ΔΗΜΟΙ

Νέος νόμος για σχολεία, πληροφοριακά συστήματα και οχήματα άμεσης ανάγκης

Σειρά διατάξεων που επηρεάζουν άμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα σχολικά κτίρια, τις μισθώσεις ακινήτων των δήμων, αλλά και ζητήματα πληροφοριακών συστημάτων και οχημάτων επείγουσας ανάγκης, περιλαμβάνει ο νόμος με τίτλο «Διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2226 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2025/872» που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Αν και παρουσιάστηκε κυρίως ως φορολογικό και διοικητικό νομοσχέδιο ευρωπαϊκής εναρμόνισης, πέρα από τις φορολογικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις περιλαμβάνει και μία δέσμη διατάξεων που επεκτείνονται στην καθημερινή λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.

Μεταξύ τω όσων προβλέπονται και αφορούν στους ΟΤΑ, είναι η παράταση μισθώσεων ακινήτων που χρησιμοποιούνται για τη στέγαση σχολικών μονάδων, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, δομών κοινωνικής πρόνοιας και αθλητικών εγκαταστάσεων δήμων και περιφερειών.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι μισθώσεις που λήγουν εντός του τρέχοντος έτους ή έχουν ήδη λήξει, αλλά ο μισθωτής εξακολουθεί να παραμένει στο ακίνητο, μπορούν να παραταθούν, δίνοντας σημαντική «ανάσα» σε δήμους που αντιμετωπίζουν πιεστικά στεγαστικά προβλήματα για σχολικές και κοινωνικές δομές.

Επίσης περιλαμβάνει ειδικές προβλέψεις για τις ευθύνες των δήμων στα σχολικά κτίρια, ξεκαθαρίζοντας  ότι η ευθύνη για επισκευές μεγάλης κλίμακας στον φέροντα οργανισμό, στις στέγες και στις βασικές εγκαταστάσεις των σχολικών κτιρίων ανήκει στους αντίστοιχους δήμους, χωρίς να προβλέπει, όμως, συμπληρωματική χρηματοδότηση.

Παράλληλα, στο νέο νόμο υπάρχουν διατάξεις ψηφιακής διακυβέρνησης, με τη δημιουργία και λειτουργία πληροφοριακών συστημάτων που θα διαλειτουργούν μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με άλλα συστήματα του δημόσιου τομέα.

Επιπλέον, προβλέπονται κοινές υπουργικές αποφάσεις για τη διάθεση διαλειτουργικοτήτων μεταξύ πληροφοριακών συστημάτων και αρχείων φορέων του δημοσίου.

Τέλος, σημαντικές είναι και οι ρυθμίσεις για τα οχήματα άμεσης ανάγκης, με το νόμο να επεκτείνει το σχετικό πλαίσιο και στα οχήματα κοινωφελών ιδρυμάτων και εγγεγραμμένων Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και έχουν χαρακτηριστεί ως οχήματα άμεσης ανάγκης.

Η ρύθμιση επηρεάζει έμμεσα και τους δήμους, σε επίπεδο κοινωνικών υπηρεσιών και συνεργασιών με πιστοποιημένους φορείς κοινωνικής φροντίδας.

Τελευταία άρθρα

Αρχίζει η κατασκευή του νέου 1ου Γυμνασίου Λαγκαδά

Άμεσα ξεκινούν οι εργασίες για την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου που θα στεγάσει το 1ο…

29 λεπτά ago

Attica Green Expo 2026: Όλα όσα περιλαμβάνουν τα Eco, O.T.A. και Green Panels της πρώτης ημέρας

Η Attica Green Expo 2026 επιστρέφει από τις 27 έως τις 30 Μαΐου στο Κλειστό…

36 λεπτά ago

Ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας της Ξάνθης από την ΠΑΜΘ

Την ανάπλαση πλατείας Ελευθερίας και τα συνοδά έργα για διαμορφώσεις του περιβάλλοντος οδικού δικτύου στο…

49 λεπτά ago

Μέγαρα: Επανεκκινεί το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Περάμου

Ένα έργο που για χρόνια έμενε στάσιμο, μπαίνει πλέον στην τελική του ευθεία.

50 λεπτά ago

Σπέτσες: Πυρκαγιά στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Υπόσχεση για αλλαγές και ελεγχόμενη πρόσβαση στον ΣΜΑ από τον Δήμο.

60 λεπτά ago

Ξεκίνησε η λειτουργία του Χημειοθεραπευτικού Τμήματος στο Γ. Ν. Ζακύνθου

Μέσα σε χρόνο-ρεκόρ, δημιουργήθηκε και τέθηκε σε λειτουργία η Χημειοθεραπευτική Μονάδα, με πλήρη τήρηση όλων…

1 ώρα ago