ΔΗΜΟΙ

Σε εκδήλωση για την Ομογένεια και την Ορθοδοξία Χρήστος Παππούς

Στην εκδήλωση κοπής της πίτας της Μητρόπολης Ζάμπιας και Μοζαμβίκης, του Ελληνοζαμπιανού Επιμελητηρίου και των φίλων της Μητρόπολης, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ομογένεια, παραβρέθηκε ο δήμαρχος Φυλής.

Η σημασία της Ελληνικής επιρροής είναι σημαντική αφού η Ζάμπια έχει πληθυσμό 15 εκατ. κατοίκων και εξαπλάσια έκταση από την Ελλάδα, ενώ η Μοζαμβίκη πληθυσμό 35 εκατ. και οκταπλάσια έκταση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναδείχθηκε το πολυδιάστατο έργο της Μητρόπολης, με επίκεντρο τα παιδιά, την εκπαίδευση και το μέλλον της νέας γενιάς.

Παρευρέθηκε και απηύθυνε ομιλία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, ο οποίος σκιαγράφησε το όραμα μιας Εκκλησίας ανοιχτής στον κόσμο, τονίζοντας ότι η ιεραποστολή δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά μια διαρκής κίνηση αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Ο Πρόεδρος του Ελληνοζαμπιανού Επιμελητηρίου Δημήτρης Λούκας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου «ΣΠΟΡΕΑΣ» Αθανάσιος Παπανικολάου απηύθυναν επίσης σύντομους χαιρετισμούς, εκφράζοντας τη διαρκή στήριξη στο έργο της Μητροπόλεως.

Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η παρουσία των παιδιών του Πειραματικού Ελληνικού Σχολείου Λαμίας, στο οποίο φοιτούν μαθητές από τη Ζάμπια και τη Μοζαμβίκη. Τα παιδιά τραγούδησαν με περηφάνια τον Εθνικό Ύμνο και στη συνέχεια αφιέρωσαν ένα τραγούδι στον εορτάζοντα Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα.

Στον χαιρετισμό του ο Χρήστος Παππούς δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης πραγματοποιεί σπουδαίο ιεραποστολικό έργο στη Ζάμπια και στη Μοζαμβίκη και παράλληλα στηρίζει τον απόδημο ελληνισμό στην προσπάθειά του να οικοδομήσει εμπορικές και πολιτιστικές ανταλλαγές με τις δύο αυτές Αφρικανικές Χώρες.

Αξίζουν, επίσης, συγχαρητήρια στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόδωρο τον Β’ και στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το οποίο αποτελεί πνευματικό φάρο και σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα στη φίλη Αίγυπτο και σε όλη την Αφρική».

Τέλος, να σημειωθεί ότι με την πνευματική καθοδήγηση του Μητροπολίτη Ζάμπιας κ.κ. Ιωάννη, το ελληνικό στοιχείο δραστηριοποιείται, έντονα, στις δύο αυτές Αφρικανικές χώρες, αναπτύσσοντας επιχειρηματική δραστηριότητα και συμβάλλοντας στις εμπορικές και πολιτιστικές ανταλλαγές της Ελλάδας, με τις χώρες της υποσαχάριας (νοτιοανατολικής) Αφρικής, όπου η Χώρα μας έχει μακρά παράδοση έντονης παρουσίας.

Share

Τελευταία άρθρα

Δήμος Βιάννου: Καλύπτει από το 2027 τα ενοίκια εκπαιδευτικών που επιλέγουν να μείνουν στην περιοχή

Σε μία ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων…

14 ώρες ago

Παρέμβαση Κολιάδη για την παραλία Τσαμπίκα μετά τις καταγγελίες για εργασίες

Άμεση παρέμβαση για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην παραλία Τσαμπίκα πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ρόδου…

14 ώρες ago

Δυτική Μακεδονία: Νέα τουριστική ταυτότητα με ψηφιακή πύλη, AI και στόχο τον τουρισμό τεσσάρων εποχών

Σε μια νέα φάση οργανωμένης τουριστικής προβολής επιχειρεί να περάσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας…

14 ώρες ago

Καλαμάτα: Εγκαινιάστηκε η αναβαθμισμένη κεντρική παιδική χαρά στο αναψυκτήριο

Στην παράδοση μιας ακόμη αναβαθμισμένης υποδομής για παιδιά και οικογένειες προχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας, με…

15 ώρες ago

Αγία Παρασκευή: Πλήθος κόσμου στη δεύτερη μέρα της «Πόλης Πολιτισμού 2026» – Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι εκδηλώσεις της «Πόλης Πολιτισμού 2026» στην…

15 ώρες ago

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, θερμοκρασίες έως 37 βαθμούς και «Red Code» για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Ιδιαίτερα επιβαρυμένες καιρικές συνθήκες διαμορφώνονται σήμερα, Κυριακή 30 Αυγούστου 2026, σε αρκετές περιοχές της χώρας,…

16 ώρες ago