ΔΗΜΟΙ

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στο Χαλάνδρι

Η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, η κριτική σκέψη και η συμβολή των νέων στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος, είναι το μήνυμα της πρωτοβουλίας των μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ Χαλανδρίου για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου και την ευαισθητοποίηση αναφορικά με την βιώσιμη διαχείριση του νερού.

Συγκεκριμένα, με το σύνθημα «δίνουμε παλμό στο νερό – δύναμη στο αύριο», το 2ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου συνδιοργανώνει, με τον Δήμο Χαλανδρίου και την Αδριάνεια Κοινότητα Νερού, εκπαιδευτική και περιβαλλοντική δράση για την κλιματική κρίση, την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου και την ευαισθητοποίηση για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού, την Πέμπτη 19 Μαρτίου, στη Ρεματιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Η επιλογή της Ρεματιάς δεν είναι τυχαία, αφού αποτελεί κεντρικό στοιχείο της φυσικής και πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης, και ιδανικό περιβάλλον για την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης γύρω από τη βιώσιμη διαχείριση του νερού.

Στο πλαίσιο της δράσης, οι μαθητές αναδεικνύουν και το ιστορικό Αδριάνειο Υδραγωγείο, ένα από τα σημαντικότερα έργα υδροδότησης της αρχαιότητας, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διαχρονική αξία του νερού και την τεχνογνωσία των προηγούμενων εποχών ενώ επανεντάχθηκε στην καθημερινή ζωή του Χαλανδρίου μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Cultural Hidrant που υλοποίησε ο Δήμος.

Όπως τονίζεται και από τους ίδιους τους μαθητές, το 2ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου πραγματοποιεί τη δράση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Μαθητές– Πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και των Δράσεων Ενεργού Πολίτη για το σχολικό έτος 2025–2026».

Η πρωτοβουλία που εντάσσεται στον 6ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ («Καθαρό Νερό και Αποχέτευση») επιδιώκει:

√ Tην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και της τοπικής κοινωνίας για τις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης

√  Tην κατανόηση των ευρωπαϊκών πολιτικών και πρωτοβουλιών για την προστασία των υδάτινων πόρων

√  Tην ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του Αδριάνειου Υδραγωγείου ως παραδείγματος ορθολογικής διαχείρισης νερού,

√ Την ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής των νέων σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και το μέλλον της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές– πρεσβευτές του προγράμματος EPAS θα παρουσιάσουν το ερευνητικό τους έργο, θα αναδείξουν την ιστορική και τεχνική αξία του Αδριάνειου Υδραγωγείου και θα ενημερώσουν τους παρευρισκόμενους για τις ευρωπαϊκές πολιτικές που σχετίζονται με το νερό, την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Share

Τελευταία άρθρα

8,7 εκατ. ευρώ για έξι νέα έργα στη Δυτική Ελλάδα

Τα 8,7 εκατομμύρια ευρώ υπερβαίνει ο συνολικός προϋπολογισμός των έξι νέων έργων που δρομολογεί η…

2 ώρες ago

Συνεδριάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος της ΠΑΜΘ

Η πορεία υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων σε όλη την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς…

2 ώρες ago

2 εκ. ευρώ στη Λευκάδα για αποκατάσταση των καταστροφών

Με το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται ο δήμος Λευκάδας, για την υλοποίηση έργων…

3 ώρες ago

Η ανθεκτικότητα στην ημερίδα της Ένωσης Δημάρχων Αττικής

Στα Βίλια στρέφεται το ενδιαφέρον των δημάρχων της Αττικής το Σάββατο, 6 Ιουνίου, οπότε και…

3 ώρες ago

Εβδομάδα Ανακύκλωσης στον Δήμο Καλαμαριάς

Η εβδομάδα ανακύκλωσης, με στόχο της ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της πόλης για…

3 ώρες ago

Βανδαλισμοί σε παιδική χαρά στη Νίκαια

Οργή και αγανάκτηση στην κοινωνία της Νίκαιας έχουν προκαλέσει οι εκτεταμένες ζημιές που έκαναν άγνωστοι,…

4 ώρες ago