ΔΗΜΟΙ

Υλοποιείται η μελέτη αναβάθμισης του Πάρκου Άρεως στην Τρίπολη

Ο Δήμος Τρίπολης, με το έργο «Λειτουργική Αναβάθμιση Αλσυλλίων και Πάρκων», ενταγμένο στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” υλοποιεί τη μελέτη αναβάθμισης του Πάρκου Άρεως – του μεγαλύτερου και πλέον ιστορικού πνεύμονα πρασίνου της πόλης.

Η συγκεκριμένη μελέτη, με τίτλο «Revitalization of Areos Park, Tripoli, Greece», αποτέλεσε μία από τις μόλις τέσσερις ελληνικές συμμετοχές που επιλέχθηκαν και παρουσιάστηκαν από την Πρόεδρο της IFLA Europe, Κατερίνα Γκολτσιού, στο πλαίσιο της 36ης Ετήσιας Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Παραρτήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αρχιτεκτόνων Τοπίου (IFLA Europe), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17–19 Οκτωβρίου 2025, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 34 ευρωπαϊκές χώρες.

Η παρουσίαση του έργου έγινε με μεγάλη επιτυχία, αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια και έντονο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες. Την πρωτοβουλία για την υποβολή του έργου είχαν ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Τοπίου και η εκπρόσωπος της IFLA και IFLA Europe στην Ελλάδα.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης, δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις, Τζούλια Τζιώρτζη, για τη σύλληψη, την επιστημονική τεκμηρίωση και την εξαιρετική παρουσίαση της μελέτης του Πάρκου Άρεως. Η διεθνής αναγνώριση που έλαβε η πρότασή της αποτελεί τιμή όχι μόνο για την ίδια και το Πανεπιστήμιο, αλλά και για τον Δήμο μας.

Η ανάπλαση του Πάρκου Άρεως δεν είναι απλώς ένα έργο αναβάθμισης του αστικού πάρκου. Είναι μια ουσιαστική επένδυση που αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον, διατηρεί παράλληλα την ιστορική ταυτότητα και δίνει νέα πνοή στην καθημερινότητα της πόλης. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο, ασφαλή και λειτουργικό χώρο που θα προάγει τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Με τέτοια έργα, η Τρίπολη κάνει σταθερά βήματα προς μια πιο βιώσιμη, πιο ανθρώπινη και πιο εξωστρεφή πόλη».

Το άρθρο και η πλήρης παρουσίαση έχουν ήδη δημοσιευθεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Sustainability (MDPI), με τίτλο: «The Design Proposal for the Revitalization of Areos Park in Peloponnese, Greece – Palimpsest of History and Nature».

Τελευταία άρθρα

Μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία της Δυτικής Αχαΐας

Η αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών της Αχαΐας και η διευθέτηση των ρεμάτων σε όλη την…

2 ώρες ago

Εκδήλωση για τον εθελοντισμό στο Αιγάλεω

Αφιερωμένη στη βράβευση των εθελοντών και χορηγών των δράσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ήταν η εκδήλωση που…

3 ώρες ago

Βολές Β. Σίμου στο ΥΠΕΝ για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Στις επιπτώσεις από τη λειτουργία της χωματερής και τη διαχείριση των απορριμμάτων, με γνώμονα την…

3 ώρες ago

Μέτρα για την αντιπυρική περίοδο στο Ίλιον

Την υποχρέωση των πολιτών να καθαρίσουν οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που τους ανήκουν μέχρι και…

3 ώρες ago

Έναρξη καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο Μαρούσι

Έκκληση στους δημότες να συμμετέχουν ενεργά στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού, απευθύνει και…

4 ώρες ago

Συνεχή τα κρούσματα δολιοφθοράς στο δήμο Ζίτσας

Με μηνύσεις απαντά στα αλλεπάλληλα περιστατικά δολιοφθοράς που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην πλατεία Δημαρχείου…

4 ώρες ago