ΔΗΜΟΙ

Ανακοίνωση- καταγγελία ΕΔΕΥΑ για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Διαστάσεις γενικευμένης αντιπαράθεσης μεταξύ των φορέων της Αυτοδιοίκησης, της ΕΥΔΑΠ και του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος παίρνει το θέμα της διαχείρισης του νερού, με την Ένωση των ΔΕΥΑ να εκδίδει ανακοίνωση κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικές και ανεφάρμοστες αποφάσεις

Συγκεκριμένα, σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που προβλέπει την επέκταση της γεωγραφικής αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε νέες περιοχές, η ΕΔΕΥΑ, στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για για προσπάθεια απαξίωσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) μέσω δημοσιευμάτων που, όπως υποστηρίζει, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

Η αντιπαράθεση έχι λάβει διαστάσεςι, μετά και τις αντιδράσεις Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης που δήλωσαν ότι, στην ουσία, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, ακυρώνει τα όσα ανφέρει ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης για προαιρετικές συγχωνεύσεις.

Στην ανακοίνωση σημειώνται πως ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις στις περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας και Φωκίδας και της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Μιλώντας για την οικονομική κατάσταση των ΔΕΥΑ, λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους, η Ένωση των δημοτικών επιχερήσεων, για μία ακόμη φορά επισημαίνει ότι οι ΔΕΥΑ δεν ευθύνονται για τη δημιουργία των οφειλών, δεδομένου ότι ποτέ δεν έλαβαν επιδότηση από την πολιτεία.

Αντίθετα, σημειώνει ότι η Πολιτεία ενίσχυσε οικονομικά τις δύο μεγάλες εταιρείες ύδρευσης, διαθέτοντας, όπως υποστηρίζει, περισσότερα από 230 εκατ. ευρώ στην ΕΥΔΑΠ και άνω των 22 εκατ. ευρώ στην ΕΥΑΘ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων κατά την περίοδο 2013-2023.

Κάνοντας αναφορά και στο νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, η Ένωση τονίζει πως έπειτα από θεσμικό διάλογο με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι ΔΕΥΑ εντάχθηκαν στον νέο Κώδικα για τους ΟΤΑ, με στόχο την οικονομική τους εξυγίανση και βιωσιμότητα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ο νέος Κώδικας προβλέπει επιδότηση του πρόσθετου ενεργειακού χρέους των ΔΕΥΑ για την περίοδο 2020-2025, ενώ επισημαίνει ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει επιδότηση έως και του 75% των αντίστοιχων οφειλών μέχρι το 2026 για τις ΔΕΥΑ στις οποίες προβλέπεται να επεκταθούν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ.

Τέλος, καλέι το ΥΠΕΝ να σεβαστεί το νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο οι συγχωνεύσεις δεν είναι υποχρεωτικές, ενώ επικαλείται και τον σχετικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων είναι η αρμόδια αρχή για την υποβολή προτάσεων αναδιοργάνωσης του τομέα υδάτων.

Share

Τελευταία άρθρα

ΔΕΘ: Η επόμενη ημέρα της ψηφιακής εξυπηρέτησης του πολίτη

Στόχος να μην πηγαίνει κανείς στο γκισέ.

2 ώρες ago

Η ξεχωριστή ανάρτηση της Γιώτας Παναγιωτοπούλου για τον Νίκο Χαρδαλιά και το ΑΕΝΑΟΝ

Μια πιο προσωπική ματιά πίσω από την υπογραφή ενός από τα μεγαλύτερα έργα που δρομολογούνται…

5 ώρες ago

Στη ΔΕΘ θα παρουσιαστεί το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής

Ν. Χαρδαλιάς στο Business News Magazine: «Δεν επέλεξα ποτέ να διοικώ από το γραφείο».

5 ώρες ago

Κορώνη: Εγκαίνια για το νέο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου

Μια στιγμή ιστορική για την τοπική κοινωνία. Μια στιγμή δικαίωσης μιας προσπάθειας που διήρκεσε δεκαετίες.

8 ώρες ago

Η Χάλκη επενδύει στην Υγεία

Ένα νέο «Σπίτι του Γιατρού» γίνεται πραγματικότητα.

8 ώρες ago

90ή ΔΕΘ: Ανοίγει σήμερα τις πύλες της με πάνω από 1.000 εκθέτες

Για εννέα ημέρες θα βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομικής, επιχειρηματικής και πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης.

8 ώρες ago