Τε. Απρ 24th, 2024

Επιστολή Δημάρχου Χίου προς τον Υπουργό Υγείας για τα προβλήματα στο νησί

Ο δήμαρχος Χίου τονίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας στο νησί, μέσω επιστολής του στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

 

”   Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Μεγάλη είναι η αντίφαση ανάμεσα στην κοινή λογική που προτάσσει τον τομέα της υγείας ως μείζονα και στη ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί.

Ειδικότερα, αναφέρομαι στο χιλιοειπωμένο ζήτημα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ που καρκινοβατεί λόγω  της υποστελέχωσης και της αδυναμίας να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών του ακριτικού μας νησιού.

Πιο αναλυτικά, στον τομέα της Χίου επιχειρούν 17 διασώστες του ΕΚΑΒ από τους οποίους οι 13 είναι μόνιμοι και οι 4 με σύμβαση. Το 2020 θα συνταξιοδοτηθούν 2 διασώστες και ως εκ τούτου η δύναμη του τομέα θα ελαττωθεί έτι περισσότερο, ενώ αναμένεται εντός των επόμενων ετών  να ακολουθήσει η συνταξιοδότηση και άλλων  υπαλλήλων.

Ωστόσο, ο τομέας για να μπορέσει να αντεπεξέλθει επιχειρησιακά είναι απαραίτητο να διαθέτει συνολικά 35 άτομα, προκειμένου να στελεχωθεί το τηλεφωνικό κέντρο και να υπάρχει διαθεσιμότητα  3 ασθενοφόρων ανά βάρδια, ώστε να καλυφθεί πληθυσμιακά το νησί (αφού για 25.000, χρειάζεται τουλάχιστον 1 ασθενοφόρο για επείγοντα περιστατικά. Η Χίος με 55.000 πληθυσμό συν το προσφυγικό-μεταναστευτικό χρειάζεται –το λιγότερο- 3 ασθενοφόρα ανά βάρδια).

Σήμερα, ο τομέας λειτουργεί με 4 οχήματα / ασθενοφόρα τα οποία, όμως, λόγω του μεγάλου όγκου χιλιομέτρων που εκτελούν καθημερινά έχουν υποστεί τεράστιες φθορές με αποτέλεσμα να μην είναι συνεχώς διαθέσιμα και μάχιμα με την κατάσταση να είναι οριακή.

Επιπροσθέτως, είναι αδήριτη ανάγκη να τεθεί σε νέο πλαίσιο η λειτουργία του ΕΚΑΒ στα ακριτικά μας νησιά με την αποδέσμευση από τη  2η ΔΥΠΕ κατ’εξαίρεση, ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται με αποτελεσματικό τρόπο στις πολυάριθμες καθημερινές ανάγκες επέμβασης, υπαγόμενο άμεσα στη Διοίκηση του Νοσοκομείου των νησιών μας.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω σας παρακαλώ να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ενίσχυσης της λειτουργίας του τομέα ΕΚΑΒ Χίου, στηρίζοντας τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας στο ακριτικό μας νησί, το οποίο δοκιμάζεται από πληθώρα προβλημάτων και δη, του προσφυγικού- μεταναστευτικού.

                                                                 Με εκτίμηση

                                                            Ο Δήμαρχος Χίου

                                                                Σταμάτης Κάρμαντζης    “