ΔΗΜΟΙ

Ξεκινούν «Τα Ντοκουμέντα του Πειραιά» την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου

Από την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου ο Πειραιάς μετατρέπεται σε ένα ζωντανό σκηνικό ιστορίας, τέχνης και συλλογικής μνήμης.

Το νέο φεστιβάλ «Τα Ντοκουμέντα του Πειραιά» ξεκινά με την τριήμερη δράση «Πύλες Μνήμης – Ο Αρχαίος Πειραιάς», εγκαινιάζοντας μια πολιτιστική διαδρομή που θα διαρκέσει έως τις 28 Νοεμβρίου και θα «ξεδιπλωθεί» μέσα από επτά καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε ισάριθμα τοπόσημα της πόλης.

Με ελεύθερη είσοδο και πυξίδα τη μνήμη, το φεστιβάλ καλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες να ανακαλύψουν ξανά τον Πειραιά, όχι μόνο όπως ήταν, αλλά και όπως μπορεί να γίνει μέσα από το «βλέμμα» της τέχνης.

ΠΥΛΕΣ ΜΝΗΜΗΣ – Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Τρεις site-specific παραστάσεις. Τρεις αρχαιολογικοί χώροι. Τρεις πράξεις μνήμης.

Από τη Σκευοθήκη του Φίλωνος, εκεί όπου φυλάσσονταν τα εξαρτήματα των αρχαίων τριήρεων, έως την Ηετιώνεια Πύλη, κατάλοιπο των πανίσχυρων οχυρών του Θεμιστοκλή, και τον λόφο της Μουνιχίας, όπου το 403 π.Χ. οι Αθηναίοι πολέμησαν για τη δημοκρατία, τρεις παραστάσεις μεταμορφώνουν τους αρχαιολογικούς τόπους σε σκηνές ιστορίας, μνήμης και τραγωδίας.

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2025 | Ώρα: 17:30, Σκευοθήκη Φίλωνος , Υψηλάντου 170, Πειραιάς

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2025 | Ώρα: 17:30, Ηετιώνεια Πύλη, Αγωνιστών Πολυτεχνείου & Κανάρη, Δραπετσώνα (στο πάρκο, δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο)

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025 | Ώρα: 11:00, Μουνιχία, Ακτή Κουμουνδούρου & Σαγγαρίου, Πειραιάς

Ταυτότητα δράσης

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Άρης Λάσκος

Διδασκαλία: Αντιγόνη Αλικάκου

Συμμετέχουν: Αντιγόνη Αλικάκου, Γκέλλυ Αυγερινοπούλου, Μαρία Ιωακειμίδου, Γεωργία Κολιοπούλου, Κατερίνα Κρεμαστιώτη, Αγγελίνα Λαγού, Νικόλας Μπουζαλάκος, Μαρία Νικολακοπούλου, Χρυσή Πουλασαχίδου, Ελένη Τσεμπελή, Κώστας Φραγκούλης, Γιώργος Φρέρης.

Αναλυτικό πρόγραμμα: dithepi.gr/el/events/4874

Οι δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο Πράξης «Καινοτόμες Πολιτιστικές και Αθλητικές Εκδηλώσεις, Δράσεις του Δήμου Πειραιά». Πρόγραμμα «Αττική ΕΣΠΑ 2021-2027.

Διοργάνωση: Αναπτυξιακός Οργανισμός «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΥΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ» και Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά.

Χρηματοδότηση : Ο.Χ.Ε Δήμου Πειραιά, από πόρους του Ε.Π «Αττική 2021-2027», ΕΣΠΑ 2021-2027.

Τελευταία άρθρα

Δεντροφύτευση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στον Πειραιά

Μία ακόμη σημαντική περιβαλλοντική δράση, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, διοργανώνει ο…

43 λεπτά ago

Ελ.Δ.Α.Π. και Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης ενώνουν δυνάμεις για πιο ανθεκτικούς Δήμους

Την ενεργοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας και την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας…

1 ώρα ago

Βράβευση για τον Ασπρόπυργο στην έκθεση Attica Green Expo

Το Βραβείο Καινοτομίας «Μιχάλης Χρηστάκης» απονεμήθηκε στο δήμο Ασπροπύργου από την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων…

2 ώρες ago

Πρόσκληση στις Περιφέρειες για Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων

Στους διαχειριστικά επαρκείς Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της χώρας, για τους οποίους έχει εγκριθεί από…

2 ώρες ago

Αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών του Περάματος από την Περιφέρεια

Στρατηγική επιλογή με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία αποτελεί για τη διοίκηση της  Περιφέρειας η…

3 ώρες ago

ATTICA GREEN EXPO: Σύμφωνη με τον Κώδικα Αυτοδιοίκησης η ΕΕΤΑΑ

Για το νέο εκλογικό σύστημα στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης και τον Κώδικα της Αυτοδιοίκησης τοποθετήθηκε…

3 ώρες ago