Πε. Μαρ 28th, 2024

Τέθηκαν σε λειτουργία οι πρώτοι «εξύπνοι» κάδοι στον δήμο Φυλής

Ξεκίνησε η λειτουργία των υπόγειων κάδων συλλογής απορριμμάτων στα τέσσερα σημεία που ο Δήμος Φυλής τοποθέτησε με ίδιους πόρους τους πρώτους «έξυπνους» κάδους.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Θανάσης Σχίζας παρέστη στην επίδειξη ενημέρωσης που έκανε η εργολήπτρια εταιρεία στον αρμόδιο Διευθυντή Ανδρέα Σπυρόπουλο για τη λειτουργία του συστήματος και τον τρόπο αποκομιδής.

Παράλληλα με τα τέσσερα συστήματα που τοποθετήθηκαν με δαπάνη του Δήμου Φυλής, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η τοποθέτηση τριών ακόμη συστημάτων κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων τα οποία χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο και είναι σε εξέλιξη από την Τεχνική Υπηρεσία η διαγωνιστική διαδικασία.

Τα νέα συστήματα θα τοποθετηθούν στο Πάρκο Κώστας Λιάρος στο Ζεφύρι, στην πλατεία του Βορεινού στη Ζωφριά και στην πλατεία Ηρώων στα Άνω Λιόσια στην συμβολή της οδού Δημαρχείου με τη Στρατηγού Λιόση.

Ο σχεδιασμός και οι ενέργειες του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού για την επέκταση και την καθολική χρήση των σύγχρονων συστημάτων σε όλο το Δήμο πρόσφατα υιοθετήθηκαν από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη ο οποίος δεσμεύτηκε δημόσια -στην εκδήλωση εγκαινίων του Κέντρου Άνοιας- στα Άνω Λιόσια για τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια άλλων 300 συστημάτων κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων.

«Μόλις ολοκληρωθεί το έργο που εκτείνεται σε όλες τις γειτονιές, ο Δήμος μας περνά στην εποχή της «έξυπνης» αποκομιδής των απορριμμάτων του. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών που εντάσσουμε σταδιακά στη φαρέτρα μας, οι υπηρεσίες στον τομέα της καθαριότητας αναβαθμίζονται ριζικά με πολλαπλά οφέλη για τους δημότες και την βελτίωση της καθημερινότητάς τους , την εικόνα του Δήμου αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Φυλής.

Ο Χρήστος Παππούς τονίζει παράλληλα πως η επιτυχία του προγράμματος συναρτάται άμεσα από την συνεργασία των πολιτών «Έχουμε ρίξει ιδιαίτερο βάρος στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας και έχουμε απτά αποτελέσματα. Όμως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Όποια προσπάθεια και να καταβάλει ο Δήμος για μια πόλη πιο καθαρή, δεν θα είναι ποτέ αρκετή, χωρίς την καθοριστική συμβολή των πολιτών. Ζητάμε τη συνεργασία και τη βοήθεια όλων σε σχέση με την σωστή χρήση των υπόγειων και επίγειων κάδων αλλά και την απαρέγκλιτη εφαρμογή της ανακύκλωσης από όλους στο Δήμο μας» επισημαίνει ο Χρήστος Παππούς.

«Τα νέα συστήματα παραδίδονται σήμερα από την Τεχνική Υπηρεσία στον Τομέα Καθαριότητας και είναι έτοιμα προς χρήση από τους δημότες. Στο ευρύτερο πλαίσιο των έργων ανάπλασης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης του αστικού ιστού που δρομολόγησε και υλοποιεί ο Χρήστος Παππούς δημιουργούμε σήμερα και τα πρώτα διακριτικά σημεία συλλογής απορριμμάτων. Κάναμε την αρχή και συνεχίζουμε» υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σχίζας.

«Τα νέα συστήματα είναι συμβατά με τα απορριμματοφόρα του Δήμου και έτσι δεν υπάρχει επιπλέον κόστος για την προμήθεια νέων οχημάτων. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλάζει ριζικά ο προγραμματισμός μας. Πετυχαίνουμε εξοικονόμηση δυνάμεων και καυσίμων, μειώνουμε το λειτουργικό κόστος της αποκομιδής αλλά τους εκπεμπόμενους ρύπους» επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Μιχάλης Οικονομάκης.

Τα νέα συστήματα έχουν πολλαπλάσια χωρητικότητα λόγω της συμπίεσης που γίνεται στον κάδο. Το υπόγειο σύστημα που διαθέτουν εγκλωβίζει δυσάρεστες οσμές και αντιαισθητικές εικόνες. Έχουν φωνητική λειτουργία στα Ελληνικά και τα Αγγλικά και οπτική ενημέρωση προκειμένου ο χρήστης να γνωρίζει τι είδους απορρίμματα επιτρέπεται να αποθέσει σε κάθε δέκτη ενώ έχουν τη δυνατότητα της on line σύνδεσης με το Κέντρο Σχεδιασμού και Εποπτείας Καθαριότητας ώστε να στέλνουν σήμα όταν φτάνουν στα όρια πληρότητας.

Δύο συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων έχουν τοποθετηθεί στην πλατεία Μητροπόλεως, ένα επί της οδού Αχαρνών και ένα επί της Μητροπόλεως, ένα στην οδό Πίνδου στο ύψος του 1ου Δημοτικού Σχολείου στη Δροσούπολη και ένα στη Δημοτική Κοινότητα Φυλής επί της Λεωφόρου στο ύψος του Δημαρχείου Νικόλαος Λιάκος.
Οι κάδοι ενεργοποιούνται με την παρατεταμένη πίεση ενός ποδομπουτόν και απενεργοποιούνται όταν απελευθερώνεται. Στους νέους κάδους δεν συνίσταται η ρίψη μπαζών, ογκωδών απορριμμάτων και κλαδιών δέντρων.