ΔΗΜΟΙ

Η ΚΕΔΕ στα εγκαίνια της έκθεσης «Το Άγιον Όρος στη Λήμνο»

Παρουσία αυτοδιοικητικών στελεχών και πλήθους κόσμου, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρος Κυρίζογλου, εγκαινίασε, μαζί με τη Δήμαρχο Λήμνου, Ελεονώρα Γεώργα, και τον Επίτιμο Πρόεδρο του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας, Πρέσβη Κωνσταντίνο Πιπερίγκο, την έκθεση με τίτλο «Το Άγιον Όρος στη Λήμνο», στο Πολιτιστικό Κέντρο Πορτιανού Λήμνου.

Η έκθεση, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος Ιουλίου, περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής του αείμνηστου Μάκη Βαρλάμη, καθώς και φωτογραφίες μοναχών από την Αγιορείτικη Φωτοθήκη, φέρνοντας στο ακριτικό νησί της Λήμνου μια σημαντική πολιτιστική συλλογή αφιερωμένη στο Άγιον Όρος.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Λήμνου και το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας, σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Φωτοθήκη του Αγίου Όρους και το Artmuseum Waldviertel, ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Λήμνου και Λημνιών που είχαν επισκεφθεί την έκθεση της συλλογής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία παρουσιάστηκε πέρυσι στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Παύλος Τροχόπουλος και ο Αστέριος Νένος, από το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας, ξενάγησαν τους επισήμους και τους πολίτες που επισκέφθηκαν την έκθεση, παρουσιάζοντας το καλλιτεχνικό, ιστορικό και πνευματικό περιεχόμενο της συλλογής.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογράμμισε τη σημασία της έκθεσης, επισημαίνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας και ενισχύουν την εξωστρέφεια των τοπικών κοινωνιών. «Ο πολιτισμός αποτελεί ζωντανή δύναμη μνήμης, συνοχής και δημιουργίας για τις τοπικές κοινωνίες. Η έκθεση “Το Άγιον Όρος στη Λήμνο” συνδέει την πνευματική και ιστορική παρακαταθήκη του Αγίου Όρους με την τοπική κοινωνία της Λήμνου και αναδεικνύει τη δύναμη της Τέχνης να δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα στην παράδοση, την πίστη, την ιστορία και τη σύγχρονη δημιουργία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κυρίζογλου συνεχάρη τον Δήμο Λήμνου, τη Δήμαρχο, Ελεονώρα Γεώργα, το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας, την Αγιορείτικη Φωτοθήκη και όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης για την πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να στηρίζει δράσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική ταυτότητα κάθε τόπου και ενισχύουν την πρόσβαση των πολιτών στον πολιτισμό.

Τελευταία άρθρα

Πάρος: Νέος συνθετικός τάπητας για τα γήπεδα Λευκών και Νάουσας

Υπογράφηκε η σύμβαση για την προμήθεια και τοποθέτησή του.

50 λεπτά ago

Άγ. Δημήτριος: Επιστρέφουν οι “ανοιχτές αυλές”

Για την υλοποίηση του προγράμματος προσλήφθηκαν ήδη 20 φύλακες για τη θερινή περίοδο.

1 ώρα ago

Ιωάννινα: Δημιούργησαν τη δική τους κοινότητα Νέου Ευρωπαϊκού Μπαουχάους

Ολοκληρώθηκε το Satellite Event του Νέου Ευρωπαϊκού Μπαουχάους με τίτλο: «Άνθρωποι, Τόπος, Κλίμα: Η κλιματική…

2 ώρες ago

Επιταχύνονται τα έργα της περιφέρειας στο Περιστέρι

Για τα κρίσιμα έργα υποδομής και πολιτισμού που υλοποιούνται, ή δρομολογούνται στο δήμο με τη…

2 ώρες ago

Παλλήνη: Σχεδιασμός για την ασφαλή εκκένωση πολιτών σε καταστάσεις πυρκαγιάς

Το σχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένα σημεία συγκέντρωσης, διαδικασίες ασφαλούς απομάκρυνσης και μεταφοράς των πολιτών, καθώς και…

2 ώρες ago

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ζητά η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

Επιτακτική και ζωτικής σημασίας ανάγκη αποτελεί για τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Στερεάς Ελλάδας, η…

3 ώρες ago