Εκδήλωση για την έμφυλη βία από τον δήμο Πειραιά

Το ενδιαφέρον πλήθους κατοίκων του Πειραιά προσέλκυσε η εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έμφυλη βία που διοργάνωσε ο δήμος και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και στελέχη της Αστυνομίας.
Συγκεκριμένα, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από τα φαινόμενα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Μιλάμε για την Έμφυλη Βία», που διοργάνωσε η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Πειραιά, στο Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά.
Το κοινό της εκδήλωσης αποτέλεσαν μαθήτριες του Ραλλείου Λυκείου, του μοναδικού σχολείου θηλέων στην πόλη μας.
Ένα γεγονός με ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι ίδιες εκπροσωπούν τη νέα γενιά γυναικών, εκείνη που καλείται να διαμορφώσει μια κοινωνία χωρίς στερεότυπα, φόβο και σιωπή.
Η επιλογή να απευθυνθεί ο δήμος σε αυτές τις νέες γυναίκες, σε αυτή την ηλικία, ανέδειξε τον προληπτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα της δράσης.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης, της ενημέρωσης και της ενίσχυσης των δράσεων που στοχεύουν στην εξάλειψη κάθε μορφής βίας και ανισότητας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια ζωντανή συζήτηση και παρεμβάσεις από τις ίδιες τις μαθήτριες, που εξέφρασαν σκέψεις, προβληματισμούς και εμπειρίες, αποδεικνύοντας ότι η ενημέρωση των νέων κοριτσιών είναι το πιο ουσιαστικό βήμα για μια κοινωνία με περισσότερη ισότητα και λιγότερη βία.
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του:
«Η έμφυλη βία αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας και δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Δεν γνωρίζει ηλικία, φύλο ή κοινωνική θέση· μπορεί να αγγίξει κάθε οικογένεια. Ως Δήμος Πειραιά, θεωρούμε καθήκον μας να ενημερώνουμε, να στηρίζουμε και να ενδυναμώνουμε τους πολίτες μας, ιδίως τους νέους. Οι σημερινές μαθήτριες, τα κορίτσια του Ραλλείου που είναι μαζί μας σε αυτή την εκδήλωση, είναι οι αυριανές γυναίκες που θέλουμε να ζήσουν σε μια κοινωνία χωρίς φόβο, χωρίς σιωπή, με ίσες ευκαιρίες και αλληλοσεβασμό. Οφείλουμε όλοι, από τη θέση μας, στο σπίτι, στην οικογένεια, στο σχολείο και στην πόλη μας, να παρέμβουμε για να αντιμετωπίσουμε τη βία από τη ρίζα της και να μην περιοριζόμαστε σε αντιδράσεις μόνο μετά από τραγικά περιστατικά. Ο Δήμος Πειραιά, μέσω των κοινωνικών του δομών, είναι παρών για να προσφέρει βοήθεια και ασφάλεια σε όσους το έχουν ανάγκη. Ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών και η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου είναι έτοιμοι να στηρίξουν οποιονδήποτε χρειάζεται βοήθεια. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας και Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Γιώργο Βίτσα, ο οποίος με την ευαισθησία που τον διακρίνει ανέλαβε τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωσή της. Θα συνεχίσουμε με συνέπεια δράσεις που φωτίζουν το ζήτημα, γιατί μόνο μέσα από τη γνώση και τη συνεργασία μπορούμε να «σπάσουμε» πραγματικά τον κύκλο της βίας».
Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, σε δήλωσή της, ανέφερε:
«Βρισκόμαστε εδώ, για έναν σκοπό που από το 2019 υπηρετώ συστηματικά και εντατικά, την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, την προστασία των παιδιών και την άμβλυνση της βίας στα σχολεία.
Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Πειραιά και τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Βίτσα, για την πρωτοβουλία αυτή και την εφαρμογή της στο σχολικό περιβάλλον. Η δυνατότητα να κάνουμε τα παιδιά συνομιλητές μας και όχι συμμέτοχους ως θύτες, ως θύματα ή ως παθητικούς μάρτυρες αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας. Είμαστε παρόντες σε όλα τα επίπεδα, της Πολιτείας, των σχολείων και των ίδιων των παιδιών και ο καθένας από εμάς κάνει αυτό που μπορεί για να συμβάλει σε αυτόν τον κοινό στόχο».
Η Δέσποινα Γρίβα, μητέρα της αδικοχαμένης Κυριακής, απευθύνθηκε συγκινημένη στις μαθήτριες, τονίζοντας πως οι σχέσεις που δημιουργούμε με τους φίλους, το άλλο μας μισό και την οικογένεια πρέπει να στηρίζονται στον σεβασμό και την κατανόηση. Τις παρότρυνε να είναι προσεκτικές και να μην διστάζουν να μιλούν στους γονείς τους, στους εκπαιδευτικούς ή στις φίλες τους, όποτε κάτι τις προβληματίζει ή τις κάνει να νιώθουν άσχημα. Επεσήμανε ότι μια σχέση δεν θα πρέπει ποτέ να μειώνει τη δύναμη ή την αυτοεκτίμησή τους, αλλά αντίθετα να τις ενισχύει και να τις κάνει να νιώθουν ασφαλείς και αγαπητές.
Επιπλέον, η κα Γρίβα υπογράμμισε πως αν ποτέ βιώσουν κακοποίηση, δεν πρέπει να νιώσουν ότι φταίνε αυτές, καθώς δεν είναι δικό τους λάθος και δεν πρέπει να αισθάνονται ντροπή ή ενοχές. Τις ενθάρρυνε να υψώσουν τη φωνή τους, να ζητήσουν βοήθεια και να προστατέψουν τον εαυτό τους.