Δήμος Ρήγα Φεραίου: Ολοκληρώθηκε η μελέτη για τον Ξηροπόταμο – Σχέδιο χρηματοδότησης αντιπλημμυρικών έργων
Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε και παραλήφθηκε η πλήρης υδρολογική μελέτη για τον Ξηροπόταμο, που εκτείνεται από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου έως τον σιδηροδρομικό σταθμό, και έχει ταυτιστεί με σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή, ειδικά κατά την καταιγίδα Ντάνιελ
Στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Ρήγα Φεραίου αναφέρθηκε ο δήμαρχος Δημήτρης Νασίκας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Βόλου, υπογραμμίζοντας ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων τριών ετών κατέστησαν αναγκαίες ουσιαστικές παρεμβάσεις σε υποδομές που για δεκαετίες δεν είχαν αποτελέσει προτεραιότητα.
Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε και παραλήφθηκε η πλήρης υδρολογική μελέτη για τον Ξηροπόταμο, που εκτείνεται από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου έως τον σιδηροδρομικό σταθμό, και έχει ταυτιστεί με σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή, ειδικά κατά την καταιγίδα Ντάνιελ. Ο Δήμος βρίσκεται τώρα στη φάση αναζήτησης χρηματοδότησης, με στόχο μια ολιστική παρέμβαση στο συγκεκριμένο ρέμα.
Το κόστος της μελέτης, ύψους 100.000 ευρώ, καλύφθηκε από ίδιους πόρους του Δήμου, ενώ το έργο θα προωθηθεί τμηματικά. Το πρώτο στάδιο προβλέπει χρηματοδότηση περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, με σχετική πρόταση να έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Απάντηση αναμένεται εντός των πρώτων μηνών του 2026.
Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας για το Στεφανοβίκειο, συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μελέτη απορροής ομβρίων υδάτων, που -εφόσον χρηματοδοτηθεί και υλοποιηθεί- αναμένεται να δώσει οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα πλημμυρών της κοινότητας. Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία οριοθέτησης υδατορεμάτων, απαραίτητη για την ωρίμανση των έργων, τονίζοντας ότι οι μελέτες αποτελούν ευθύνη των Δήμων, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από φορείς όπως η Περιφέρεια, τα Υπουργεία και το Πράσινο Ταμείο.
Τέλος, αναφέρθηκε στις 27 θέσεις αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν στον Δήμο στο πλαίσιο των κρατικών έργων για τη Θεσσαλία και ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2025. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έργα παρουσίασαν πολύ καλή συμπεριφορά και κατά τις βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη συνέχισης των παρεμβάσεων με νέες, στοχευμένες προτάσεις.