Δήμος Αίγινας: Εκδηλώσεις για την επέτειο άφιξης του Ιωάννη Καποδίστρια

192 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την άφιξη στην Αίγινα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελεύθερης Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Ο Ιωάννης Καποδίστριας ορκίστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της “Μεγάλης Εκκλησίας” μέσα σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα. Γύρω από τον κόμη Ιωάννη Καποδίστρια δεν υπήρχαν μόνο εκπρόσωποι ξένων κρατών, διπλωμάτες, στρατιωτικοί και οπλαρχηγοί, αλλά ένας λαός από ρακένδυτους, πληγωμένους, τραυματισμένους και φτωχούς Έλληνες που στο πρόσωπό του έβλεπαν προσδοκούσαν μια καλύτερη και ελεύθερη ζωή. Ορφανά χήρες και κουρελήδες αλλά και εκατοντάδες πρόσφυγες από τα καμμένα νησιά του Αιγαίου (Χίος – Ψαρά) καρτερούσαν τις πρώτες ευεργετικές ενέργειες και αποφάσεις του Κυβερνήτη.

Οι φετινές τελετές έχουν όπως κάθε χρόνο επίκεντρο τον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας και πλαισιώνονται από τη συνεδρίαση του Δικτύου πόλεων που σχετίζονται με τον Ι. Καποδίστρια. αγώνα δρόμου και τον πανηγυρικό της ημέρας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 192ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΚΑΙ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗ Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

Σάββατο 25η Ιανουαρίου 2020
19.00 – 20.30 Δημοτικό Θέατρο Δήμου Αίγινας
Ρεσιτάλ τραγουδιού με τους:
– Αλεξάνδρα Καπάνταη, Σοπράνο
– Νίκος Βλάχος, Πιάνο

Κυριακή 26η Ιανουαρίου 2020
09.15 Παλαιό Δημοτικό Κατάστημα Αίγινας (Χρήστου Λαδά 1) στο λιμάνι της Αίγινας
Συγκέντρωση των εκπροσώπων των Δημοτικών, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και ομαδική μετάβαση τους στον Μητροπολιτικό Ναό.

09.30 Ιερός Ναός Μητροπόλεως Αίγινας
Δοξολογία για την επέτειο άφιξης – ορκωμοσίας του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια στον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας (26/1/1828), όπου επίσης θα παραστούν οι αντιπροσωπείες των Σχολείων με την σημαία τους.
10.00 Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από την φιλόλογο κυρία Προνόη Θεολογίδου – Γούλα.
10.30 Μετάβαση των εκπροσώπων των Δημοτικών, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών των Φορέων, Συλλόγων και Σχολείων της Αίγινας μέσω της οδού Αφαίας, Χρήστου Λαδά, Λεωφ. Δημοκρατίας, στο
Μνημείο Ιωάννη Καποδίστρια στην Παναγίτσα.
10.45 Μνημείο Ιωάννη Καποδίστρια Επιμνημόσυνη Δέηση Κατάθεση στεφάνων 1’ σιγή Εθνικός ύμνος
Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Θεόδωρος Λορέντζος, Εκπαιδευτικός

Στις εκδηλώσεις συμμετέχει η μπάντα του Λιμενικού Σώματος.
11:00 Χώρος έναντι Ι.Ν. Παναγίτσας
Κήρυξη έναρξης 9ου Πανελληνίου Αγώνα Δρόμου «Ιωάννης Καποδίστριας» από το Δήμαρχο Αίγινας κ. Ιωάννη Ζορμπά.

Ωρες απονομών
12.00 Μαθητές Δημοτικών Σχολείων
14.00 Νικητές 10.000μ, 5.000μ
11.30-13.30 Γενική Συνέλευση του «Δικτύου Πόλεων Ιωάννης Α. Καποδίστριας» στο Παλαιό Δημοτικό Κατάστημα Αίγινας
Συμμετέχουν οι κ.κ. Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Καποδιστριακών πόλεων Αίγινας, Κέρκυρας, Ναυπλίου, Αμμοχώστου Κύπρου & Koper Σλοβενίας, καθώς και οι παριστάμενοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι.
Η Γ.Σ. είναι κλειστή.

 

πηγή: saronicmagazine.gr