Υπό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στη χωματερή της Καλύμνου, προκαλώντας συναγερμό στην πυροσβεστική και την έντονη αντίδραση του δημάρχου, ο οποίος έχει τονίσει κατ’ επανάληψη την ανάγκη μεταφοράς των απορριμμάτων στον χώρο υγειονομικής ταφής στην Κω.
Σύμφωνα και με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε περίπου στις 20:00 το βράδυ της Πέμπτης στον χώρο της Χωματερής στην περιοχή Γιανοχώραφα, θέτοντας σε συναγερμό τις πυροσβεστικές δυνάμεις της Καλύμνου και της Κω, καθώς και τις εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας.
Συγκεκριμένα, στο σημείο έσπευσαν τρία πυροσβεστικά οχήματα με οκτώ πυροσβέστες, οι οποίοι ρίχτηκαν αμέσως στη μάχη με τις φλόγες.
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στη συνέχεια με την άφιξη τριών επιπλέον πυροσβεστών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω, ενώ τον συντονισμό είχε ο Υποδιοικητής του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Καλύμνου, Πυρονόμος Λεωνίδας Μαγκλάρας.
Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, λόγω του επικλινούς εδάφους και τους πυκνούς καπνούς από την καύση απορριμμάτων, πλαστικών και άλλων εύφλεκτων υλικών, οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν και να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες.
Στο σημείο της πυρκαγιάς βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας Βασίλης Μουσελλής, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τον επικεφαλής των δυνάμεων, παρέχοντας κάθε δυνατή υποστήριξη.
Μάλιστα, τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, μερίμνησε για τη διάθεση ειδικού μηχανήματος έργου, το οποίο προχώρησε στην επιχωμάτωση των εστιών που παρέμεναν ενεργές, αποτρέποντας τον κίνδυνο αναζωπύρωσης.
Για τα αίτια της φωτιάς διενεργείται προανάκριση από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο στον Δήμο Καλυμνίων.
Για την πυρκαγιά, την έντονη αγανάκτηση του εξέφρασε ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Μαστροκούκος, λόγω του ότι ότι δεν προχωρά η ενδιάμεση λύση της μεταφοράς των απορριμμάτων της Καλύμνου στον ΧΥΤΑ της Κω.
Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται η λειτουργία της χωματερής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περιβαλλοντική επιβάρυνση, κινδύνους για την υγεία και τεράστια πρόστιμα στον Δήμο.
Πάντως, όπως τονίζεται, η πυρκαγιά αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη διαχείριση απορριμμάτων, για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια
Πηγή: Kalymnos News
Το Attica Roots Festival, ο μεγάλος πολιτιστικός θεσμός της Περιφέρειας Αττικής, συνεχίζει τις καλοκαιρινές του…
Σε προγραμματισμένη ιατρική επέμβαση θα υποβληθεί το προσεχές διάστημα η Δήμαρχος Πεντέλης, Νατάσσα Κοσμοπούλου, όπως…
Το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα από τις 5 έως τις…
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων ζήτησε την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια…
Σε εξέλιξη εκτεταμένη ασφαλτόστρωση σε μία από τις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας.
Ο δήμος Μετεώρων πραγματοποίησε εκτεταμένη επιχείρηση καθαρισμού γύρω από το Ξενία Καλαμπάκας.