Πε. Απρ 25th, 2024

Οι Μωμόγεροι στους δρόμους των Ιωαννίνων

Για έβδομη χρονιά ξόρκισαν το κακό και έστειλαν ευχές για τη νέα χρονιά οι Μωμόγεροι στην Ανατολή Ιωαννίνων, με το ποντιακό δρώμενο να προσελκύει και φέτος το ενδιαφέρον του κόσμου.

Ο θίασος με τους 12 χορευτές και επτά ήρωες, μεταξύ των οποίων η νύφη, οι διεκδικητές της, ο λύκος και ο τράγος, ξεκίνησε από τα γραφεία της Αδελφότητας Μικρασιατών και Ποντίων Ηπείρου, η οποία συνεχίζει την παράδοση με την βοήθεια του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών και της Koινότητας Ανατολής, αλλά και των νέων μελών της που παίρνουν τα ηνία, από τους παλαιότερους.

Οι συμμετέχοντες περιπλανήθηκαν στους δρόμους, τις πλατείες και τα σπίτια της Ανατολής με το δρώμενο να κορυφώνεται στην κεντρική πλατεία της Ανατολής με ποντιακό γλέντι.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση παραπέμπει σε ένα από τα παλαιότερα ποντιακά έθιμα που λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων και το έθιμο των Μωμόγερων εξακολουθεί να αναβιώνει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπου διαμένουν Πόντιοι.

Στο δρώμενο παρουσιάζεται η αναγέννηση της φύσης με την αλλαγή του νέου έτους και έχει σκοπό σάτιρας, με την αναπαράσταση της ιστορίας του Κιτί Γοτσά. Στο έθιμο αυτό, παραδοσιακά μέρος των συμμετεχόντων φοράνε τομάρια ζώων, όπως λύκων και τράγων, ενώ άλλοι ντύνονται με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν τη μορφή γεροντικών προσώπων.

Μια γεύση από το λαϊκό δρώμενο των Μωμόγερων έλαβε χθες και η πόλη των Ιωαννίνων, καθώς για πρώτη φορά, ο θίασος βρέθηκε στους κεντρικούς δρόμους και πεζόδρομους της πόλης.