Πα. Μαρ 29th, 2024

Στο Βελεστίνο το 10ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό συνέδριο

Στο 10ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο συμμετείχε το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ρήγα Φεραίου σε συνδιοργάνωση με την ΕΦΥΚΕ στο Βελεστίνο. Η έναρξη και πρώτη ημέρα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στις 22/11/2019, στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου.

Το θέμα του συνεδρίου αφορούσε στην υγεία του παιδιού και του εφήβου.

Σημαντικά θέματα αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου απ όλους τους ομιλητές ανεβάζοντας το επίπεδο της γνώσης. Χρήσιμες οδηγίες για τις νέες μητέρες και σημαντικές μελέτες για τους επαγγελματίες υγείας παρουσιάστηκαν.

Η τιμητική εκδήλωση των νέων μητέρων από τις κοινωνικές δομές του Δήμου έδωσαν το μήνυμα της ελπίδας κατά της υπογεννητικότητας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, ο πρόεδρος του Δ.Σ., Γιώργος Παπαδάμ, ο πρόεδρος της Κοινότητας Στεφανοβικείου Μανώλης Ντάγγαλος, η διευθύντρια του Κ.Υ. Βελεστίνου, Σαρηγιάννη-Φούντα Φανή ,η  διευθύντρια επικοινωνίας – μάρκετινγκ του Ιασώ Θεσσαλίας, Ειρήνη Τριφύλλη.

Χαιρετισμό με ευχές προς τις νέες μητέρες απηύθηναν, ο δήμαρχος, κ. Νασίκας, η διευθύντρια της παιδιατρικής κλινικής, κα. Αναστασίου, και η διευθύντρια μάρκετινγκ του ΙΑΣΩ, κ Τριφύλλη.

Η συντονίστρια κοινωνικής προστασίας και προαγωγής της δημόσιας υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, κα. Αντωνία Χασιώτη ευχαριστεί τη πρόεδρο της ΕΦΥΚΕ, κ. Αναστασίου για την έναρξη του συνεδρίου στο Βελεστίνο και για τη δυνατότητα που δόθηκε σε δημότες να το παρακολουθήσουν, καθώς, επίσης, και τους εργαζομένους  στις κοινωνικές δομές του Δήμου (Κέντρο Κοινότητας, Βοήθεια στο σπίτι) για τη σημαντική προσφορά τους, ώστε να πραγματοποιηθεί η όλη εκδήλωση. Φυσικά το Δήμαρχο και το Δημοτικό συμβούλιο που στήριξε την εκδήλωση .

Επίσης, τόνισε : «Θα πρέπει να ευχαριστήσω τις μητέρες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας, καθώς και όλους τους χορηγούς μας. Συγκεκριμένα, το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας για τα δώρα του για όλες τις μητέρες και την προσφορά 20 check up για ανασφάλιστους  δημότες μας, το Διαγνωστικό Κέντρο ΥΓΕΙΑ Βόλου για check up σε 15 μητέρες, τα μικροβιολογικά εργαστήρια: Σιμόπουλος Κώστας, Γούλας Γιώργος, Βουλγαρέλη Λία, Μπαλλά Αγγελική , Λίλου Λίτσα ( από 5 check up για τις νέες μητέρες),

τα Φαρμακεία του Δήμου μας: Μανώλης Γιανναδάκης, Αποστολίνα Παπαγεωργίου Μαρία, Παπαποστόλου Γιώργος, Παπαστεργίου Δημήτρης, Κίτσιου Κατερίνα, Τσέλιας Νίκος, Δραγούμη-Παγώνη Κατερίνα, Ατζούρη Λαμπρινή, Ευστρατίου Εύη, Μουράβα Χρυσούλα, Παπακυριαζής Κυριαζής, Κωστάλας Γιώργος (δωράκια για τα μωρά και τις μητέρες), τη Νίκη Γεροβασίλη και τη Δήμητρα Δημοπούλου για τα βραχιολάκια των μαμάδων και το Χρήστο Κολοκοτρώνη(παραγωγό) για το χυμό ρόδι για όλους.

Κλείνοντας για άλλη μια φορά θα τονίσω το μήνυμα της συλλογικότητας και της συνεργασίας των φορέων για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών, καθώς και το μήνυμα της ελπίδας που φέρνουν οι νέες μητέρες στο Δήμο μας αντιστεκόμενες στη υπογεννητικότητα που μαστίζει τη χώρα μας. Επιλέξαμε αυτή τη χρονική στιγμή ενός Πανελλήνιου παιδιατρικού συνεδρίου δίνοντας στις μητέρες τη δυνατότητα της σωστής γνώσης για όσα έχουν σχέση με το παιδί και προβάλλοντας προς την κοινωνία μας ένα μήνυμα ελπίδας κατά της υπογεννητικότητας».

Ευελπιστώ ότι και η πολιτεία θα υλοποιήσει τις προτάσεις για την επιδότηση στις νέες μητέρες, ώστε η οικονομική κρίση να πάψει να είναι μια από τις αιτίες της υπογεννητικότητας.

Το μήνυμά μας έφτασε, όμως, πιο μακριά στέλνοντας ένα πραγματικά ελπιδοφόρο μήνυμα με έναν ανάλογο χαιρετισμό από ένα φορέα κατά της υπογεννητικότητας, προτείνοντας μια μελλοντική συνεργασία με το Δήμο μας, την εταιρεία, HOPEgenesis».

Η εταιρεία HOPEgenesis, είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που δραστηριοποιείται στον  τομέα  της  υγείας  και  της  κοινωνικής  πρόνοιας,  με  όραμα  την  ανατροπή  της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Βασικός της στόχος, μεταξύ πολλαπλών δράσεων για  την  προσπάθεια  σταδιακής  αύξησης  του  πληθυσμού  της  Ελλάδας,  είναι  η υποστήριξη  των  γυναικών  απομακρυσμένων  περιοχών  με  χαμηλές  γεννήσεις  ή αρνητικό  ισοζύγιο  γεννήσεων-θανάτων  και  δύσκολη  πρόσβαση  σε  ιατρικές-μαιευτικές υποδομές.  Οι γυναίκες που εντάσσονται στο πρόγραμμά της ταξιδεύουν σε περιοχές κοντά στη μόνιμη κατοικίας τους, παρακολουθούνται από ομάδα  μαιευτήρων-γυναικολόγων,  και γεννούν  δωρεάν  σε  ένα  άρτιο  εξοπλισμένο  μαιευτικό  κέντρο.  Με  αυτόν  τον τρόπο,  προσφέρεται  ασφάλεια  στις  γυναίκες  που  ήδη  κυοφορούν,  καθώς  και κίνητρο στις υπόλοιπες να κυοφορήσουν,  καθώς η εμπειρία της εταιρείας έχει δείξει  ότι η ανασφάλεια  είναι  αποτρεπτικός  παράγοντας  σε  αυτές  τις  περιοχές  για  την απόκτηση παιδιού.

Η εταιρεία συνεχάρη τις νέες μανούλες που έφεραν στον κόσμο τα νέα μέλη του Δήμου Ρήγα Φεραίου, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά  τη  διάρκεια  της  εγκυμοσύνης.  Τα  νέα  παιδιά δεν φέρνουν χαρά  μόνο  στις  μητέρες  και  τις  οικογένειές  τους,  αλλά  αποτελούν  τον  κύριο παράγοντα  ενίσχυσης  του  κοινωνικού  και  οικονομικού  ιστού  μίας  περιοχής,  στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Ρήγα Φεραίου και αυτό κατ’  επέκταση  έχει επίδραση  στην  ευημερία  της  Ελλάδας,  που  αυτή  τη  στιγμή  είναι  σε  κρίσιμη κατάσταση όσον αφορά στο δημογραφικό.