Σα. Απρ 20th, 2024
Κωνσταντίνος Ζέρβας

Ζέρβας: Μετατρέπουμε την Θεσσαλονίκη σε smart city

Σε προγραμματική συμφωνία προχωρά σύντομα ο Δήμος Θεσσαλονίκης με εταιρείες κολοσσούς, εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και εμπειρίας, “ώστε να μας καθοδηγήσουν και μαζί τους να μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη σε μία smart city», επισήμανε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας από το βήμα της ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η ιστοσελίδα voria.gr, με θέμα «Το ενεργειακό μέλλον της πόλης».

Η μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία και η μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε μία smart city είναι ο βασικός προγραμματικός στόχος του κεντρικού δήμου, είπε ο κ Ζέρβας και τόνισε ότι «οι δύο αυτοί στόχοι προφανώς και συνδέονται μιας και η βάση και των δύο – τόσο της έξυπνης πόλης, όσο και της ενεργειακά αυτόνομης πόλης – είναι η αξιοποίηση των τεχνολογικών μέσων ώστε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής σε όλα τα επίπεδα».

“Πολιτικό σύστημα και κοινωνία, πρέπει να αποφασίσουμε πως να επενδύσουμε σε μία “ακριβή ανάπτυξη” γιατί μόνον αυτή είναι βιώσιμη»,είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας συγκεκριμένες εφαρμογές σε επίπεδο πόλης στις οποίες προχωρά ο δήμος. Οι εφαρμογές αυτές εστιάζουν:

-στην βιοκλιματική αναβάθμιση όλων το δημόσιων/ δημοτικών κτηρίων(ήδη- όπως είπε- ξεκινά μια τέτοια προσπάθεια σε κάποια σχολικά συγκροτήματα),

-στην τοποθέτηση “έξυπνων αισθητήρων” που μπορούν να μεταφέρουν την πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο και να βοηθήσουν την κυκλοφορία, την αποκομιδή των απορριμμάτων, την κατάσταση των φρεατίων,

-στην χρήση τεχνολογικών μέσων στα συστήματα στάθμευσης των οχημάτων με δυνατότητα ενημέρωσης των οδηγών και άρα μείωσης της άσκοπης αυτοκίνησης.

Ο κ. Ζέρβας διατύπωσε την εκτίμηση πως πλέον «διαμορφώνεται ένα αναπτυξιακό momentum για τη Θεσσαλονίκη και ενδεχομένως για όλη τη χώρα. Πρέπει να υπάρξει κεντρικό ενδιαφέρον από την κεντρική κυβέρνηση για την πέραν της Αττικής Ελλάδα», σημείωσε και πρόσθεσε πως «αξίζει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς – σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης».

Αναφερόμενος στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων,ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εκτίμησε ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα για την Ελλάδα και επισήμανε χαρακτηριστικά πως πρέπει να στραφούμε προς την κυκλική οικονομία, όπου όλα τα απόβλητα επαναχρησιμοποιούνται ή ανακυκλώνονται, ενώ το υπόλειμμά τους θα πρέπει να αξιοποιείται και όχι να θάβεται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων».

Κακό παράδειγμα ενεργειακής φτώχειας η Θεσσαλονίκη

Ως κακό παράδειγμα της ενεργειακής φτώχειας, έφερε τη Θεσσαλονίκη η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, αναφέροντας ότι σύμφωνα με μετρήσεις του 2017, το 62% των νοικοκυριών(190.000) στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης δαπανούν άνω του 10% του ετήσιου εισοδήματος τους για θέρμανση και ηλεκτροφωτισμό, το 38% περνάει περιόδους όπου δεν δύναται να θερμάνει το νοικοκυριό του, το 21% θερμαίνει μόνο ορισμένους χώρους και το 14% ότι συγκεκριμένες περιόδους αδυνατεί να ηλεκτροδοτήσει το νοικοκυριό του.

Σημείωσε δε ότι περίπου 55.000 κατοικίες στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης εμφανίζουν προβλήματα μούχλας ενώ περίπου 30.000 νοικοκυριά είναι λίγο ή καθόλου συνεπείς στην αποπληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισήμανε η ίδια, μόνο το 25% ενέργησε και προσπάθησε να αναβαθμίσει ενεργειακά την κατοικία του, ενώ ποσοστό 66%, για να μπορεί να έχει ρεύμα έκανε κάποιες άλλες περικοπές (κυρίως από τα έξοδα του σούπερ μάρκετ).

Κατά την ομιλία της η κα Σπυράκη επισήμανε τις ευκαιρίες που δίνονται μέσω των πόρων της Πράσινης Συμφωνίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και παρουσίασε το παράδειγμα της Γαλλικής πόλης Λιλ, η οποία «δημιούργησε ένα “όχημα ειδικού σκοπού”, κάτι σαν κοινό ταμείο το οποίο συγκέντρωσε εθνικούς κι ευρωπαϊκούς πόρους, δάνειο από την ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ιδιωτικούς πόρους. Σ αυτό απευθύνθηκαν οι πολίτες με πρόβλημα ενεργειακής φτώχειας για να αποκτήσουν μέσα σε έξι μήνες ένα ενεργειακό αναβαθμισμένο σπίτι».

Για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” και τη μορφή μιας έξυπνης ενεργειακά πόλης, ο γενικός γραμματέας αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Γιώργος Μπανιάς ανέφερε στην ημερίδα ότι ο κτιριακός τομέας όπως είναι σήμερα απορροφά το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, συμβάλλει στην εντεινόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση και στο φαινόμενο της θερμικής νησίδας.

Τόνισε ότι το “Εξ οικονομώ κατ Οίκον” είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα σε επίπεδο Ευρώπης, αναλογικά με τον πληθυσμό, δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά να διατίθενται δημόσιοι πόροι (κοινοτικοί και εθνικοί) σε ιδιόκτητες κατοικίες, αντί του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα (βιομηχανίες ή άλλες επαγγελματικές χρήσεις) ενώ παράλληλα λειτουργεί ως ανατροφοδοτούμενο.

Παρουσιάζοντας στοιχεία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, σημείωσε πως το 40% των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης έχουν εκδοθεί στην Περιφέρεια Αττικής και το 17% έχουν εκδοθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώ για την ενεργειακή κατηγορία των κατοικιών, είπε πως το 65% κατατάσσεται στη χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία Ε-Η, το 32% κατατάσσεται στην Γ-Δ, ενώ μόλις το 3% στην Α-Β. Για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μπανιάς επισήμανε ότι τα περισσότερα κτίρια που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι σε τραγική κατάσταση και ανέφερε πως και η πολιτεία οφείλει να ελαφρύνει τις προϋποθέσεις συμμετοχής, ώστε να επιτευχθεί γρηγορότερα ο στόχος.

Αναφερόμενος στο νέο μοντέλο της έξυπνης ενεργειακά πόλης υπογράμμισε ότι το “μοντέλο δημιουργεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη” και οι έξυπνες πόλεις “αποτελούν ιδανική πλατφόρμα για τεχνολογικές καινοτομίες, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης παγκοσμίως, μειώνουν το κόστος παραγωγής και ενισχύουν την ενεργή συμμετοχή των πολιτών”.