ΔΗΜΟΙ

Λέκκας για τον κρατήρα στις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας: “Σχετίζεται με έντονα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα”

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσεις στους κατοίκους των Φυτειών Αιτωλοακαρνανίας ο κρατήρας που άνοιξε χθες το πρωί στο χωριό, δίπλα σε σπίτια. Η πρώτη ενέργεια του Δημάρχου ήταν να ενημερώσει τον ΟΑΣΠ.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας δήλωσε σχετικά: “Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο» της δημιουργίας κρατήρων, σαν αυτόν που άνοιξε στο χωριό Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας. Σχετίζεται με έντονα υδρομετεωρολογικά και γεωδυναμικά φαινόμενα, όπως κατολισθήσεις και καθιζήσεις”.

Σημειώνεται πως ο κρατήρας, με διαστάσεις 6 μέτρα βάθος και 6 μέτρα πλάτος, προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των κατοίκων και τη σταθερότητα του εδάφους.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ στην ΕΡΤ, “η περιοχή βρίσκεται σε ζώνη όπου τα πετρώματα είναι ευκολοδιάβρωτα, γεγονός που επιτείνει την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων. «Το φαινόμενο αυτό δεν είναι σπάνιο. Εκδηλώνεται κατά καιρούς σε όλη τη ζώνη, από το Αιτωλικό μέχρι και την Αμφιλοχία. Παρόμοια περιστατικά, όπως στη Λέσβο όπου αποκολλήθηκε βράχος, προκαλούνται από έντονες βροχοπτώσεις. Ευτυχώς, στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας, ο κρατήρας δεν προκάλεσε ζημιές στα γειτονικά σπίτια, που κατοικούνται κανονικά. Ωστόσο, η πιθανότητα σοβαρότερης καταστροφής σε παρόμοιες περιπτώσεις παραμένει μεγάλη».

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η ανίχνευση και πρόληψη τέτοιων φαινομένων σε μεγάλη κλίμακα είναι δύσκολη και απαιτεί σημαντικούς πόρους, γι’ αυτό καλεί τους κατοίκους να παρακολουθούν προσεκτικά τυχόν ρωγμές σε σπίτια, δρόμους και πεζοδρόμια, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα οι πρώτες ενδείξεις κινδύνου. «Εάν παρατηρηθούν ρωγμές σε κτίρια, πεζοδρόμια ή δρόμους, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει την έναρξη του φαινομένου», σημείωσε.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επισήμανε την ανάγκη συστηματικού θεσμικού ελέγχου της στατικότητας όλων των κτιρίων της χώρας, με πιστοποιητικό ασφαλείας που θα βεβαιώνει την αντοχή τους, κάτι που πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες λόγω του υψηλού κόστους.

Τελευταία άρθρα

ATTICA ROOTS FESTIVAL: Ο Omar Faruk Tekbilek στο Ζάππειο για μια μοναδική μυσταγωγική συναυλία

Το Attica Roots Festival, ο μεγάλος πολιτιστικός θεσμός της Περιφέρειας Αττικής, συνεχίζει τις καλοκαιρινές του…

20 λεπτά ago

Το πρόβλημα υγείας που δημοσιοποίησε η Δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου

Σε προγραμματισμένη ιατρική επέμβαση θα υποβληθεί το προσεχές διάστημα η Δήμαρχος Πεντέλης, Νατάσσα Κοσμοπούλου, όπως…

28 λεπτά ago

Στην Καλαμάτα το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα από τις 5 έως τις…

2 ώρες ago

O Δήμος Αθηναίων στέκεται ενεργά δίπλα στους κατοίκους της Κυψέλης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων ζήτησε την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια…

2 ώρες ago

Αναβάθμιση της Καραολή & Δημητρίου από τον Δήμο Πειραιά

Σε εξέλιξη εκτεταμένη ασφαλτόστρωση σε μία από τις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας.

3 ώρες ago

To ιστορικό Ξενία Καλαμπάκας ξαναήρθε στο φως

Ο δήμος Μετεώρων πραγματοποίησε εκτεταμένη επιχείρηση καθαρισμού γύρω από το Ξενία Καλαμπάκας.

3 ώρες ago