ΔΗΜΟΙ

Νέος Κώδικας: Παρέλαβε η ΚΕΔΕ τα έξι τεύχη

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) παρέλαβε από το Υπουργείο Εσωτερικών τα αρχικά τεύχη του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ενόψει της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025, στις 9:30 π.μ., στο ξενοδοχείο CARAVEL. Η συνεδρίαση θα έχει μοναδικό θέμα τη συζήτηση και λήψη απόφασης επί του περιεχομένου του Κώδικα.

Τα τεύχη έχουν ήδη αποσταλεί σε όλους τους Δημάρχους και στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η μελέτη και συλλογή προτάσεων. Οι υπηρεσίες και οι συνεργάτες της ΚΕΔΕ έχουν ήδη ξεκινήσει την αναλυτική επεξεργασία των κειμένων, με στόχο τη διαμόρφωση των τελικών θέσεων της Ένωσης.

Σημειώνεται ότι τα κείμενα που παραλήφθηκαν δεν αποτελούν την τελική μορφή του Κώδικα, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση της επεξεργασίας τους από τη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, δήλωσε:

«Η παραλαβή των αρχικών τεύχων του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης αποτελεί καθοριστικό βήμα για τη διαδικασία που η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού διεκδικεί διαχρονικά: την ολοκληρωμένη κωδικοποίηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των Δήμων.
Η συμμετοχή όλων είναι κρίσιμη, ώστε μέσα από συστηματική και ουσιαστική διαβούλευση να διαμορφωθεί ένας Κώδικας που θα ενισχύει την αυτοτέλεια, την αποτελεσματικότητα και τον ρόλο των Δήμων. Καλούμε τις ΠΕΔ και όλους τους Δήμους να μελετήσουν προσεκτικά το υλικό και να συνεισφέρουν με προτάσεις τους. Μέσα από τη δύναμη της ενότητας και συνεργασίας, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις και θα στηρίζει καθημερινά τον πολίτη και τις τοπικές κοινωνίες.»

Τελευταία άρθρα

Έργο ορόσημο το Αθλητικό Κέντρο Θιναλίων στη Β. Κέρκυρα

Υλοποιείται χάρη στη στενή συνεργασία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

24 λεπτά ago

A. Καρδαμπίκης: “Η μετακινούμενη κτηνοτροφία πρέπει να μείνει ζωντανή”

Τη στήριξη της πολιτείας στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους ζητά ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης.

40 λεπτά ago

Συνάντηση του Δημάρχου Πόρου με την Υπουργό Τουρισμού

Στο επίκεντρο η αναβάθμιση του Τουριστικού Λιμένα.

1 ώρα ago

Τέθηκαν σε λειτουργία οι ανελκυστήρες της πεζογέφυρας στην Ποσειδώνος

Η πεζογέφυρα μπορεί επιτέλους να εξυπηρετεί πλήρως τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε: την ασφαλή…

1 ώρα ago

Πειραιάς: Το καλοκαίρι ανθίζει στον Τινάνειο Κήπο

Μια νέα πρωτοβουλία συμμετοχής και δημιουργίας στον δημόσιο χώρο.

2 ώρες ago

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο κυκλικός κόμβος Αβδήρων

Ενισχύεται η οδική ασφάλεια στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

2 ώρες ago