ΔΗΜΟΙ

Πετρούπολη: Άρχισε η πιλοτική εφαρμογή των Κοινόχρηστων Ηλεκτρικών Ποδηλάτων

Τέθηκε ήδη από τον Δήμο Πετρούπολης σε πιλοτική εφαρμογή το Σύστημα Κοινόχρηστων Ηλεκτρικών Ποδηλάτων, στο πλαίσιο της πράξης «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων», στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών ποδηλάτων που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στη βελτίωση των μετακινήσεων σε επίπεδο μικρο-κινητικότητας.

Το σύστημα στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει 45 ηλεκτρικά ποδήλατα και 7 σταθμούς ποδηλάτων.

Οι πρώτοι έξι σταθμοί ποδηλάτων βρίσκονται εντός του αστικού ιστού της πόλης και συγκεκριμένα σε:
1. Άλσος Αγ. Δημητρίου (έξω από το γήπεδο τένις)
2. Κλειστό Γυμναστήριο «Ν. Παξιμαδάς» (στην είσοδο επί της οδού Βέργας)
3. Πλατεία «Ηρώ» (25ης Μαρτίου & Κολοκοτρώνη, επί της οδού Κολοκοτρώνη)
4. Πλατεία «Θέτιδος» (Κολοκοτρώνη & Ξάνθου, επί της οδού Ξάνθου)
5. Περιοχή Αγ. Τριάδας (επί της οδού Ερμού, πλησίον 7ου Δημοτικού Σχολείου)
6. Πλατεία Αγ. Δημητρίου

Κάθε πολίτης που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων, θα πρέπει να κατεβάσει (δωρεάν από το «Play Store» και από το «App Store») την ειδική εφαρμογή της «e-bike sharing» και να κάνει εγγραφή. Δεν υπάρχει χρέωση για τη χρήση της υπηρεσίας και οι λειτουργίες του συστήματος παρέχονται δωρεάν.

Ο χρήστης σαρώνει (scan) τον κωδικό QR που βρίσκεται στο ποδήλατο, αυτό ξεκλειδώνει και αρχίζει η χρήση του, το ανώτερο για τρεις ώρες. Επισημαίνεται πως η χρήση της εφαρμογής είναι αυστηρά προσωπική.

Η αυθεντικοποίηση του χρήστη πραγματοποιείται με δύο τρόπους:
1. Με ταυτοποίηση μέσω κωδικών taxisnet.
2. Με ταυτοποίηση μέσω τραπεζικής κάρτας.

Οι χρήστες μετά το πέρας των τριών ωρών θα πρέπει να επιστρέψουν το ποδήλατο σε οποιαδήποτε βάση και να το ασφαλίσουν σε μια κενή θέση. Έτσι σταματάει η καταχώριση του ποδηλάτου στα στοιχεία τους.

Σε περίπτωση που ο χρήστης δεν επιστρέψει το ποδήλατο εντός τριών ωρών και αν για οποιοδήποτε λόγο οι χρήστες δεν μπορούν να ασφαλίσουν το ποδήλατο σε μια θέση, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με το γραφείο υποστήριξης (212 8098223-bike@petroupoli.gov.gr) και να παραδώσουν το ποδήλατο με τον τρόπο που θα τους υποδειχθεί.

Διευκρινίζεται πως ανά ενοικίαση θα δεσμεύεται ποσό 10 ευρώ για τη διασφάλιση του εξοπλισμού, ο οποίος αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Πετρούπολης, το οποίο και θα αποδεσμεύεται με την επιστροφή του ποδηλάτου.

Η λειτουργία της υπηρεσίας επιτρέπεται μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.

Τελευταία άρθρα

Θερμές ευχαριστίες του Δημάρχου Χαλανδρίου προς τον Περιφερειάρχη Αττικής: «Ο κ. Χαρδαλιάς αναγνώρισε τις ανάγκες μας κλείνοντας μια εκκρεμότητα 17 ετών»

Τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς εξέφρασε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος…

3 λεπτά ago

Νέες «έξυπνες» διαβάσεις στα Βριλήσσια

Στην οδική ασφάλεια και ιδιαίτερα στην προστασία των παιδιών επενδύει ο δήμος Βριλησσίων που συνεχίζει…

7 λεπτά ago

Συνεχείς οι αθλητικές εκδηλώσεις στους δήμους

Μήνας αθλητικών εκδηλώσεων για κάθε ηλικία, μπορεί να χαρακτηριστεί ο Μάιος, με τους δήμους να…

20 λεπτά ago

Ο ρόλος των δήμων για γειτονιές που δημιουργούν ανθρώπινες πόλεις

Τον καθοριστικό ρόλο των δήμων στη διαμόρφωση ανοιχτών, ζωντανών και δίκαιων κοινοτήτων ανέδειξε ο γγ…

35 λεπτά ago

Νέο Σεμινάριο Θαλάσσιας Επιβίωσης στη Βούλα

Τις δράσεις ενημέρωσης για τους κινδύνους στη θάλασσα και την αποφυγή ατυχημάτων, συνεχίζει ο δήμος…

47 λεπτά ago

Πρόληψη, τεχνολογία και διαρκής ετοιμότητα στο επίκεντρο του SPAY FORUM 2026

Με σαφές μήνυμα ότι η πρόληψη αποτελεί το πιο ισχυρό «όπλο» απέναντι στις συνέπειες της…

51 λεπτά ago