Το “Στρογγυλό” του Φλοίσβου, το μοναδικό κτίριο της ακτής του Παλαιού Φαλήρου που βρίσκεται κάτω από την παραλιακή οδό, έχει τη δική του ιστορία. Χτισμένο μεταξύ 1885 και 1895, χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως κατοικία. Κατά την αλλαγή του αιώνα λειτούργησε ως κοσμικό κέντρο με την επωνυμία «Luna Park Platon». Την σημερινή του ονομασία Φλοίσβος την απέκτησε μεταξύ 1926-1940, όταν ο ιδιοκτήτης του, Ευάγγελος Μαρσέλλος, του έδωσε την πρόσφατη όψη του κάνοντάς το πιο μοντέρνο. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 ως το 1968 λειτούργησε ως εστιατόριο και κέντρο διασκέδασης, αρκετά επιτυχημένο. Από τη στιγμή, όμως, που ξεκίνησε η λειτουργία νέων κέντρων διασκέδασης στην Γλυφάδα άρχισε να χάνει την αίγλη του, η οποία επανήλθε κατά τη δεκαετία του ’90 όταν διακοσμήθηκε όμορφα και έγραψε άλλη μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του ως club cafe και εστιατόριο. Αξέχαστα θα μείνουν τα πάρτι του τα Κυριακάτικα μεσημέρια, όταν ο κόσμος στηνόταν στην ουρά για να πάρει λίγη από την αίγλη του. Λίγο πριν το 2005 τα παράπονα των περίοικων οδήγησαν στο κλείσιμό του και μέσω της Εθνικής Τράπεζας πέρασε στον Όμιλο Καστελόριζο.
Εκείνη την εποχή το Παλαιό Φάληρο ευτύχησε να έχει έναν δήμαρχο που κυριολεκτικά “έδωσε την ψυχή του” για να γίνει το παραλιακό αυτό προάστιο ένα πανέμορφο και ολοζώντανο κύτταρο στην περιοχή. Πρόκειται για τον Διονύση Χατζηδάκη, ο οποίος εκλέχτηκε δήμαρχος τέσσερις συνεχόμενες τετραετίες. Η σχέση του με τον Φλοίσβο ξεκινά κάπως έτσι: “Όταν εξασφάλισα την ένταξη της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών, ύψους 7.300.000 ευρώ στο σύστημα «ΘΗΣΕΑΣ» για την κατασκευή του Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου (χωρίς να πληρώσω ούτε 1 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου), τότε μου γεννήθηκε η σκέψη να απαλλοτριώσω το «Στρογγυλό» του Φλοίσβου και τον περιβάλλοντα χώρο 1430 τετραγωνικών μέτρων και να το μετατρέψω από εστιατόριο – nightclub σε Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.
Αναγκάστηκα να προσφύγω στη Δικαιοσύνη με 4 δίκες για να καταφέρω να το απαλλοτριώσω και να δοθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας στο Δήμο στην τιμή που καθορίστηκε από το Δικαστήριο. Το «Στρογγυλό» μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, τα είχε αγοράσει το 2002 ο Όμιλος ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ από την Εθνική Τράπεζα στην οποία ανήκαν, με δάνειο ύψους 5,5 εκατομμύρια ευρώ και επιτόκιο 4.5% διάρκειας 20 ετών, ποσό που συνολικά θα ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε ο Όμιλος ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ στη δίκη. Ο Όμιλος πλήρωσε μάλιστα επιπλέον 500.000 ευρώ για να το ανακαινίσει και να το μετατρέψει σε εστιατόριο.
Ως Δήμαρχος, κατάφερα μέσω της Τράπεζας Πειραιώς να πάρω δάνειο βάζοντας υποθήκη τα ανταποδοτικά έσοδα των δημοτών, συγκεντρώνοντας το απαιτούμενο ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ με ρήτρα το ελβετικό φράγκο, ώστε να τα αγοράσει ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου. Ξεχρέωσα το δάνειο αυτό, συνολικού ποσού 8,4 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με τους τόκους, μέσα σε 10 χρόνια”. Ο Διονύσης Χατζηδάκης είχε σημειώσει άλλη μια επιτυχημένη κίνηση στην πολιτική του σκακιέρα λίγο πριν αποχωρήσει από τον Δήμο και περάσει στη Βουλή των Ελλήνων. Οι προσπάθειές του, όμως, δεν ξεχάστηκαν.
Ο νέος Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος, κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 2.950.667,67€ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α) από το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής για την πλήρη ανακαίνιση του «Στρογγυλού» του Φλοίσβου. Έτσι, σήμερα ο Φλοίσβος ανήκει πλέον στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου πολιτιστικού κέντρου αντάξιου της πόλης.
“Επισκέφθηκα, ως Βουλευτής πλέον, μαζί με το Δήμαρχο Γιάννη Φωστηρόπουλο τις εργασίες της ανακαίνισης οι οποίες προχωρούν ολοταχώς και θα ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο του 2026. Η πρόθεση του Δημάρχου να δοθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλοίσβου το όνομά μου με τιμά ιδιαίτερα. Ωστόσο, εκείνο που έχει για μένα τη μεγαλύτερη αξία είναι ότι τα χρήματα των δημοτών από τα ανταποδοτικά έπιασαν τόπο, ένα σπουδαίο έργο ολοκληρώνεται, αποδίδεται σε εκείνους και αυτό που είχα οραματιστεί εν τέλει υλοποιείται” δηλώνει ικανοποιημένος ο Διονύσης Χατζηδάκης.
"Η Πολιτική Συνοχής είναι το στήριγμά μας για να προχωράμε όλοι μαζί, ισότιμα".
Οι συζητήσεις κάλυψαν ζητήματα που αφορούν στη βιώσιμη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών που εντάσσονται στο…
Τιμήθηκε κατ' αυτόν τον τρόπο η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.
Ο Δήμος Πετρούπολης, σε πειραματική εφαρμογή της ανακύκλωσης βιοαποβλήτων στην πόλη, το 2025 συνέλεξε 350…
Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ μίλησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και τον τρόπο…
Η τέχνη του μεταξιού, ψυχή του Σουφλίου, εμπνέει τη διεθνή λογοτεχνία.