ΔΗΜΟΙ

Οι εθνικοί στόχοι για τον τουρισμό στο συνέδριο με θέμα «Αειφορία & Τουρισμός» του ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη»

Συνέδριο πραγματοποίησε ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) «Εύξεινη Πόλη» την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, την Πρόεδρο του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου και του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου για θέματα τουρισμού Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Πρόεδρος του ομίλου Γρηγόρης Κωνσταντέλλος παρουσίασε τους στρατηγικούς στόχους του ομίλου που αποσκοπούν στην εδαφική συνοχή μεταξύ των περιοχών καλύπτει το δίκτυο μέσα από τη διαπεριφερειακή, διακρατική και διασυνοριακή συνεργασία των μελών του, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Ο κ. Κωνσταντέλλος ανέφερε τα 6 έργα που υλοποιούνται σήμερα με περισσότερους από 3.000 άμεσα ωφελούμενους (Consume-Less, Aristoil, Teeschools, Triton, designscapes, EduFootprint) στα οποία συμμετέχουν 33 Δήμοι, 2 Περιφέρειες, 1 Αποκεντρωμένη Διοίκηση, 4 Ακαδημαϊκοί και λοιποί φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στη συνέχεια ο κ. Κόνσολας και η κα Γκερέκου ανέφεραν τους εθνικούς στόχους της πολιτικής ηγεσίας για τον τουρισμό και τις ενέργειες που είναι ήδη σε εξέλιξη για την υλοποίηση τους, ενώ ο κ. Κουτσογιαννόπουλος μετέφερε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στο σχεδιασμό.

Βασικοί στόχοι του Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση εθνικών και περιφερειακών πολιτικών για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και η παρουσίαση του μοντέλου Consume-Less Med (Καταναλώνω λιγότερο στη Μεσόγειο), στο πλαίσιο του ομώνυμου ευρωπαϊκού έργου. Το έργο Consume-Less απευθύνεται σε παραλιακούς ή νησιωτικούς τουριστικούς Δήμους της Μεσογείου, για τη προώθηση της έξυπνης και βιώσιμης ανάπτυξης στις μεσογειακές παράκτιες τουριστικές πόλεις και βασίζεται σε δύο κύριους άξονες:

  • Τη δημιουργία ενιαίας στρατηγικής για τις μεσογειακές πόλεις με υψηλό αριθμό τουριστών για αειφόρο διαχείριση της ενέργειας, του νερού και των απορριμμάτων με σκοπό τη μείωση κατανάλωσης των ανωτέρω πόρων και της πρόληψης δημιουργίας απορριμμάτων.
  • Τη προώθηση βιώσιμων μοντέλων τουρισμού, βασισμένων στη βελτίωση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, φυσικών πόρων και προϊόντων και την ενίσχυση υπεύθυνης συμπεριφοράς εκ μέρους των τουριστών.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ιnterreg Mediterranean και το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και υλοποιείται στην Ελλάδα από τον ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη» και το Δήμο Νάξου.

Ο ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη» – Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί τη μετεξέλιξη του Δικτύου Τοπικών Αυτοδιοικήσεων για την κοινωνική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, τουριστική και αγροτική ανάπτυξη, που ιδρύθηκε το 1995 και είχε την επωνυμία «ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ». Υπό τη νέα του μορφή ως Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ.) δραστηριοποιείται από το Σεπτέμβριο του 2012 και έχει ως στόχο τη διαχείριση έργων εδαφικής συνεργασίας (Διασυνοριακά, Διαπεριφερειακά, Διακρατικά κλπ). Σήμερα ο ΕΟΕΣ διαθέτει συνολικά 36 μέλη, εκ των οποίων τα 31 είναι δήμοι κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό και τα υπόλοιπα αυτοδιοικητικοί και πανεπιστημιακοί φορείς. Ο όμιλος διαθέτει εμπειρία 22 ετών στη διαχείριση Συγχρηματοδοτούμενων Έργων, έχει Διαχειριστική Επάρκεια για την υλοποίησή τους και διατηρεί ένα ιστορικό συνεργασιών με περισσότερους από 800 φορείς, όπως Δήμοι, Περιφέρειες και Πανεπιστήμια τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ.

Τελευταία άρθρα

Επιτυχημένη η Ετήσια Άσκηση Πολιτικής Προστασίας «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ 2024» στον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης

Η μεγάλη ετήσια άσκηση Πολιτικής Προστασίας με την κωδική ονομασία «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ 2024» για την προετοιμασία…

<span class="time_diff_disable">11:21 30-04-2024</span> ago

Σύμπραξη δήμων για λεωφορειακή γραμμή για την Πανεπιστημιούπολη

Συνάντηση στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ιλίου «Βασίλειος Κουκουβίνος» με τους Δημάρχους Αγίων Αναργύρων – Καματερού κ. Σταύρο…

<span class="time_diff_disable">08:29 30-04-2024</span> ago

Bonus παραγωγικότητας στο Δημόσιο: Ποιοι υπάλληλοι μπορεί να είναι δικαιούχοι – Ποιο το ύψος της ανταμοιβής

Το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής, το οποίο θα εφαρμόζεται στους φορείς του Δημοσίου παρουσίασαν…

<span class="time_diff_disable">08:00 30-04-2024</span> ago

Οδηγίες του Δήμου Ωρωπού: Περιοχές και δρόμοι που κλείνουν – Τι πρόστιμα προβλέπονται

Την εφαρμογή του Μέτρου απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA,…

<span class="time_diff_disable">19:24 29-04-2024</span> ago

3ο This is Athens – City Festival: Περισσότερες από 250 εκδηλώσεις στο μεγάλο Φεστιβάλ της πρωτεύουσας

Υποδεχόμαστε την Πρωτομαγιά στην Αθήνα με ένα πρωτότυπο πικ-νικ, στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, ανοίγοντας…

<span class="time_diff_disable">18:01 29-04-2024</span> ago

Απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι: Ποιοι κρίθηκαν ένοχοι και ποιοι αθωώθηκαν

Έξι οι ένοχοι από τους 20 κατηγορούμενους για την τραγωδία στο Μάτι όπως αποφάσισε σήμερα…

<span class="time_diff_disable">10:19 29-04-2024</span> ago