Συνάντηση Θεοχάρη – Τζιούμη: Ο περιπατητικός και θρησκευτικός τουρισμός στην Τρίπολη στο επίκεντρο

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού τουρισμού κ. Θεοχάρη με το δήμαρχο Τρίπολης κ. Κώστα Τzιούμη.

Μετά τη συνάντησή τους οι δύο άντρες παραχώρησαν κοινή συνέντευξη αναφέροντας:

Κωστας Τζιουμης:

Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε στην Τρίπολη τον υπουργό τουρισμού κ. Θεοχάρη, θέλω να τον ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την παρουσία του. Είχαμε μία αναλυτική συζήτηση για τα θέματα τουρισμού που αφορούν το Δήμο Τρίπολης.

Η θέση του Δήμου είναι ότι η περιοχή μας έχει εξαιρετικές ομορφιές και ξεχωριστά τοπικά προϊόντα και αυτά είναι ένα σημείο στο οποίο μπορούμε να αναπτυχθούμε τουριστικά. Η Τρίπολη όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι μέσα στον τουριστικό χάρτη νομίζουμε ότι προβάλλοντας καλύτερα όλα τα πλεονεκτήματα του τόπου μας μπορούμε να προσελκύσουμε τουρισμό.

Το πρώτο που ζητήσαμε από τον κ. υπουργό και ανταποκρίθηκε θετικά είναι μία πρόταση του Δήμου Τρίπολης προκειμένου να ενταχθούμε σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προβολής της περιοχής μας που λέγετε «Διαδρομών αριστείας» . Είχε γίνει και παλαιότερα μια προσπάθεια από το Δήμο για να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα όμως τότε δεν τα είχαμε καταφέρει. Ζητήσαμε εφόσον το πρόγραμμα συνεχίζει να υπάρχει,να μας δώσει τη δυνατότητα να ενταχθούμε σε αυτό έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε καλύτερη προβολή του Δήμου μας.

Το δεύτερο που συζητήσαμε είναι η βοήθεια από το υπουργείο, που σε συνεργασία με την περιφέρεια, να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τοπικής τουριστικής ανάπτυξης.

Μιλήσαμε για τις δυνατότητες που έχει ο Δήμος Τρίπολης στον περιπατητικό αλλά και στον θρησκευτικό τουρισμό.

Μιλήσαμε εκτεταμένα για το θέμα του ορειβατικού περιπατητικού τουρισμού αλλά και για τα μονοπάτια του Μαινάλου που ένα μεγάλο κομμάτι ανήκει στο Δήμου Τρίπολης.

Εμείς είμαστε σε συνεργασία και με το Δήμου Γορτυνίας που ανήκει το υπόλοιπο κομμάτι των μονοπατιών του Μαινάλου αλλά και με την περιφέρεια και με τον κ. περιφερειάρχη έτσι ώστε να επεκταθεί το πρόγραμμα της επέκτασης των μονοπατιών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε περιπατητές και ορειβάτες από ολόκληρο τον κόσμο.

Μιλήσαμε για τα τοπικά μας προϊόντα τα οποία και αυτά μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα προβολής του Δήμου μας.

Ανέφερα στον υπουργό 2 – 3 θέματα που δεν άπτονται της αρμοδιότητας του ακριβώς, αλλά μπορεί να μας βοηθήσει. Τα θέματα αυτά είναι η ανακατασκευή του θεάτρου του Ορχομενού, Το σπίτι του Γκάτσου στην Ασέα που είναι κρίμα για την ιστορία του Γκάτσου. Το σπίτι του να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.
Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την άλωση της Τριπολιτσάς όπου η Αρκαδία και η Τρίπολη συγκεκριμένα θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλο αυτό το εγχείρημα και ζητήσαμε και γι’ αυτό την στήριξη του υπουργού.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω για την ανταπόκριση του κ. υπουργού που ήταν θετική. Θα είμαστε σε επαφή και θα τρέξουμε όλα αυτά που αναφέραμε.

Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης:

Φίλε Κώστα δήμαρχε, να ευχηθώ σιδεροκέφαλος, είναι όμορφο να βλέπεις ανθρώπους με τόσο πυγμή να ξεκινάνε. Είναι προφανές ότι η Τρίπολη είναι ένας πολύ πλούσιος πολιτιστικά, γαστρονομικά αλλά και από πλευράς φυσικού κάλλους και τοπίων τόπος.

Ο Δήμος Τρίπολης είναι ένας δήμος που έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί και τουριστικά. Είναι φανερό ότι η ζωή των κατοίκων είναι πλούσια σε δραστηριότητες πολιτιστικές.

Πρέπει να καταφέρουμε να προσδώσουμε το κάτι παραπάνω σε κάθε δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής.

Είμαστε εδώ και αυτό είναι το μήνυμα το δικό μου, για να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας και στο Δήμο Τρίπολης, αλλά συνολικά για όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου, έτσι ώστε να δούμε ποιες είναι αυτές οι δράσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και στην ανάδειξη αυτού του πλούτου της περιοχής.

Η Τρίπολη είναι μιάμιση ώρα από το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας και δεν υπάρχει κανένας λόγος, γιατί δεν μπορεί να έρθει ένας επισκέπτης και γιατί δεν μπορεί να την γνωρίσει.

Ο λόγος φυσικά είναι ότι είναι άγνωστη. Αυτό βέβαια είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί και να μάθουμε όλοι το τι σημαίνει να είσαι Αρκάς και τι σημαίνει να ζεις στην Αρκαδία και συγκεκριμένα στην Τρίπολη.