ΔΗΜΟΙ

«Μασάζ» 50 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση στους δημάρχους για το μεταναστευτικό

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας Πολίτη, για τη διαχείριση κρίσεων, προβλέπεται η επιχορήγηση των Δήμων στους οποίους θα λειτουργήσουν μονάδες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών.

Πρόκειται για μία μορφή «μασάζ» προς τους δημάρχους έτσι ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις για την μετεγκατάσταση μεταναστών στην ενδοχώρα και την αποσυμφόρηση των νησιών.

Σύμφωνα με την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους, προβλέπεται πως η ειδική επιχορήγηση προς τους Δήμους θα ανέλθει στο ύψος των 25.000.000 ευρώ. Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η σύσταση «Ταμείου Αλληλεγγύης» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί με 25.000.000 ευρώ/έτος και θα έχει σκοπό τη χρηματοδότηση δράσεων και τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται με τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και με τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων υποδομών. Συνολικά το ποσό ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως στην ίδια έκθεση αναφέρεται, πως το ύψος της ειδικής επιχορήγησης θα ανέρχεται στο ποσό των 12,5 ευρώ /μήνα, εφόσον διαμένει σε μονάδα προσωρινής φιλοξενίας κατά τη τελευταία ημέρα του μήνα.

Μάλιστα το ύψος της μηνιαίας επιχορήγησης θα αυξάνεται κατά 5% όταν η αναλογία του αριθμού των διαμενόντων στα μονάδες προς τον πληθυσμό του δήμου υπερβαίνει το 1%, κατά 10% όταν η αναλογία υπερβαίνει το 5% και κατά 20% όταν η αναλογία υπερβαίνει το 10%. Ωστόσο, αυτό το αντισταθμιστικό όφελος για το 2019, καθορίζεται το ποσό των 150 ευρώ για κάθε διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας στις 20-12-2019.

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφισθεί αύριο με το νομοσχέδιο του Υπουργείου του Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή: parapolitika.gr

Τελευταία άρθρα

ATTICA ROOTS FESTIVAL: Ο Omar Faruk Tekbilek στο Ζάππειο για μια μοναδική μυσταγωγική συναυλία

Το Attica Roots Festival, ο μεγάλος πολιτιστικός θεσμός της Περιφέρειας Αττικής, συνεχίζει τις καλοκαιρινές του…

20 λεπτά ago

Το πρόβλημα υγείας που δημοσιοποίησε η Δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου

Σε προγραμματισμένη ιατρική επέμβαση θα υποβληθεί το προσεχές διάστημα η Δήμαρχος Πεντέλης, Νατάσσα Κοσμοπούλου, όπως…

27 λεπτά ago

Στην Καλαμάτα το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα από τις 5 έως τις…

2 ώρες ago

O Δήμος Αθηναίων στέκεται ενεργά δίπλα στους κατοίκους της Κυψέλης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων ζήτησε την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια…

2 ώρες ago

Αναβάθμιση της Καραολή & Δημητρίου από τον Δήμο Πειραιά

Σε εξέλιξη εκτεταμένη ασφαλτόστρωση σε μία από τις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας.

3 ώρες ago

To ιστορικό Ξενία Καλαμπάκας ξαναήρθε στο φως

Ο δήμος Μετεώρων πραγματοποίησε εκτεταμένη επιχείρηση καθαρισμού γύρω από το Ξενία Καλαμπάκας.

3 ώρες ago