Πε. Μαρ 28th, 2024

Συνεχίζονται οι πολιτιστικές διαδρομές στην Καστοριά

Ο Δήμος Καστοριάς και η αντιδημαρχία Τουρισμού, στην προσπάθεια  για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σχεδιάζει θεματικές και πολιτιστικές διαδρομές τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους της περιοχής.

Για το σκοπό αυτό το Σαββατοκύριακο, 26 και 27 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Καστοριάς.

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 11:00 π.μ.

Με αφετηρία τα Ιουστινιάνεια Τείχη (6ος αι.) μπροστά από το Δημαρχείο Καστοριάς  και μέσω της οδού Χριστοπούλου, τμήμα της οποίας αποτελεί μια εκ των παλαιότερων οδών της πόλης, διασχίζουμε την παραδοσιακή γειτονιά του Απόζαρι, στην οποία σώζονται πολλά παλιά αρχοντικά και νεοκλασικά σπίτια καθώς και σημαντικός αριθμός βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών.

Η διαδρομή περιλαμβάνει τους ναούς: Ταξιάρχες (17ος αι.), Άγιος Νικόλαος του Τζώτζα (14οςαι.), Εισόδια της Θεοτόκου (17ος αι.) και Άγιοι Ανάργυροι (10ου αι.) με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και σπάνια μαρμάρινα ανάγλυφα.

Η διαδρομή κλείνει με επίσκεψη στο αρχοντικό Τσιατσιαπά, όπου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Αθανάσιος Χριστόπουλος: Ένας λησμονημένος ποιητής” (2001)  σε σκηνοθεσία Σταμάτη Τσαρουχά. Η ταινία αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Καστοριανού ποιητή Αθανασίου Χριστόπουλου, μιας σπουδαίας μορφής του νεότερου Ελληνισμού.

Διάρκεια διαδρομής:  1 ώρα και 15΄

Διάρκεια διαδρομής συμπεριλαμβανομένου του ντοκιμαντέρ:  2 ώρες και 15΄

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 11:00π.μ.

Με αφετηρία την πλατεία Ομονοίας η περιήγηση περιλαμβάνει τους βυζαντινούς ναούς: Παναγία Κουμπελίδικη (10ος αι.), Άγιος Νικόλαος του Κασνίτζη (12ος αι.), Άγιος Αθανάσιος του Μουζάκη (14ος αι.), Ταξιάρχης Μητροπόλεως (10ος αι.) όπου βρίσκεται ο τάφος του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και της γυναίκας του Ναταλίας Δραγούμη.

Η διαδρομή κλείνει με επίσκεψη στο αρχοντικό Βέργου όπου βρίσκεται η έκθεση φωτογραφίας του Καστοριανού φωτογράφου Λεωνίδα Παπάζογλου. Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τη δράση και τις τεχνικές του φωτογράφου μέσω εικοσάλεπτου βίντεο.

Διάρκεια διαδρομής: 1 ώρα

Διάρκεια διαδρομής συμπεριλαμβανομένου της προβολής:  1 ώρα και 30’.