ΔΗΜΟΙ

Οι θέσεις της ΚΕΔΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δασικές πυρκαγιές

Στον κρίσιμο ρόλο των δήμων στην διαχείριση και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, από την πρόληψη, ως την αποκατάσταση, μίλησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης της ΚΕΔΕ, Βλάσης Σιώμος, κατά την τοποθέτησή του στη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Κινδύνων Δασικών Πυρκαγιών.

Ο Βλ. Σιώμος, καταθέτοντας τις επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις της ΚΕΔΕ για τον ρόλο των δήμων στην πρόληψη, την ετοιμότητα και τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών,

παρουσίασε και βασικές θέσεις της ΚΕΔΕ σε σχέση με το ζήτημα των δασικών πυρκαγιών και τον ρόλο των τοπικών αρχών.

Στο επίκεντρο των προτάσεων βρέθηκε η ανάγκη να δοθεί το κύριο βάρος στην πρόληψη, μέσα από μια ολιστική προσέγγιση που θα περιλαμβάνει σαφείς ρόλους, συγκεκριμένα μέτρα, επαρκή μέσα και εξασφαλισμένους πόρους.

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν:

Η ανάγκη να διασφαλίζεται, στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων των Διαρθρωτικών Ταμείων, η αναλογική και ποσοστιαία χρηματοδότηση όλων των επιπέδων του Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ώστε να ενισχύονται ουσιαστικά και οι δήμοι ως αναπόσπαστο μέρος του μηχανισμού.

Η ανάγκη θεσμικά προσδιορισμένης και δομημένης συνεργασίας μεταξύ δασικών και πυροσβεστικών υπηρεσιών, καθώς οι ιδιαίτερες συνθήκες του δασικού χώρου καθιστούν αναγκαία την αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας και των δύο φορέων.

Η αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης από όλους τους φορείς του Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Η ψηφιακή αποτύπωση όλων των κρίσιμων υποδομών σε τοπικό επίπεδο, όπως το οδικό δίκτυο, οι υδατοδεξαμενές, τα υδροστόμια, τα σημεία ανεφοδιασμού, καθώς και οι οδοί διαφυγής και εκκένωσης οικισμών.

Η θεσμική ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων με την παροχή μέσων και τη δικτύωσή τους με αντίστοιχες ομάδες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αλληλεγγύης και συνδρομής σε περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών

Τέλος, αναδείχθηκε η ανάγκη δικτύωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τη διαμόρφωση προτάσεων για ευρωπαϊκές πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίζουν ουσιαστικά την πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.

Τελευταία άρθρα

Επανεκκίνηση για τον ορεινό όγκο Γρεβενών

Για προγραμματική δέσμευσή μας που γίνεται πράξη, έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας μιλώντας για…

17 λεπτά ago

Εκλογές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σε δύο συνεδριάσεις θα ολοκληρωθεί και για στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η…

36 λεπτά ago

Οφειλές του ΕΔΣΝΑ, παραλίες και στέγαση υπηρεσιών στο νέο νόμο

Η οικονομική ενίσχυση, τόσο του ΕΔΣΝΑ, όσο και των δήμων, αλλά και τις οικονομικές υποχρεώσεις…

48 λεπτά ago

«Οινοτουρισμός και Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα» στη Σάμο

Σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αποτελέι η λειτουργία του νέου προγράμματος Πρόγραμμα…

1 ώρα ago

Διήμερο γιορτής στη Νίκαια, με Street Party και συναυλία

Κάλεσμα στους δημότες να γεμίσουν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, συμμετέχοντας σε μία γιορτή που…

2 ώρες ago

Συνεχείς πολιτιστικές δράσεις στη Φυλή

Καθημερινές και ποικίλες είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο δήμο Φυλής, όπου σε κάθε γειτονιά πραγματοποιούνται…

2 ώρες ago