ΔΗΜΟΙ

Έρευνα για την Κυκλική Οικονομία στο Χαλάνδρι

Το επίπεδο διαβίωσης της πλειοψηφίας των πολιτών, την οικονομική και αγοραστική τους δύναμη, τη διατήρηση της νοοτροπίας κατανάλωσης, καθώς και την ανάγκη για ενίσχυση πρακτικών επαναχρησιμοποίησης, επισκευής, ανταλλαγής και υπεύθυνης κατανάλωσης, δείχνουν τα στοιχεία έρευνας που έγινε στο Χαλάνδρι.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη λειτουργία της Μονάδας Κυκλικής Οικονομίας του δήμου, ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις καταναλωτικές συνήθειες γύρω από τα ρούχα και τα παπούτσια προκύπτουν από την πρόσφατη έρευνα σχετικά με την κατανάλωση, τη χρήση και την επαναχρησιμοποίηση ειδών ένδυσης και υπόδησης, η οποία πραγματοποιήθηκε, μεταξύ των κατοίκων.

Η έρευνα, που έγινε με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου, μέσω της επίσης ιστοσελίδας της Μονάδας Κυκλικής Οικονομίας, αναδεικνύει ότι η πλειοψηφία των 250 ερωτηθέντων εξακολουθούν να διατηρούν τα ρούχα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο οι αγορές από καταστήματα fast fashion και οι συχνές αγορές νέων προϊόντων παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει η ανάγκη της ενίσχυσης πρακτικών επαναχρησιμοποίησης, επισκευής, ανταλλαγής και υπεύθυνης κατανάλωσης, δεδομένου ότι αποτελεί βασικό στοιχείο της μετάβασης προς μια πιο βιώσιμη και κυκλική οικονομία στον τομέα της μόδας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:

  • Το 67% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί ένα ρούχο «μέχρι να φθαρεί», ενώ μόλις το 6% σταματά να το φορά μέσα σε 1–2 χρόνια.
  • Παράλληλα, το 81,3% δηλώνει ότι σταματά να χρησιμοποιεί ένα ρούχο ή ζευγάρι παπούτσια κυρίως λόγω φθοράς.
  • Το 43,8% αναφέρει ότι σταματά να φορά κάποιο ρούχο επειδή «δεν του κάνει πλέον», ενώ το 22,3% επειδή το βαρέθηκε και
  • Η αλλαγή μόδας επηρεάζει μικρότερο ποσοστό, περίπου 11,6%.

Συχνότητα αγορών:

  • Το 52% αγοράζει νέα ρούχα 2–3 φορές τον χρόνο, ενώ το 25% αγοράζει νέα ρούχα κάθε 2–3 μήνες.
  • Για τα παπούτσια, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (49%) αγοράζουν νέο ζευγάρι μία με δύο φορές τον χρόνο και
  • Το 51% αγοράζει περίπου 1–5 ρούχα τον χρόνο, ενώ το 32% αγοράζει 6–10 ρούχα ετησίως.

Μεγάλη η κυριαρχία της fast fashion στις αγορές:

  • Το 58,6% αγοράζει ρούχα από καταστήματα fast fashion.
  • Το 48,6% επιλέγει ελληνικά brands.
  • Το 43,4% πραγματοποιεί αγορές από online καταστήματα.
  • Μόλις το 21,3% αγοράζει second hand ρούχα, ενώ μόνο το 10,8% συμμετέχει σε ανταλλαγές ρούχων.

Συνήθειες επαναχρησιμοποίησης:

  • Το 51% επισκευάζει σπάνια τα παπούτσια του ώστε να συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί.
  • Αντίστοιχα, το 49% επισκευάζει σπάνια τα ρούχα του, ενώ το 10% δηλώνει ότι δεν τα επισκευάζει ποτέ.
  • Σχετικά με το πλύσιμο, το 40% χρησιμοποιεί ένα καθημερινό ρούχο 3–4 φορές πριν πλυθεί, ενώ το 36% το φορά περίπου δύο φορές.

Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι οι κάτοικοι του Χαλανδρίου διατηρούν τα ρούχα τους μέχρι να φθαρούν, από την άλλη όμως η κουλτούρα της γρήγορης κατανάλωσης και των συχνών αγορών εξακολουθεί να κυριαρχεί.

Τελευταία άρθρα

Ξυλόκαστρο: Συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου

Εντατικές οι εργασίες από το Λουτρό ως τα Μαύρα Λιθάρια.

12 ώρες ago

Κάρπαθος: Στα σκαριά η δημιουργία Υπαίθριου Αθλητικού Πάρκου

Διαμόρφωση ενός σύγχρονου, ανοιχτού και δωρεάν προσβάσιμου χώρου άθλησης, ευεξίας και αναψυχής.

12 ώρες ago

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου υποψήφια για τον τίτλο της Παγκόσμιας Γαστρονομικής Περιφέρειας 2028

Το 2029 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε αναδειχθεί Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης.

12 ώρες ago

Ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων υποδέχεται το FIBA Masters Open Hellas

Το Λουτράκι γίνεται η Host City της νέας διεθνούς διοργάνωσης της FIBA.

13 ώρες ago

4ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Νομού Ηλείας

Έκτακτο δρομολόγιο τρένου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

13 ώρες ago

Φολέγανδρος: Καθαρισμός των παραλιών Σερφιώτικο και Βορεινά

Ο Δήμος Φολεγάνδρου προχώρησε σήμερα σε καθαρισμό των παραλιών Σερφιώτικο και Βορεινά, με στόχο να…

13 ώρες ago