ΔΗΜΟΙ

Απόφαση για Ανοιχτά Δεδομένα και στους δήμους

Νόμο του κράτους αποτελεί πλέον η υποχρέωση και των δήμων να έχουν ανοιχτά τα δεδομένα τους για την πληροφόρηση των πολιτών, μετά και τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ με την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου.

Σύμφωνα με την απόφαση, καθίσταται υποχρεωτική η  διάθεση δημόσιων πληροφοριών μέσω data.gov.gr. που αφορά άμεσα και στους δήμους, όπως και όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα.

Όσον αφορά στους δήμους, ως φορείς του δημόσιου τομέα, πρέπει εφεξής να διαθέτουν οργανωμένα τα δεδομένα που παράγουν, όπως οικονομικά στοιχεία, τεχνικά έργα, γεωχωρικά δεδομένα, κυκλοφοριακά, περιβαλλοντικά, κοινωνικές δομές όπου επιτρέπεται κλπ, σε ανοικτή, αναγνώσιμη μορφή.

Υποχρέωσή τους είναι δηλαδή, όσα δεδομένα ήδη διαθέτουν ή θα διαθέτουν πρέπει να συγκεντρώνονται στο Μητρώο Ανοικτών Δεδομένων του Δημοσίου (data.gov.gr), που γίνεται το κεντρικό σημείο δημοσίευσης.

Όπως προβλέπεται, ακόμη και αν ένας δήμος έχει ήδη δημοσιευμένα δεδομένα, πρέπει να τα αναρτήσει στο νέο μητρώο εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης, ενώ οι δήμοι δεν αρκεί να ανεβάζουν PDF, αφού προκρίνονται και άλλες μορφές όπως:

CSV, JSON, XML και GeoJSON, ενώ PDF/DOC θεωρούνται μη προτεινόμενα.

Πέραν αυτού, οι μεγάλοι δήμοι, ή όσοι έχουν ήδη προχωρήσει στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, θα χρειαστεί να παρέχουν APIs για πρόσβαση στα δεδομένα, με τεκμηρίωση, ασφάλεια και συνεχή ενημέρωση.

Τηρώντας τις αρχές περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, οι δήμοι θα παρακολουθούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την τήρηση στοιχείων, όπως:

πόσα datasets δημοσιεύει κάθε φορέας, πόσο συχνά τα ενημερώνει, καθώς και αν τηρεί τις τεχνικές προδιαγραφές.

Η εφαρμογή των ανοιχτών δεδομένων, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στο θέμα της διαφάνειας και της αξιοποίησης δημοτικών δεδομένων από πολίτες και επιχειρήσεις, ενώ θα αποτελέσει και βασικό στοιχείο για την υλοποπίηση προγραμμάτων και δράσεων όπως το  smart cities.

Αυτό που απομένει να διαπιστωθεί, είναι αν όλοι οι δήμοι έχουν την τεχνική επάρκεια για την εφαρμογή των αποφάσεων

Share

Τελευταία άρθρα

Ψήφο εμπιστοσύνης στο έργο του Ν. Χαρδαλιά δίνουν οι κάτοικοι της Αττικής

Της εμπιστοσύνης των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, που διαχωρίζουν το έργο της Περιφέρειας Αττικής από το…

12 ώρες ago

Μήνυμα αναγνώρισης Γ. Κωνσταντάτου για το δήμαρχο Αγ. Ευστρατίου

Πρότυπό τους, ως παράδειγμα προσφοράς, αυταπάρνησης και αγάπης για τον τόπο του, χαρακτηρίζει το δήμαρχο…

14 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε η Ναυτική Εβδομάδα Χαλκίδας

Με την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκαν το βράδυ της…

15 ώρες ago

Κλειστά τα άλση και τα πάρκα της Αττικής λόγω κινδύνου φωτιάς

Κλειστά θα είναι σήμερα όλα τα πάρκα στους δήμους της Αττικής που, σύμφωνα με τον…

15 ώρες ago

Αυτοψία στον βιολογικό καθαρισμό των Μ. Καλυβίων

Την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού  στα Μεγάλα Καλύβια, είδε από κοντά ο δήμαρχος Τρικάλων, Νίκος…

16 ώρες ago

Στο Δήμο Αγίου Βασιλείου για τις καταστροφές ο Κ. Κυρανάκης

Το δήμο Αγίου Βασιλείου, προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές που άφησε πίσω της, σε…

16 ώρες ago