ΔΗΜΟΙ

Μεγάλο θεσμικό βήμα ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης

Στο επίκεντρο των εργασιών της δεύτερης ημέρας της διημερίδας ενημέρωσης, που διοργανώνει η ΕΕΤΑΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας βρέθηκαν οι διατάξεις του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, με στόχο την ουσιαστική ενημέρωση αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών της Αυτοδιοίκησης για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ο Λάζαρος Κυρίζογλου υπογράμμισε τη σημασία της συστηματικής ενημέρωσης γύρω από ένα εκτεταμένο και σύνθετο νομοθέτημα, που επιχειρεί να βάλει τάξη στην πολυνομία και στις διάσπαρτες διατάξεις που επί χρόνια δυσχέραιναν την καθημερινή λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.

Όπως ανέφερε, οι ενημερωτικές διημερίδες αποτελούν ένα κρίσιμο και χρήσιμο εργαλείο, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στους αιρετούς και στα υπηρεσιακά στελέχη της Αυτοδιοίκησης να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με τις πρόνοιες και τις νομοθετικές ρυθμίσεις του νέου Κώδικα, να διατυπώσουν απόψεις, ερωτήματα και απορίες και να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση και εφαρμογή του.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι ο νέος Κώδικας αποτελεί ένα μεγάλο θεσμικό βήμα, προϊόν ευρείας διαβούλευσης, συνεργασίας και επεξεργασίας, στο οποίο συνέβαλαν το Υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ, η ΕΕΤΑΑ, αιρετοί και υπηρεσιακά στελέχη της Αυτοδιοίκησης.

«Είναι ένα νομοθέτημα το οποίο φιλοδόξησε να είναι τέλειο. Είναι ποτέ ένας νόμος τέλειος; Όχι. Γιατί η εφαρμογή του νόμου αναδεικνύει ζητήματα στην πράξη, τα οποία πάντοτε αντιμετωπίζονται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή του νέου Κώδικα θα πρέπει να συνοδευτεί από διαρκή διάλογο, παρακολούθηση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η ΚΕΔΕ, όπως τόνισε, θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία ενημέρωσης και υποστήριξης των Δήμων, συμβάλλοντας ώστε ο νέος Κώδικας να αποτελέσει ένα πραγματικό εργαλείο για τους αιρετούς, τις υπηρεσίες και τις τοπικές κοινωνίες, επιχειρώντας να αντιμετωπιστούν πολλά από τα ζητήματα που δημιουργούσαν δυσλειτουργίες στην Αυτοδιοίκηση, με διευκρινίσεις ως προς τις αρμοδιότητες και με στόχο ένα πιο καθαρό και λειτουργικό πλαίσιο.

Τελευταία άρθρα

Μελέτη για την επάρκεια του αρδευτικού νερού στον Δήμο Ευρώτα

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση επιφανειακών υδάτων.

16 λεπτά ago

Νέο πρόγραμμα στήριξης οικογενειών από τον Δήμο Κηφισιάς

Σε ένα νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης των οικογενειών που αποκτούν παιδί προχωρά από την 1η…

50 λεπτά ago

Κηφισιά: Άνοιξε για το κοινό το νέο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο

Ανοικτή είναι και η πλατφόρμα κρατήσεων για δωρεάν άθληση κατοίκων και δημοτών.

53 λεπτά ago

Ριζική ανάπλαση της πλατείας Μετρό Ελληνικού

Πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

1 ώρα ago

Τα Άγραφα ζητούν ένταξη στο πρόγραμμα “Δημογραφική Ανάπτυξη-Μετεγκατάσταση”

Ο Δήμος Αγράφων ζητά την ένταξή του στην επόμενη διεύρυνση του Προγράμματος.

2 ώρες ago

Λάρισα: Σε εξέλιξη κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην οδό Βόλου

Θ.Μαμάκος: «Προχωρούμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των όσων δεσμευτήκαμε».

2 ώρες ago