Πιστοί στην τήρηση της ιστορικής μνήμης παραμένουν οι δημότες της Φυλής, που και φέτος, παραβρέθηκαν στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για να τιμήσουν τους πέντε ήρωες-δημότες του που θυσιάστηκαν, τον Ιούλιο του 1974, για την υπεράσπιση της Κύπρου.

Στην Πλατεία Ζεφυρίου, δημοτική Αρχή και κάτοικοι τίμησαν τη μνήμη: Του υποσμηναγού Στέλιου Κλαπάκη και των Ανθυπασπιστών Νίκου Κρητικού, Δημήτρη Θανόπουλου, Γιάννη Ηλιόπουλου και Νικολάου Τσουκαλά.

Κεντρικό σημείο της εκδήλωσης αποτέλεσε η επιμνημόσυνη δέηση την οποία τέλεσαν οι ιερείς της Μητρόπολης Ιλίου Τίτος Χρήστου, Άγγελος Κανέλλος, Θεοφάνης Θεοφάνους και Στέφανος Γεωργαλής.

Στο χρονικό των τραγικών γεγονότων αναφέρθηκαν ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Μαυροειδάκος και η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Κύπρου Μαρία Καλμπουρτζή, οι οποίοι και κατέθεσαν στεφάνια στην επιτύμβια πλάκα του Υποσμηναγού Στέλιου Κλαπάκη.

Στεφάνια κατέθεσαν, επίσης, οι τέσσερις ιερωμένοι, ο εκπρόσωπος του Πρέσβη της Κύπρου Λουκάς Ξενοφώντος, ο εκπρόσωπος του Τοπικού Συμβουλίου Ζεφυρίου Κώστας Ρίζος, αντιπροσωπεία των οικογενειών των πεσόντων, ο πρώην Αντιδήμαρχος Κώστα Σπυρούνης, εκπροσωπώντας την πρώην Δήμαρχο Φωτεινή Γιαννοπούλου και ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Κατσίγιαννης, εκ μέρους της Δημοτικής Παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.

Η εκδήλωση μνήμης ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο πεσόντων, τήρηση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Φυλής.