ΔΗΜΟΙ

Ένταξη του Ζαγορίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Ευρεία σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ για την προετοιμασία του φακέλου ένταξης του Ζαγορίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, κ. Γιώργος Διδασκάλου, ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Γιώργος Σουκουβέλος, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το ΥΠΠΟΑ ανέλαβε τον συντονισμό των απαιτούμενων δράσεων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον δήμο Ζαγορίου. “Τα Ζαγοροχώρια είναι η πρώτη ελληνική υποψηφιότητα στον τομέα του πολιτιστικού τοπίου και απαιτεί τη συνεργασία μιας πολυεπιστημονικής ομάδας εργασίας”, σημείωσε η κ. Μενδώνη.

Ο φάκελος πρέπει να συμπεριλάβει την ιστορική, αρχαιολογική και πολιτισμική τεκμηρίωση. Να αναφέρεται επίσης στην ιδιαίτερη βιοποικιλότητα της περιοχής. Η σύνθεση της πολυεπιστημονικής επιτροπής θα ανακοινωθεί εντός της άλλης εβδομάδας.

Στη σύσκεψη τέθηκε το χρονοδιάγραμμα των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν για τη διαμόρφωση του φακέλου της υποψηφιότητας:

Στις 20 Μαρτίου 2020 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας στα Ιωάννινα με τους υπηρεσιακών παραγόντων, όπου θα παρουσιαστεί μια πρώτη εκδοχή του φακέλου.

Για τον Μάϊο του 2020 προγραμματίζεται διεπιστημονική συνάντηση εμπειρογνωμόνων στα Ιωάννινα και στο Ζαγόρι, με θέμα “Η αξία των ορεινών πολιτιστικών τοπίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”. Θα προσκληθούν εκπρόσωποι από τα συμβουλευτικά όργανα της UNESCO, όπως το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων (ICOMOS), και η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (International Union for Conservation of Nature, IUCN).

Στόχος του ΥΠΠΟΑ είναι να υποβληθεί ο φάκελος για το πολιτιστικό τοπίο στην UNESCO στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 ώστε να γίνουν από τον οργανισμό οι πρώτες παρατηρήσεις. Θα συμβάλλουν καθοριστικά στην συμπλήρωση του οριστικού φακέλου της υποψηφιότητας, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την 31η Ιανουαρίου 2021.

“Η πολιτεία υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαγορίου. Είναι ένα σύνθετο εγχείρημα, πολύ πιο σύνθετο από την ένταξη ενός μνημείου. Γι΄ αυτό απαιτείται η συμμετοχή και κυρίως η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας”, είπε η κ. Μενδώνη. Σύστησε στους τοπικούς άρχοντες να επικοινωνήσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την υποψηφιότητα για την UNESCO στους πολίτες της περιοχής. “Είναι αναγκαίο να εξηγήσετε τι σημαίνει αυτή η ένταξη για την περιοχή. Ποια θα είναι η υπεραξία, όμως ταυτόχρονα πρέπει να μάθουν και τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη”.

 

Τελευταία άρθρα

Χαρδαλιάς: Πρόσκληση στους 66 δημάρχους για κοινές δράσεις σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Τη δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών για τις δυνατότητες και τους…

7 λεπτά ago

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση ο αντιδήμαρχος Πειραιά Γιάννης Βοϊδονικόλας – Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Τζανείου

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο αντιδήμαρχος Πειραιά και επικεφαλής της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης…

20 ώρες ago

Με κοινές προτάσεις στο συνέδριο της ΚΕΔΕ η ΠΕΔ Θεσσαλίας

Στις τελικές τους θέσεις αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης…

1 ημέρα ago

Προχωρά η ψηφιοποίηση και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε όλη τη χώρα ήταν το αντικείμενο της…

1 ημέρα ago

Νέα παρέμβαση Β. Σίμου για τα αγριογούρουνα που έφτασαν στις γειτονιές

Επιστολή με την οποία ζητάει την επείγουσα λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας…

1 ημέρα ago

Κυβέρνηση και ΚΕΔΕ στο στόχαστρο των μελών της ΠΕΔ νοτίου Αιγαίου

Σκληρή κριτική στις πολιτικές που εφαρμόζονται για την ενίσχυση και ανάπτυξη των νησιωτικών δήμων άσκησαν…

1 ημέρα ago