Ενδεικτικά των διαστάσεων που έχει λάβει στις τοπικές κοινωνίες η μάστιγα των εξαρτήσεων είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Φυλής, σε συνεργασία με το ΣΕΕΠΠ.
Συγκεκριμένα, η ανησυχητική αύξηση και στην Ελλάδα του φαινομένου των εξαρτήσεων κάθε μορφής, οι παράγοντες που συμβάλουν στην ώθηση των εφήβων και των νέων σε εξαρτήσεις, καθώς και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Κοινωνικής Συνοχής και Ασφάλειας του Δήμου Φυλής σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου.
Κατά την εκδήλωση με τίτλο “Εξαρτήσεις στη Σύγχρονη Πραγματικότητα – Πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου”, οι ομιλητές, διακεκριμένοι επιστήμονες του ΣΕΕΠΠ, παρουσίασαν ανησυχητικά στοιχεία για τις εξαρτήσεις, που ξεπερνούν πλέον τις “κλασικές” μορφές και εκτείνονται έως τον ψηφιακό κόσμο και τις συμπεριφορικές εξαρτήσεις, όπου ένας άνθρωπος εθίζεται σε μια δραστηριότητα.
Επίσης αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις που έχει η χρήση των ψυχοδραστικών ουσιών στους έφηβους και στην ανάπτυξή τους, καθώς και στο πώς μπορεί να οδηγηθεί ένα άτομο στην παραβατικότητα.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος της πόλης, Χρήστος Παππούς, έκανε λόγο για πολλές μορφές ειδιαίτερα επικίνδυνων εξαρτήσεων, τονίζοντας ότι «ίσως όταν λέμε εξάρτηση εννοούμε εξάρτηση από τις γνωστές εξαρτησιογόνες ουσίες, αλλά ας μη ξεχνούμε ότι όλοι μας έχουμε τις δικές μας εξαρτήσεις, όπως τα κινητά, το τσιγάρο κ.λπ.».
«Οι εξαρτήσεις είναι πράγματι μια μάστιγα για την εποχή μας» υπογράμμισε στο χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Συνοχής και Ασφάλειας του Δήμου Φυλής, Χρυσούλα Κουράση, τονίζοντας ότι το σημαντικό για μια κοινωνία δεν είναι μόνο να τις αντιμετωπίζει, αλλά η επιτυχία της είναι να τις προλαμβάνει.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση της κοινής γνώμης και η επιμόρφωση των επαγγελματιών σε θέματα εξαρτήσεων σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.
Από την πλευρά του ο Κοινωνιολόγος – Εγκληματολόγος, Συστημικός Ψυχοθεραπευτής και Γενικός Γραμματέας του ΣΕΕΠΠ, Μάνος Κουκίδης, στην ομιλία του με θέμα «Συμπεριφορές εθισμού και εξάρτηση από ουσίες: Μια πολυπαραγοντική προσέγγιση», τόνισε μεταξύ άλλων, κάθε άνθρωπος δοκιμάζει ουσίες για διαφορετικούς λόγους και δεν εθίζονται όλοι όσοι δοκιμάζουν κάποια ουσία, αλλά για να γίνει εξάρτηση η χρήση έχει σημασία η προσωπικότητα του ανθρώπου, η συγκεκριμένη ουσία που καταναλώνει και οι κοινωνικό-πολιτιστικές συνθήκες που επικρατούν τη στιγμή που δοκιμάζει τις ουσίες.
Για τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια και ξεπερνούν τις 1.000, οι οποίες δεν υπάγονται στον έλεγχο των ναρκωτικών ουσιών καθώς παράγονται ταχύτατα και δεν προλαβαίνει ο ελεγκτικός μηχανισμός να τις καταγράψει και να νομοθετήσει για τη δίωξή τους, μίλησε η Νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας, Ψυχολόγος – Εγκληματολόγος, Διεθνής Σύμβουλος Ουσιοεξάρτησης και Αντιπρόεδρος του ΣΕΕΠΠ, Αλεξία Κατσούλη.
Οι νέες ουσίες, που διατίθενται ακόμη και μέσα από social media του διαδικτύου, είναι πολύ πιο τοξικές και δραστικές από τις παλαιότερες, μπορεί να επιφέρουν θάνατο ακόμη και σε απειροελάχιστη ποσότητα και είναι εξαιρετικά φθηνές.
Επίσης, τους κινδύνους εθισμού στη χρήση του διαδικτύου, το οποίο ωστόσο δεν πρέπει να “αφορίζεται” καθώς έχει και πολλές θετικές συνέπειες στη ζωή μας, παρουσίασε η Εγκληματολόγος, Νομικός και Ταμίας του ΣΕΕΠΠ, Θεώνη Σπαθή, με την ομιλία της με τίτλο: “Παγιδευμένοι στο διαδίκτυο: Μορφές και μηχανισμοί της ψηφιακής εξάρτησης στη σύγχρονη πραγματικότητα”.
Όπως ανέφερε, ευρωπαϊκή έρευνα καταδεικνύει την αύξηση της προβληματικής χρήσης κοινωνικών δικτύων από εφήβους 11-15 ετών, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εξάρτηση αναγνωρίζεται ως κλινική διαταραχή όταν συνυπάρχουν απώλεια ελέγχου, δυσλειτουργία (δεν κοινωνικοποιείται, δεν συμμετέχει σε δραστηριότητες κ.λπ.) και αδυναμία να σταματήσει παρά τις συνέπειες (απώλεια ύπνου, διάσπαση προσοχής κ.λπ.), για πολύμηνο διάστημα.
Μειώσεις στους λογαριασμούς τους θα δουν οι καταναλωτές των περιοχών όπου λειτουργούν αιολικά πάρκα και…
Ένα νέο θεσμό πολιτιστικής συνεργασίας και εξωστρέφειας, με τίτλο «Διεθνείς Δεσμοί Φιλίας», επιλέγοντας ως πρώτη…
Την επέτειο του βομβαρδισμού του Πειραιά από τους συμμάχους, τιμά ο δήμος, μεταφέροντας τα ιστορικά…
Στην τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη στην οδό Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Αθηνών, που αποτελούσε αίτημα και των κατοίκων…
Δίπλα στους μαθητές και τους γονείς με 21 εκπαιδευτικά προγράμματα , σεμινάρια, και δράσεις δημιουργικής…
Νέα χρηματοδοτική δράση της Περιφέρειας Αττικής για τη συνεργασία επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων –…