Πάνω από μία δεκαετία μάχης στις αίθουσες των δικαστηρίων χρειάστηκε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και οι δύο συνεργάτες του, μέχρι να αθωωθούν για την υπόθεση της δήθεν απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την είσπραξη κονδυλίων για την ίδρυση και λειτουργία ΚΔΑΠ την περίοδο 2011-2013.

Ο δήμαρχος και τα δύο υπηρεσιακά στελέχη του δήμου, δικαιώθηκαν ομόφωνα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης

Μετά και την απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως της Έδρας, η απόφαση αθώωσης του, ο Σίμος Δανιηλίδης δήλωσε:

«Για άλλη μια φορά έλαμψε η αλήθεια. Η Δικαιοσύνη, στην οποία ποτέ δεν έπαψα να πιστεύω, επιβεβαίωσε με τη σημερινή της απόφαση το αβάσιμο των προσφυγών και καταγγελιών ανθρώπων της αντιπολίτευσης εκείνης της περιόδου.

Ξεσκεπάστηκαν και αποδείχθηκαν οι… ευσεβείς πόθοι των αντιπάλων μας εκείνης της εποχής, που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να μας αντιμετωπίσουν μόνο ποινικά, γιατί αλλιώς δεν μπορούσαν να αντιπαρατεθούν πολιτικά με τη διοίκηση του δήμου μας.

Όλη η μακρόχρονη πορεία μας στη διοίκηση του δήμου είναι βασισμένη στις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης, κάτι που το γνωρίζει πολύ καλά η κοινωνία και συνεχίζει να μας εμπιστεύεται.

Με αυτές τις αρχές συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας, χωρίς να πτοούμαστε από τις κακόβουλες προθέσεις και σκοπιμότητες του οποιουδήποτε.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους συνηγόρους υπεράσπισης που είχα στο πλευρό μου όλο αυτό τον καιρό, τον Νίκο Βασιλειάδη και Δημήτρη Συμεωνίδη, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάδειξη και επιβράβευση της αλήθειας».

Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι η κατηγορία που αφορούσε στο αδίκημα της χρήσης πλαστού, που ήταν σε βαθμό πλημμελήματος, απαλλάχθηκε λόγω παραγραφής του αξιόποινου της πράξης, καθώς η υπόθεση αφορούσε την περίοδο 2011-’13.

Αθωωτική απόφαση, επίσης, εκδόθηκε από το Δικαστήριο και για τους δύο συγκατηγορουμένους του, τον τότε διευθυντή της αρμόδιας δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης και έναν επιστημονικό συνεργάτη του δήμου.

Όπως αποδείχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, τόσο ο δήμος όσο και ο δήμαρχος δεν είχαν καμία ευθύνη και καμία ζημία δεν προέκυψε ζημία ή παράνομο περιουσιακό όφελος, με αποτέλεσμα όλες οι κατηγορίες να καταπέσουν πλήρως.