ΔΗΜΟΙ

Τις ανάγκες των δήμων ανέδειξε η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες

Χρήσιμα συμπεράσματα για την στήριξη των δήμων- μελών του δικτύου των πόλεων με λίμνες, ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι εμφανή, εξήχθησαν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του δικτύου στην Αθήνα.

Παρουσία και του γγ Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του ΥΠΕΣ, Σάββα Χιονίδη, τα μέλ του δικτύου παρουσίασαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ενώ επεσήμαναν για μία ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης της αυτοτέλειας των Δήμων, διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου και της οικονομικής στήριξης.

Οι δήμοι Ερυμάνθου, Αμυνταίου και Σικυωνίων εντάχθηκαν ως νέα μέλη στο Δίκτυο, ενώ στη γενική συνέλευση συζητήθηκε εκτενώς το θέμα: «Διάλογος για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Αποκέντρωση, Βιωσιμότητα και Θεσμικές Προκλήσεις».

Κατά την συζήτηση παρουσιάστηκαν και οι προτάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου του Δικτύου, που οδήγησαν στην επιλογή του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου να λάβει τεχνική βοήθεια στο πλαίσιο του προγράμματος C4T – Cities for Territorial Just Transition, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,.

Εξίσου σημαντική είναι και η αποδοχής συμμετοχής του Δικτύου στις συνεδριάσεις των επιτροπών Υδάτων και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ που ανακοινώθηκε από το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και του ΔΣ του Δικτύου – Δημάρχου Γορτυνίας –  Ευστάθιου Κούλη.

Από την πλευρά του ο Σάββας Χιονίδης αναφέρθηκε σε  κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των ΟΤΑ στο σημερινό περιβάλλον, όπως η ανάγκη ουσιαστικής αποκέντρωσης και ενίσχυσης της αυτοτέλειας των Δήμων, η διαμόρφωση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου και η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και μηχανισμούς υποστήριξης,

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων-Μελών του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες από τους Δήμους Αιγιαλείας, Αμυνταίου, Αργιθέας, Ασπροπύργου, Γορτυνίας, Δεσκάτης, Ερυμάνθου, Ηράκλειας, Θέρμου, Θηβαίων, Καρπενησίου, Λάρνακας, Λίμνης Πλαστήρα, Ορχομενού, Παρανεστίου, Πωγωνίου, Αγιάς, Αγράφων, Ακτίου – Βόνιτσας, Αμφιλοχίας, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Βέροιας, Βορόκληνης Κύπρου (Κοινότητα), Δομοκού, Δράμας, Ιωαννιτών, Κάτω Νευροκοπίου, Μαραθώνος, Πρεσπών, Σικυωνίων, Σοφάδων και Χερσονήσου.

Τελευταία άρθρα

Νίκος Χαρδαλιάς από τις Βρυξέλλες: Διεκδικεί περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για έργα σε κάθε γωνιά της Αττικής

Με σαφές διεκδικητικό πλαίσιο και επίκεντρο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος…

7 ώρες ago

Στην Επιτροπή Νήσων & Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Οινουσσών

Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα νησιά.

10 ώρες ago

Το ParkOut City Flow έρχεται στην Κυψέλη

Nέα προσέγγιση στην αστική μετακίνηση.

10 ώρες ago

Nέος μεγάλος υπόγειος αγωγός απορροής ομβρίων υδάτων στην Ηράκλεια

Στόχος είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και η προστασία της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα.

10 ώρες ago

830.000 ευρώ για την αναβάθμιση 11 γηπέδων του Δήμου Ιωαννιτών

Οι παρεμβάσεις δεν περιορίζονται στη βελτίωση της εικόνας των γηπέδων, αλλά αποσκοπούν πρωτίστως στην κάλυψη…

10 ώρες ago

Ζάκυνθος: Oικονομική ενίσχυση από τη Βουλή των Ελλήνων στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, υπέγραψε την έγκριση νέας οικονομικής ενίσχυσης ύψους…

11 ώρες ago