η υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραµµάτων και η συµβουλευτική, επιστηµονική και τεχνική στήριξη των δήµων και των περιφερειών.

Στόχος είναι να αποτελέσουν ένα αναπτυξιακό εργαλείο αποδεσµευµένο από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, µε το οποίο οι δήµοι και οι περιφέρειες θα µπορέσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο κάθε αναπτυξιακό πρόγραµµα, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Το ίδιο νοµοσχέδιο φέρνει για πρώτη φορά ένα πρωτοποριακό σύστηµα υποστήριξης των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ µέσω προγραµµατικής σύµβασης µε τις τεχνικές υπηρεσίες της ΕΕΤΑΑ, της ΜΟ∆, των Αναπτυξιακών Οργανισµών και των ∆ικτύων ∆ήµων.

Με τον τρόπο αυτό θα µπορέσουν γρήγορα να εκκινήσουν οι διαδικασίες ανάθεσης, σύναψης και επίβλεψης δηµόσιων συµβάσεων µελετών και έργων, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν παγώσει λόγω έλλειψης προσωπικού. Το νοµοσχέδιο εισάγει, επιπρόσθετα, νέο πλαίσιο για τη συνεργασία φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι ΟΤΑ, και συγκεκριµένα τα νοµικά τους πρόσωπα, θα µπορούν να συµβάλλονται µεταξύ τους για την άσκηση αρµοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Η τόνωση της ανάπτυξης µέσω των δήµων και των περιφερειών επιχειρείται και µε άλλες µεταρρυθµίσεις. Συγκεκριµένα, δηµιουργείται για πρώτη φορά Μητρώο ∆εδοµένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να καταγραφεί το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού τους και της οικονοµικής τους λειτουργίας, για τη χάραξη αποτελεσµατικών και στοχευµένων αναπτυξιακών πολιτικών.

Επιταχύνεται, δε, η κατάρτιση και η εκπόνηση επιχειρησιακών προγραµµάτων των ΟΤΑ, µε ένα πλέγµα βοηθητικών διατάξεων. ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και άλλες ρυθµίσεις που εισάγει το νοµοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Για παράδειγµα, το πλαίσιο που ισχύει σήµερα για τις υπαίθριες διαφηµίσεις αλλάζει και υιοθετούνται καινοτόµες προβλέψεις για τα νέα διαφηµιστικά πλαίσια. Αυτά, λοιπόν, θα έχουν οθόνες οπίσθιου φωτισµού, στις οποίες θα είναι δυνατή, πέραν των διαφηµιστικών καταχωρίσεων, η προβολή µηνυµάτων πολιτικής προστασίας, η επικοινωνία µε τους αριθµούς έκτακτης ανάγκης, η προβολή µηνυµάτων εξαφάνισης παιδιών και ηλικιωµένων και το ασύρµατο δίκτυο (wi-fi spot). Με άλλη ρύθµιση, θεσµοθετείται για πρώτη φορά στους τρεις µεγάλους δήµους της χώρας (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς) ένα σύστηµα παράλληλης άσκησης αρµοδιοτήτων άλλων φορέων, σε µια προσπάθεια καταπολέµησης του γραφειοκρατικού κυκεώνα και της εύρεσης του κάθε φορά αρµόδιου, ώστε ο πολίτης να απευθύνεται σε ένα σηµείο (στον δήµο, δηλαδή) και να επιλύει άµεσα το πρόβληµά του.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η θεσµοθέτηση ενός πρότυπου προγράµµατος τηλεϊατρικής για τους κατοίκους ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας, που ανήκουν σε ευπαθείς οµάδες του πληθυσµού.

Το πρόγραµµα προβλέπει την κατ’ οίκον διεξαγωγή προληπτικών ιατρικών εξετάσεων και την άµεση ηλεκτρονική αποστολή των αποτελεσµάτων τους σε συµβεβληµένο ιατρό, ως τµήµα του επιτυχηµένου προγράµµατος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο πλέον αποτελεί µόνιµη δηµοτική υπηρεσία.

Επιπλέον, 70 χρόνια µετά τη θέσπισή τους, αλλάζουν οι διατάξεις για τη διοικητική µεταβολή του επωνύµου, ώστε να καθίσταται δυνατή η µεταβολή του επωνύµου ενώπιον του αρµόδιου δηµάρχου, αποφεύγοντας χρονοβόρες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες.

Τέλος, όπως έχουν αποκαλύψει τα «Π», το νοµοσχέδιο του ΥΠ.ΕΣ. εισάγει διατάξεις για την αποδοτική λειτουργία του συστήµατος κινητικότητας των δηµοσίων υπαλλήλων και βελτιώνει τις διατάξεις για την επιλογή προϊσταµένων στη διοίκηση και τους ΟΤΑ, ώστε να επιτευχθεί η αξιοκρατική πλήρωση των θέσεων.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 22/2