Κυ. Ιούν 23rd, 2024

Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Ελεύθερη συζήτηση με τίτλο «Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα – Χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας» με την κα Ευγενία Βαγιάνου*, διοργάνωσε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

 

Τι είναι το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα (ΕΑΓ);

 • «Καθημερινά δίνω μάχη για να διαβάσουν τα παιδιά»
 • «Κάθε πρωί ξεκινάμε με φωνές και ένταση μέχρι να ετοιμαστούν τα παιδιά για το σχολείο»
 • «Τα παιδιά μου τσακώνονται μεταξύ τους. Δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ»
 • «Οι κανόνες σπάνια τηρούνται και καταλήγουμε σε φωνές, νεύρα και αποξένωση»
 • «Το παιδί μου δεν συζητάει για τα προβλήματά του και δεν ξέρω πώς να το βοηθήσω»
 • «Το παιδί μου αφιερώνει πολύ χρόνο στο internet»

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς καθημερινά και το ΕΑΓ, που αποτελεί διεθνώς το πρώτο εργαστήριο μη βίαιης λεκτικής επικοινωνίας για γονείς και βασίζεται στη μέθοδο του Αμερικανού κλινικού ψυχολόγου Dr. Thomas Gordon, είναι το «εργαλείο» για την επιτυχή αντιμετώπισή τους.

Στόχος του ΕΑΓ είναι να εφοδιάσει τους γονείς με τις απαραίτητες δεξιότητες επικοινωνίας, ώστε να αναθρέψουν με επιτυχία υπεύθυνα, ανεξάρτητα, συνεργάσιμα, πειθαρχημένα, ευγενικά και χαρούμενα παιδιά όλων των ηλικιών, από το προλεκτικό στάδιο μέχρι και εφήβους.

Οι βασικές ενότητες του ΕΑΓ και οι αντίστοιχες δεξιότητες που διδάσκονται στους γονείς είναι:

 • Περιοχή χωρίς Πρόβλημα: Πώς δημιουργώ μια ουσιαστική και αρμονική σχέση με το παιδί μου και πώς προλαβαίνω πιθανές συγκρούσεις με τις δεξιότητες πρόληψης;
 • Το Παιδί βιώνει πρόβλημα: Πώς διευκολύνω το παιδί μου να λύσει τα προβλήματά του αποτελεσματικά, χωρίς να γίνομαι παρεμβατικός;
 • Ο Γονέας βιώνει πρόβλημα: Πώς διεκδικώ τις ανάγκες μου όταν παρεμποδίζονται από την συμπεριφορά του παιδιού μου, χωρίς να διακινδυνεύω τη σχέση μου μαζί του;
 • Σύγκρουση Αναγκών: Πώς διευθετώ τις συγκρούσεις αναγκών με ισότιμο (win-win) τρόπο ώστε να μην υπάρχουν ηττημένοι;
 • Σύγκρουση Αξιών: Πώς χειρίζομαι τις συγκρούσεις αξιών με σεβασμό και ευαισθησία;

Εφαρμόζοντας τις τεχνικές του ΕΑΓ στην πράξη, έχετε έναν αποτελεσματικό τρόπο καλλιέργειας της εμπιστοσύνης στη σχέση με τα παιδιά σας, δημιουργώντας έτσι άτομα ικανά να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, αλλά και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της κάθε ηλικίας στην σύγχρονη εποχή. Είναι μια «εμπειρία», που θα αλλάξει ριζικά τη στάση και τον τρόπο προσέγγισής σας στην ιδιαίτερη σχέση που έχετε ως γονείς με τα παιδιά σας.

Πληροφορίες για ΕΑΓ: κος Γκούμας Παναγιώτης, τηλ.: 6937 12 00 44.

 

 

* Η κα Ευγενία Βαγιάνου είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (MSc Univercity of Strathclyde, UK), σύμβουλος ανθρωπίνων σχέσεων, σύμβουλος γονέων και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ΕΑΓ της Gordon Hellas.