Υποστελέχωση και στεγαστικό προβληματίζουν Χαρά και Οινούσσες
Το σημαντικό πρόβλημα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι μικροί νησιωτικοί δήμοι και λειτουργεί ανασταλτικά στην υλοποίηση έργων και δράσεων, και εις βάρος των πολιτών, τέθηκε και κατά την συνάντηση των μελών του κυβερνητικού κλιμακίου με τους δημάρχους Οινουσσών και Ψαρών στη Χίο.
Όπως επισημάνθηκε για μία ακόμη φορά, από τους δημάρχους της Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών Κώστα Βρατσάνο και Οινουσσών Γιώργο Δανιήλ, στην συνάντηση κατατέθηκε η αγωνία των δημοτικών Αρχών για την υποστελέχωση κυρίως σε εξειδικευμένα στελέχη, με στόχο την επίσπευση των μεγάλων έργων, που υλοποιούνται.
Επίσης οι δήμαρχοι δήλωσαν ότι «ζητήσαμε ταχύτερες διαδικασίες από το ΑΣΕΠ και κίνητρα για να έρθουν να εργαστούν στους Δήμους μας».
Ακόμη, σε παρέμβασή του ο δήμαρχος Οινουσσών, κατά την συζήτηση για την πορεία των έργων αλλά και την προετοιμασία του επόμενου Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης, επέμεινε στην ανάγκη της ενεργειακής αυτονομίας κι επάρκειας των μικρών νησιών με τις στοχευμένες επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, που έρχονται με το πρόγραμμα GrEco Islands, αλλά και την πολυμορφική πλωτή πλατφόρμα του Παν/μιου Αιγαίου M.U.S.I.C.A.
Πέραν αυτών, επικαιροποιήθηκε το αίτημα των Οινουσσών για την ίδρυση και λειτουργία του εποχιακού συνοριακού σταθμού (SCHENGEN) καθώς και την ανάγκη της εβδομαδιαίας σύνδεσης του νησιού με την άγονη γραμμή προς/από Καβάλα.
Σημαντικό, για την στελέχωση, όχι μόνο των υπηρεσιών του δήμου, αλλά και για την παραμονή στα νησιά δημόσιων λειτουργών ήταν και το ζήτημα της στήριξης των Δήμων ακόμη και με ΣΔΙΤ για την μέριμνα στέγασης των εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων με νέες κατοικίες, καθώς οι σήμερα υφιστάμενες κι εκμισθούμενες δεν επαρκούν.







