ΔΗΜΟΙ

Η ΚΕΔΕ «αφανίζει» την γραφειοκρατία: Χωρίς δικαιολογητικά, ουρές και πρόστιμα οι δηλώσεις για τα δημοτικά τέλη

Την άμεση ισχύ της ηλεκτρονικής πλατοφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για την υποβολή δήλωσης των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι:

Χωρίς δικαιολογητικά, ουρές, αναδρομικά και πρόστιμα οι δηλώσεις για τα δημοτικά τέλη, θα διορθωθούν ή θα δηλωθούν αρχικά τα εμβαδά των ηλεκτροδοτούμενων ή μη ακινήτων στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα ανακοινωθεί άμεσα από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) !

Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου, θα μπορεί με τους κωδικούς του του TAXISNET να εισέρχεται σε μια νέα μόνιμη διαδικτυακή εφαρμογή της ΚΕΔΕ, στην οποία θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του που είναι καταχωρημένα στο Ε9 του, και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

Μέσω της εφαρμογής αυτής θα μπορεί να δηλώσει υπεύθυνα στον οικείο Δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στο Δήμο. Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία τακτοποίησης αυθαιρέτων λήγει την 30.6.2020.

Αν χρειάζεται να γίνει διόρθωση και στο εμβαδόν του Ε9, αυτή δεν θα μπορεί να γίνει μέσω αυτής της εφαρμογής, αλλά ηλεκτρονικά μέσω του TaxisNet του Υπουργείου Οικονομικών. Καλό είναι η διόοθωση αυτή να έχει προηγηθεί. Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση εμβαδού στο Ε9 θα δημιουργήσει αναδρομική χρέωση ΕΝΦΙΑ πενταετίας, όμως οι διορθώσεις του Ε9 γίνονται πλέον χωρίς το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100€.

Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις παραπάνω βάσεις δεδομένων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβειά τους, κατά την υποβολή αυτών των δηλώσεων μέσων κωδικών TAXISNET:

1. Δεν θα χρειάζεται η προσέλευση των πολιτών σε καμιά υπηρεσία

2. Δεν θα χρειάζεται η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού

Οι Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων Δήμων θα επεξεργάζονται στη συνέχεια τις ηλεκτρονικές αυτές δηλώσεις και θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους αλλά και για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για οφειλόμενο δημοτικά τέλη από 1.1.2020 και μετά, τα οποία θα καταβληθούν είτε με αποστολή ειδοποίησης, είτε με συμπερίληψή τους στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία πρότεινε τη νομοθέτηση της παραπάνω ρύθμισης, θεωρεί ότι κερδισμένοι θα είναι όλοι από την όσο γίνεται πιό γενικευμένη εφαρμογή της: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δηλώσουν τα ακριβή τετραγωνικά των ιδιοκτησιών τους, όλοι οι Δήμοι της χώρας, δεδομένου ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας τα αδήλωτα τετραγωνικά είναι πιό πολλά από τα δηλωμένα, αλλά και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες από τη μείωση τελών που θα ακολουθήσει! Γι΄αυτό η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί απαράβατη προυπόθεση για την επιτυχία του μέτρου αυτού την αποστολή ενημερωτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ προς όλους τους κατόχους ΑΦΜ της χώρας!

Από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου θα ανακοινωθούν σύντομα:

*Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΥΤΗΣ,

*Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ,

*Η ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΑ & ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

*ΟΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΗΔΗ ΡΥΘΜΙΣΑΝ Η ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΛΑΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΗΜ.ΤΕΛΩΝ & ΤΑΠ

Τελευταία άρθρα

8,7 εκατ. ευρώ για έξι νέα έργα στη Δυτική Ελλάδα

Τα 8,7 εκατομμύρια ευρώ υπερβαίνει ο συνολικός προϋπολογισμός των έξι νέων έργων που δρομολογεί η…

5 ώρες ago

Συνεδριάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος της ΠΑΜΘ

Η πορεία υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων σε όλη την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς…

6 ώρες ago

2 εκ. ευρώ στη Λευκάδα για αποκατάσταση των καταστροφών

Με το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται ο δήμος Λευκάδας, για την υλοποίηση έργων…

6 ώρες ago

Η ανθεκτικότητα στην ημερίδα της Ένωσης Δημάρχων Αττικής

Στα Βίλια στρέφεται το ενδιαφέρον των δημάρχων της Αττικής το Σάββατο, 6 Ιουνίου, οπότε και…

6 ώρες ago

Εβδομάδα Ανακύκλωσης στον Δήμο Καλαμαριάς

Η εβδομάδα ανακύκλωσης, με στόχο της ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της πόλης για…

7 ώρες ago

Βανδαλισμοί σε παιδική χαρά στη Νίκαια

Οργή και αγανάκτηση στην κοινωνία της Νίκαιας έχουν προκαλέσει οι εκτεταμένες ζημιές που έκαναν άγνωστοι,…

7 ώρες ago