Πε. Απρ 18th, 2024

Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου οι εκλογές στην ΠΕΔ

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου καλούνται τα Δημοτικά Συμβούλια να προχωρήσουν στην ανάδειξη των μελών τους στη Γενική Συνέλευση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και ως τις 10 Νοεμβρίου θα γίνει η εκλογή των νέων διοικήσεων.

Οι λεπτομέρειες για την διαδικασία και οι αλλαγές που έρχονται περιέχονται σε Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το ΠΔ περιλαμβάνει συνολικά 10 άρθρα και μια σειρά τροποποιήσεων ως προς τη διαδικασία, τη σύνθεση, τις έδρες και τους κανονισμούς.

Όπως ορίζεται στο ΠΔ, οι εκλογές στα δημοτικά συμβούλια για την ανάδειξη των μελών της Γενικής Συνέλευσης των ΠΕΔ πραγματοποιούνται εντός 20 ημερών από την δημοσίευση σε ΦΕΚ του ΠΔ (δηλαδή, έως τις 31/10), ενώ τα μέλη του ΔΣ των ΠΕΔ και οι εκπρόσωποι της Π.Ε.Δ. στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.).» έως τις 10/11.

Με βάση το ΦΕΚ, δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών έχουν όλοι οι συνδυασμοί οι οποίοι έλαβαν μέρος στις δημοτικές εκλογές και κατέλαβαν στο δημοτικό συμβούλιο τουλάχιστον μία έδρα.

Δύο ή περισσότεροι συνδυασμοί από αυτούς που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο, μπορεί να καταρτίσουν κοινό συνδυασμό, εφόσον έχουν συμπράξει κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 4623/2019 (Α΄134).

Δεν είναι επιτρεπτή όμως η κατάθεση υποψηφιότητας εκτός συνδυασμών.