Τρ. Απρ 23rd, 2024

Ο Δήμος Πάρου για την προστασία των αρχαίων λατομείων μαρμάρου

Δυναμικό παρών από το Δήμο Πάρου, με παρουσία του ίδιου του Δημάρχου Μάρκου Κωβαίου, στη Διεθνή Επιστημονική Συνάντηση “Το Αξιακό Πλαίσιο Προστασίας και Διαχείρισης Χώρων και Μνημείων Εξόρυξης στην Αρχαιότητα. Παρούσες Χρήσεις και Μελλοντικές Συνέργειες” που διοργανώνει 29 Νοεμβρίου 2019, το Ελληνικό ICOMOS σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ.

Η εκδήλωση, εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών που φέτος είναι αφιερωμένη στο αγροτικό τοπίο (rural landscape) και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η παρουσίαση του θέματος διαρθρώνεται σε στρογγυλές τράπεζες με θεματικές ενότητες που αφορούν σε αρχαίους τόπους εξόρυξης σε ολόκληρη της Ελλάδα, στις σύγχρονες θεωρήσεις και χρήσεις τους, καθώς και στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισής τους.

Ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος δήλωσε: “Ο Δήμος Πάρου θα συμμετέχει και θα πρωτοστατήσει στη προσπάθεια για τη διάσωση και προστασία των αρχαίων λατομείων μαρμάρου. Και διεκδικεί από το Υπουργείο Πολιτισμού την αγορά των εκτάσεων που συμπεριλαμβάνουν τα αρχαία λατομεία, αίτημα το οποίο το Υπουργείο το έχει αποδεχθεί. Επιδιώκουμε τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαίων λατομείων μαρμάρων.”