ΔΗΜΟΙ

Παρέμβαση Καφαντάρη στις Βρυξέλλες για Αυτοδιοίκηση, ΚΑΠ και νέα γενιά

Στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το μέλλον της υπαίθρου, της παραγωγής και της διατροφικής ασφάλειας βρέθηκαν η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η ανανέωση των γενεών στη γεωργία, κατά τις εργασίες της Επιτροπής «Φυσικοί Πόροι» (NAT) της Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών στις Βρυξέλλες (20-21 Απριλίου 2026).

Κατά την παρέμβασή του, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ και μέλος της Επιτροπής, Δημήτρης Καφαντάρης, έθεσε με σαφήνεια το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη: «ή θα επενδύσει ουσιαστικά στην ύπαιθρο ή θα αποδεχθεί την αποδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής γεωργίας, όπως η νησιωτικότητα, η ορεινότητα και ο κατακερματισμένος κλήρος, που εντείνουν τις πιέσεις στον αγροτικό πληθυσμό. Παράλληλα, αναδείχθηκε ως κρίσιμο ζήτημα η ανανέωση των γενεών, με τον κ. Καφαντάρη να επισημαίνει ότι «χωρίς νέους ανθρώπους, δεν υπάρχει μέλλον για την παραγωγή και την ύπαιθρο».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε η ανάγκη μιας ισχυρής, δίκαιης και στοχευμένης ΚΑΠ, με στήριξη των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων, ειδικές πρόνοιες για ορεινές και νησιωτικές περιοχές και ουσιαστικά μέτρα για νέους αγρότες.

Αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση για την πράσινη μετάβαση και τις εμπορικές συμφωνίες, με έμφαση στην ανάγκη ίσων όρων ανταγωνισμού για τα ευρωπαϊκά προϊόντα έναντι εισαγωγών από τρίτες χώρες.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως βασικού πυλώνα εφαρμογής πολιτικών με πραγματικό αποτύπωμα στην περιφέρεια. Το μήνυμα της παρέμβασης ήταν σαφές: το διακύβευμα για την ευρωπαϊκή ύπαιθρο δεν είναι απλώς αναπτυξιακό, αλλά βαθιά υπαρξιακό.

Τελευταία άρθρα

ΔΕΘ: Η επόμενη ημέρα της ψηφιακής εξυπηρέτησης του πολίτη

Στόχος να μην πηγαίνει κανείς στο γκισέ.

3 ώρες ago

Η ξεχωριστή ανάρτηση της Γιώτας Παναγιωτοπούλου για τον Νίκο Χαρδαλιά και το ΑΕΝΑΟΝ

Μια πιο προσωπική ματιά πίσω από την υπογραφή ενός από τα μεγαλύτερα έργα που δρομολογούνται…

5 ώρες ago

Στη ΔΕΘ θα παρουσιαστεί το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής

Ν. Χαρδαλιάς στο Business News Magazine: «Δεν επέλεξα ποτέ να διοικώ από το γραφείο».

6 ώρες ago

Κορώνη: Εγκαίνια για το νέο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου

Μια στιγμή ιστορική για την τοπική κοινωνία. Μια στιγμή δικαίωσης μιας προσπάθειας που διήρκεσε δεκαετίες.

9 ώρες ago

Η Χάλκη επενδύει στην Υγεία

Ένα νέο «Σπίτι του Γιατρού» γίνεται πραγματικότητα.

9 ώρες ago

90ή ΔΕΘ: Ανοίγει σήμερα τις πύλες της με πάνω από 1.000 εκθέτες

Για εννέα ημέρες θα βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομικής, επιχειρηματικής και πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης.

9 ώρες ago