Σα. Απρ 27th, 2024

Σαν σήμερα οι δημοτικές εκλογές του 1990 – Ιστορική νίκη Τρίτση στην Αθήνα

Στις 14 Οκτωβρίου 1990, διενεργήθηκαν στην Ελλάδα οι πέμπτες από την Μεταπολίτευση δημοτικές εκλογές.

Σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 1986, ο αριθμός των δήμων αυξήθηκε κατά 56 (359 από 303) και οι νέοι δήμοι προέκυψαν είτε από συγχώνευση μικρών κοινοτήτων, είτε από ανακήρυξη μεγάλων κοινοτήτων σε δήμους. Παράλληλα επρόκειτο να γίνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και εκλογές για τον Β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης (Νομαρχιακά Συμβούλια) σύμφωνα με νόμο που είχε ψηφίσει η Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα, όμως τελικά ματαιώθηκαν και έγιναν για πρώτη φορά το 1994.

Στο πολιτικό τοπίο των εκλογών αυτών, χαρακτηριστική υπήρξε η ευρεία συνεργασία σε πολλούς δήμους των δύο κύριων αντιπολιτευόμενων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και του Ενιαίου Συνασπισμού (στον οποίο μετείχε τότε και το ΚΚΕ), με στήριξη κοινών υποψηφίων σε μια σειρά από μεγάλους δήμους. Συνοπτικά, η κατανομή των 359 δήμων με βάση την επίσημη κομματική στήριξη των εκλεγέντων δημάρχων.

Ο πολιτικός χάρτης διαμορφώθηκε ως εξής: 136 δήμοι βάφτηκαν «γαλάζιοι», 113 δήμους κέρδισαν συνεργαζόμενοι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού και σε 84 δήμους κυριάρχησαν «πράσινοι» υποψήφιοι.

Στον δήμο Αθηναίων ο «γαλάζιος» Αντώνης Τρίτσης πέτυχε μια ιστορική νίκη απέναντι στη Μελίνα Μερκούρη με ποσοστό 50,15%.

Ο Αντώνης Τρίτσης ορκίστηκε δήμαρχος της πρωτεύουσας. Ο θάνατός του δυο χρόνια αργότερα έφερε στον δημαρχιακό θώκο της Αθήνας τον Λεωνίδα Κουρή.

Στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης νικητής αναδείχθηκε ο προερχόμενος από τη ΝΔ Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, στον Πειραιά ο Στέλιος Λογοθέτης, στην Πάτρα ο Ανδρέας Καράβολας.

Στα Τρίκαλα δήμαρχος αναδείχθηκε ο Κώστας Παπαστεργίου, στη Λάρισα ο Αριστείδης Λαμπρούλης, στο Ηράκλειο ο Κώστας Κληρονόμος, στον Βόλο ο Δημήτριος Πιτσιώρης, στα Ιωάννινα ο Φίλιππος Φίλιος, και στην Καλαμάτα ο Παναγής Κουμάντος.