Καλλιθέα: Η Πλατεία Τζιτζιφιών μετονομάζεται σε Πλατεία Γιάννη Παπαϊωάννου
Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας.
Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας, η Πλατεία Τζιτζιφιών (Ηρώων Πολυτεχνείου) μετονομάζεται σε Πλατεία Γιάννη Παπαϊωάννου, αποδίδοντας φόρο τιμής σε έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του ελληνικού ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού.
Κατά την εισήγησή του, ο Δήμαρχος, Κώστας Ασκούνης, τόνισε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί “μια πράξη ιστορικής δικαίωσης και πολιτιστικής ευθύνης απέναντι σε έναν δημιουργό που ταυτίστηκε όσο λίγοι με τις Τζιτζιφιές και την Καλλιθέα“. Όπως ανέφερε, “η πόλη οφείλει να αναδεικνύει τις προσωπικότητες που σημάδεψαν την πολιτιστική της διαδρομή και να διατηρεί ζωντανή τη μνήμη τους στον δημόσιο χώρο”. Υπογράμμισε ακόμη ότι ο Γιάννης Παπαϊωάννου εξέφρασε αυθεντικά την ψυχή της λαϊκής γειτονιάς, μεταφέροντας μέσα από το έργο του τις αγωνίες, τα όνειρα και την καθημερινότητα μιας ολόκληρης εποχής.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία της κόρης του μεγάλου δημιουργού, Χρύσας Παπαΐωάννου, η οποία, εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε θερμά τη δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο για την τιμή που αποδόθηκε στη μνήμη του πατέρα της. Όπως ανέφερε, οι Τζιτζιφιές υπήρξαν κομμάτι της ζωής και της ψυχής του Γιάννη Παπαϊωάννου και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί για την οικογένεια μια βαθιά ηθική αναγνώριση της προσφοράς και της αγάπης που έτρεφε για τη γειτονιά και τους ανθρώπους της.
“Αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση και χαρά που, επιτέλους, γίνεται κάτι ουσιαστικό στην πόλη όπου ο πατέρας μου έζησε, τραγούδησε και άφησε το αποτύπωμά του. Η Καλλιθέα, και ιδιαίτερα η συνοικία των Τζιτζιφιών, δεν ήταν απλώς το σπίτι του· ήταν η έμπνευσή του, οι άνθρωποί του, οι ιστορίες που έγιναν τραγούδια και ύμνησε τις γειτονιές, τις αγάπες και τις μνήμες αυτής της περιοχής. Το όνομά του ήταν συνυφασμένο με τις Τζιτζιφιές και νιώθω πως αυτή η απόφαση τιμά όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και μια ολόκληρη εποχή που σημάδεψε την Καλλιθέα. Είναι μια βαθιά συγκινητική στιγμή για την οικογένειά μας. Ευχαριστώ ολο το ΔΣ που ομόφωνα αποδεχθηκε την πρόταση του Δημάρχου, Κώστα Ασκούνη, και μίλησαν τόσο θερμά για τον Μπαρμπα-Γιάννη. Σεμίνα Διγενή σε ευχαριστώ”.
Ο Γιάννης Παπαϊωάννου υπήρξε σπουδαίος συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής, με μακρά και καθοριστική παρουσία στη δισκογραφία και στη μουσική ζωή της χώρας. Μέσα από εμβληματικά τραγούδια όπως το «Βαδίζω και παραμιλώ», η «Φαληριώτισσα» και πολλές ακόμη δημιουργίες, κατέγραψε με αυθεντικότητα τον παλμό, τις αγωνίες και τα βιώματα της λαϊκής ζωής, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στο ελληνικό τραγούδι.
Οι Τζιτζιφιές αποτέλεσαν για εκείνον τόπο ζωής και έμπνευσης, μια γειτονιά με την οποία ταυτίστηκε βαθιά και την οποία ανέδειξε μέσα από το έργο και την παρουσία του, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της Καλλιθέας.
Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε η ονομασία «Ηρώων Πολυτεχνείου», που έφερε έως σήμερα η πλατεία, να αποδοθεί στον χώρο που βρίσκεται μεταξύ Ιφιγένειας, Δημητρακοπούλου & Σωκράτους.
Η απόφαση αυτή αποτελεί πράξη αναγνώρισης της προσφοράς του Γιάννη Παπαϊωάννου και ενισχύει τη σύνδεση της πόλης με την ιστορία και τον πολιτισμό της.