ΔΗΜΟΙ

Παρέμβαση της Δημάρχου Λήμνου για τη δυσλειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου

Ένα σοβαρό πρόβλημα δυσλειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου Βορείου Αιγαίου – Υποκαταστήματος Λήμνου, έχει προκύψει εδώ και μήνες λόγω της κενής θέσης Υποθηκοφύλακα. Η Δήμαρχος Λήμνου, Ελεονώρα Γεώργα, με την από 15 Ιανουαρίου επιστολή της προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, επεσήμανε το πρόβλημα και ακολούθως έπραξε τα δέοντα αλλά ακόμη δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Στην επιστολή της, η Δήμαρχος αναφέρει ότι από τις 23 Δεκεμβρίου 2025, μετά τη συνταξιοδότηση της διορισμένης Υποθηκοφύλακα, το σύνολο των υποθέσεων του Κτηματολογικού Γραφείου Λήμνου προωθούνται προς διεκπεραίωση από το Κτηματολογικό Γραφείο Μυτιλήνης, με καθυστερήσεις και εύλογες ανησυχίες για την ορθή και έγκαιρη εξυπηρέτηση πολιτών και επαγγελματιών.

Της επιστολής ακολούθησε επικοινωνία της Δημάρχου με τον Υπουργό ο οποίος ενημέρωσε ότι το ζήτημα έχει ήδη προωθηθεί προς επίλυση, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Παράλληλα, η Δήμαρχος έχει ήδη απευθυνθεί εγγράφως και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος και το κατεπείγον της επίλυσής του, καθώς πλήθος ιδιοκτητών, φυσικών και νομικών προσώπων είτε κινδυνεύουν να χάσουν επενδυτικά προγράμματα είτε αδυνατούν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες συνεπεία της μη ολοκλήρωσης μεταγραφής συμβολαιογραφικών πράξεων και μη έκδοσης πιστοποιητικών.

Ο Δήμος Λήμνου παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του ζητήματος και αναμένει τις αναγκαίες ενέργειες , ώστε να αποτραπούν περαιτέρω προβλήματα που συνδέονται με την ασφάλεια των συναλλαγών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τον Υπουργό:
«Δυσλειτουργία Κτηματολογικού Γραφείου Λήμνου λόγω κενής θέσης Υποθηκοφύλακα»
Με την παρούσα, θα ήθελα να σας θέσω το σοβαρό ζήτημα που αφορά στη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Βορείου Αιγαίου – ΥποκαταστήματοςΛήμνου.

Ειδικότερα, από τις 23 Δεκεμβρίου 2025, λόγω συνταξιοδότησης, έχει αποχωρήσει η διορισμένη Υποθηκοφύλακας του Υποκαταστήματος Λήμνου. Έκτοτε,το σύνολο των αρμοδιοτήτων και των υποθέσεων του Κτηματολογικού Γραφείου Λήμνου διεκπεραιώνεται από την Προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου Μυτιλήνης, δηλαδή Γραφείου που βρίσκεται σε άλλο νησί χωρίς καθημερινή ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση. Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη προκαλέσει χρονικές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των πράξεων, ενώ παράλληλα γεννώνται εύλογες ανησυχίες για ζητήματα διορθώσεων που ενδέχεται να ανακύψουν από τον μετά την καταχώρηση των πράξεων έλεγχο.

Έως σήμερα δεν έχουμε ενημέρωση αν έχει δρομολογηθεί μέσω διαδικασίας ΑΣΕΠ η προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης. Δεδομένης της σημασίας της απρόσκοπτης λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου για την εξυπηρέτηση των πολιτών, των επαγγελματιών και την ομαλή οικονομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα της Λήμνου, παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειές σας, είτε προς την κατεύθυνση της επίσπευσης των διαδικασιών πλήρωσης της θέσης είτε για την εξεύρεση μιας μεταβατικής λύσης, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω δυσλειτουργίες.

Παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία και συνεργασία.
Με εκτίμηση
Η Δήμαρχος Λήμνου
Ελεονώρα Γεώργα

Τελευταία άρθρα

Περιφέρεια Αττικής – Ιλισσός: Στην τελική ευθεία το αντιπλημμυρικό έργο σε Καλλιθέα – Μοσχάτο

Στην προχωρημένη φάση υλοποίησης εισέρχεται το κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο στον Ιλισσό, που αφορά τις περιοχές…

8 ώρες ago

Αγρίνιο: Τιμή στους 120 εκτελεσθέντες της Μεγάλης Παρασκευής 1944

Σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού τιμήθηκε στο Αγρίνιο η μνήμη των 120 πατριωτών που εκτελέστηκαν…

8 ώρες ago

Αγία Βαρβάρα: Πρότυπο πανελλαδικά το μοντέλο Πειραματικών Σχολείων

Σε κλίμα διαφάνειας και με τη συμμετοχή κορυφαίων θεσμικών και εκπαιδευτικών παραγόντων πραγματοποιήθηκε στην Αγία…

8 ώρες ago

Καλαμαριά: Μηνύσεις για παράνομη απόρριψη μπαζών στον Φοίνικα – Εντατικοί έλεγχοι και «μηδενική ανοχή»

Σε άμεσες νομικές ενέργειες προχώρησε ο Δήμος Καλαμαριάς κατά δύο ατόμων που εντοπίστηκαν να απορρίπτουν…

9 ώρες ago

Ελληνικό – Αργυρούπολη: Πρωτοπορία με esports αρένα και δυναμική είσοδο στη νέα ψηφιακή εποχή

Σαφές μήνυμα στήριξης στη νέα γενιά και στις σύγχρονες μορφές αθλητισμού και τεχνολογίας στέλνει ο…

9 ώρες ago

Σύγκρουση για τον τουρισμό στην Αθήνα: Αντιπαράθεση Κεφαλογιάννη – Δούκα

Σε δημόσια αντιπαράθεση εξελίσσεται η συζήτηση για τις επιπτώσεις του τουρισμού στην Αθήνα, με φόντο…

9 ώρες ago