ΔΗΜΟΙ

Κύθνος: Μηνιαία επιδόματα ύψους 1.000 ευρώ σε παιδίατρο και παθολόγο

Ο Δήμος Κύθνου και ο δήμαρχος, Σταμάτης Γαρδέρης, προχωρούν σε πρόσθετα κίνητρα για την προσέλκυση και παραμονή κατοίκων στο νησί, με έμφαση στους επαγγελματίες υγείας. Μιλώντας στο MEGA, ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι τα μηνιαία επιδόματα ύψους 1.000 ευρώ που χορηγούνται σε παιδίατρο και παθολόγο – αυξημένα από τα 500 ευρώ που λάμβαναν οι αγροτικοί γιατροί – δεν χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά καλύπτονται από ίδιους πόρους του δήμου και από την κρατική επιχορήγηση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα χρήματα προέρχονται αποκλειστικά από τον δημοτικό προϋπολογισμό και την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς να συνδέονται με κάποιο ευρωπαϊκό ή άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Πρόκειται, όπως είπε, για κονδύλια που θα μπορούσαν να διατεθούν σε έργα υποδομής, ωστόσο η δημοτική αρχή επιλέγει συνειδητά να τα κατευθύνει στην ενίσχυση του τομέα της υγείας.

Συμπληρωματικά εξήγησε ότι η Κύθνος ανήκει εδώ και χρόνια στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, διαθέτοντας Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο και ένα αγροτικό ιατρείο σε δεύτερο οικισμό. Η στελέχωση γίνεται με τρεις αγροτικούς γιατρούς, ώστε, υπό ιδανικές συνθήκες, να υπάρχει πάντα αντικατάσταση όταν αποχωρεί κάποιος. Ο δήμος καταβάλλει εδώ και χρόνια μηνιαίο επίδομα 500 ευρώ στους αγροτικούς γιατρούς, καθώς και στον οδηγό του ασθενοφόρου, κάτοικο του νησιού. Η καταβολή των ποσών αποφασίζεται από τη Δημοτική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο και πραγματοποιείται κατόπιν έγκρισης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ τα επιδόματα είναι αφορολόγητα.

Το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης
Αναφερόμενος στο ζήτημα των μεταφορών, ο κ. Γαρδέρης επισήμανε ότι το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης παραμένει άλυτο και δεν αντιμετωπίζεται με προσωρινές λύσεις. Όπως σημείωσε, η γραμμή λειτούργησε μόνο για δύο μήνες πριν διακοπεί λόγω τεχνικών ζητημάτων, ενώ η μοναδική σύνδεση με το Λαύριο παρουσίασε σοβαρά προβλήματα τον Ιανουάριο, με την εκτέλεση σχεδόν των μισών δρομολογίων να ακυρώνεται εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Τόνισε ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα τροφοδοσίας, με τις μεταφορικές εταιρείες και τα σούπερ μάρκετ να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, γεγονός που καθιστά αναγκαία την έκτακτη δρομολόγηση.

Σε ό,τι αφορά την εύρεση γιατρών στο νησί, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι διαχρονικά προκηρύσσονται θέσεις ειδικευμένων ιατρών, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο γενικός ή οικογενειακός γιατρός υπήρξε μόνο για δύο χρόνια από το 2014, οπότε και παραιτήθηκε, χωρίς ποτέ να αντικατασταθεί, παρά τις συνεχείς προκηρύξεις του υπουργείου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι για έναν γιατρό που θα μπορούσε να εξελιχθεί επαγγελματικά σε ένα αστικό κέντρο, απαιτείται ουσιαστική οικονομική ανταποδοτικότητα ως κίνητρο. Όπως σημείωσε, το βασικό έλλειμμα είναι οικονομικό, καθώς η εύρεση κατοικίας είναι εφικτή με ενοίκια της τάξης των 300-400 ευρώ, ενώ ο δήμος μεριμνά ώστε πριν από την άφιξη του γιατρού να έχει ήδη εξασφαλιστεί στέγη.

Τελευταία άρθρα

Δήμος Βιάννου: Καλύπτει από το 2027 τα ενοίκια εκπαιδευτικών που επιλέγουν να μείνουν στην περιοχή

Σε μία ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων…

9 ώρες ago

Παρέμβαση Κολιάδη για την παραλία Τσαμπίκα μετά τις καταγγελίες για εργασίες

Άμεση παρέμβαση για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην παραλία Τσαμπίκα πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ρόδου…

10 ώρες ago

Δυτική Μακεδονία: Νέα τουριστική ταυτότητα με ψηφιακή πύλη, AI και στόχο τον τουρισμό τεσσάρων εποχών

Σε μια νέα φάση οργανωμένης τουριστικής προβολής επιχειρεί να περάσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας…

10 ώρες ago

Καλαμάτα: Εγκαινιάστηκε η αναβαθμισμένη κεντρική παιδική χαρά στο αναψυκτήριο

Στην παράδοση μιας ακόμη αναβαθμισμένης υποδομής για παιδιά και οικογένειες προχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας, με…

10 ώρες ago

Αγία Παρασκευή: Πλήθος κόσμου στη δεύτερη μέρα της «Πόλης Πολιτισμού 2026» – Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι εκδηλώσεις της «Πόλης Πολιτισμού 2026» στην…

10 ώρες ago

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, θερμοκρασίες έως 37 βαθμούς και «Red Code» για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Ιδιαίτερα επιβαρυμένες καιρικές συνθήκες διαμορφώνονται σήμερα, Κυριακή 30 Αυγούστου 2026, σε αρκετές περιοχές της χώρας,…

11 ώρες ago